Kwaśne piwa z Konstancina

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13952

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piecia Wyświetlenie odpowiedzi
    ALE są także "ale" - jakiś czas temu podawali z plastiku.... dziś szkło firmowe, ale to chyba nie jest norma
    To źle?

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

    Comment

    • delvish
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.11
      • 3508

      Skoro nie norma, to chyba nie najlepiej.
      "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
      (Frank Zappa)

      "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13952

        Kiedyś podawali w plastiku a dziś w szkle....

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • kosher
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2005.04
          • 2315

          Wczoraj spożywane Żytnie (warka do 17.05.11) bez zarzutu. Niepasteryzowane Mazowieckie (24.01.) niezłe, ale o posmaku warzyw. Oba piwa z nacięciami na etykiecie, więc pewnie warzone w Oborach.
          Tak jak latem i jesienią Konstancin miał problem z kwasami, teraz przypadłością, która zauważam jest właśnie smak gotowanych warzyw.
          Poza tym oba piwa miały śladową ilość piany po przelaniu do kufla, która i tak zresztą szybko zniknęła.
          Last edited by kosher; 2011-01-13, 08:24.

          Comment

          • zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kosher Wyświetlenie odpowiedzi
            Tak jak latem i jesienią Konstancin miał problem z kwasami, teraz przypadłością, która zauważam jest właśnie smak gotowanych warzyw.
            Jak opanowali problemy na rozlewni, to się popsuło na warzelni. Normalnie jak nie urok to sraczka.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

            Comment

            • Pendragon
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2006.03
              • 13952

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
              Jak opanowali problemy na rozlewni, to się popsuło na warzelni. Normalnie jak nie urok to sraczka.
              Niekoniecznie na warzelni. To mogło być również na fermentowni, jak i leżakowni. No i podstawowa sprawa - kiepski słód. I to by wyjaśniało sprawę czemu ostatnio kilka browarów ma kłopot z DMSem. To może być wina nie tyle browaru, co już na etapie słodowni.
              Last edited by Pendragon; 2011-01-13, 10:00.

              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

              Comment

              • zgoda
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 3516

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                Niekoniecznie na warzelni. To mogło być również na fermentowni, jak i leżakowni. No i podstawowa sprawa - kiepski słód. I to by wyjaśniało sprawę czemu ostatnio kilka browarów ma kłopot z DMSem. To może być wina nie tyle browaru, co już na etapie słodowni.
                O tym czy słód jest kiepski to wiadomo przed użyciem (ilość prekursorów wylicza laboratorium) - i się ustawia proces warzenia tak, żeby się wygotowało. Albo kupuje się dobry słód.
                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                Comment

                • a1410
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2003.08
                  • 613

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                  Albo kupuje się dobry słód.
                  Pewnie łatwiej powiedzieć, niż to zrobić...Problem coraz gorszych surowców dotyka nie tylko piwowarstwa, praktycznie każda gałąź przemysłu spożywczego zmaga się z tą bolączką...

                  Comment

                  • Pendragon
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2006.03
                    • 13952

                    zatrute rzeki
                    zatrute morza
                    zatruta ziemia
                    zatrute zboża

                    czy pamiętasz raj na ziemi?
                    nie! już wszyscy zapomnieli
                    płacze moje serce, krzyczy moje ciało
                    co się z tym wszystkim stało?


                    No co się stało? Upadek cywilizacji...

                    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                    Comment

                    • kopyr
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2004.06
                      • 9475

                      Obłęd lub rozsądek
                      Pora wybrać drogę
                      Zbliża się granica
                      Bliżej coraz bliżej
                      Widać napis koniec
                      Wielki serial - człowiek
                      Przestał już zachwycać



                      Ale ja myślę, że "amerykańscy naukowcy" coś wymyślą.
                      blog.kopyra.com

                      Comment

                      • Latarnik
                        Premium Lamplighter
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2004.06
                        • 5030

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi

                        Ale ja myślę, że "amerykańscy naukowcy" coś wymyślą.
                        Bill Gates już wymyślił sposób na redukcję populacji o co najmniej 15%.
                        5450 kapsli z wypitych piw
                        874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                        "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                        https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                        Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                        https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika a1410 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Pewnie łatwiej powiedzieć, niż to zrobić...Problem coraz gorszych surowców dotyka nie tylko piwowarstwa, praktycznie każda gałąź przemysłu spożywczego zmaga się z tą bolączką...
                          Dobre słody można kupić, nie ma z tym problemu. Tylko trzeba zapłacić normalną cenę, a jak się szuka oszczędności i kupuje byle co...
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Feti
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2010.10
                            • 801

                            To przez Rząd Swiatowy opanowany przez Reptilony, które z bazy na księżycu zmuszają ludzi do zatruwania chemtrailsami słodu i żywności w celu depopulizacji.

                            Comment

                            • a1410
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2003.08
                              • 613

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                              Dobre słody można kupić, nie ma z tym problemu. Tylko trzeba zapłacić normalną cenę, a jak się szuka oszczędności i kupuje byle co...
                              Pewnie na poziomie browaru domowego tak jest, jednak sądzę, że dużo trudniej pozyskać dobry surowiec browarom przemysłowym i chyba nie można powiedzieć, że Konstancin kupuje byle co, gdyż pewnie zaopatruje się w jednej z polskich niezależnych słodowni, a nie myślę, żeby któraś z nich świadomie robiła złe słody...

                              Comment

                              • zgoda
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.05
                                • 3516

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika a1410 Wyświetlenie odpowiedzi
                                Pewnie na poziomie browaru domowego tak jest, jednak sądzę, że dużo trudniej pozyskać dobry surowiec browarom przemysłowym i chyba nie można powiedzieć, że Konstancin kupuje byle co, gdyż pewnie zaopatruje się w jednej z polskich niezależnych słodowni, a nie myślę, żeby któraś z nich świadomie robiła złe słody...
                                W niektórych słodowniach nie można kupić mniej, niż ilości liczone w tonach, w innych jest bardzo trudno (np. w Baltic Malt). To nie są ilości dla browarów domowych.

                                Jakość słodu zależy od jakości jęczmienia, więc o tyle masz rację. Jeżeli w roku 2010 jęczmień był marnej jakości, to i słód będzie gorszy - ale właśnie od tego jest drugi koniec łańcucha, żeby parametry procesu technologicznego dopasować do parametrów słodu (które są znane jeszcze przed zakupem). Po to, by uzyskać produkt wyjściowy o oczekiwanej jakości.

                                Z drugiej strony jakoś nie słyszałem narzekań na niską jakość jęczmienia ze zbiorów 2010 - choć może przykładam ucho nie tam gdzie trzeba.
                                Last edited by zgoda; 2011-01-13, 16:12.
                                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X