Hurtownia Piwa prośba o pomoc

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • PPD
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.10
    • 6

    Hurtownia Piwa prośba o pomoc

    Witam serdecznie. W najbliższym czasie planuję otworzyć hurtownię piwa.
    Mam już nagranych kilka browarów nie dostępnych w moim mieście zaczyna to nabierać kształtów. Pytanie moje brzmi " jakie warunki powinien spełniać magazyn?" czy ktoś z Was orientuje się jakie przepisy regulują to zagadnienie ? Mam do dyspozycji pomieszczenie o powierzchni 45 m2 w tzw. przyziemiu i zastanaiwam się czy takie pomieszczenie może służyć za magazyn. Chodzi mi o kwestię formalną. Z góry dziękuję za odpowiedz. PPD
  • Promil03
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.10
    • 2833

    #2
    Na kwestiach formalnych się nie znam, ale przy tej powierzchni to będzie raczej nie hurtownia a mała hurtowienka. Zakładając, że magazyn masz kwadratowy to po jednej i drugiej stronie zmieścisz po 7 europalet, czyli razem 14. Trochę mało. Możesz próbować na środku wstawić jeszcze 3 rząd, ale będzie potem problem z paleciakiem, o wózku widłowym nie wspominając.
    Możesz wszystko ręcznie przerzucać, ale jeśli tak to potwierdza się moje przypuszczenie co do wielkości hurtowni.
    No ale życzę oczywiście powodzenia

    Comment

    • PPD
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.10
      • 6

      #3
      To fakt, że pomieszczenie nie jest wielkie ale z czymś trzeba zacząć
      Proszę o pomoc w kwestii formalnej. Czy ktoś wie jakie przepisy stosuje się w odniesieniu do hurtowni ?

      Comment

      • falcon
        Porucznik Browarny Tester
        • 2004.07
        • 284

        #4
        Po prostu udaj się do lokalnego Urzędu Marszałkowskiego (wydaje zezwolenia hurtowe) i do sanepidu i będziesz miał pewne informacje a nie przypuszczenia. Jest projekt zmiany w przepisach i prawdopodobnie za jakiś czas do koncesji hurtowej nie będzie potrzebny magazyn spełniający obecne warunki. Pozdrawiam i powodzenia.

        Comment

        • Seta
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2002.10
          • 6964

          #5
          Formalności wyjaśni Ci SANEPID. Ale (zwłaszcza jeśli zamierzasz mieć w ofercie piwa niepasteryzowane) ważna jest umiarkowana temperatura latem. Idealnie 10*C, a przynajmniej poniżej 20*C. Inaczej będziesz miał zwroty.
          Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

          Comment

          • Maciass
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2009.03
            • 172

            #6
            przy przechowywaniu żywności, magazyn na pewno musi mieć kibelek, kącik socjalny, opinię kominiarską na sprawną wentylację, no i jeśli nigdy tam nie była przechowywana żywność to również opinia Pana Inżyniera którego znajdziesz w powiatowej stacji sanitarno - epidemiologicznej. Będziesz musiał również ukazać podpisaną umowę z firmą która będzie wywoziła śmieci... Jeśli jesteś na etapie podpisywania umowy o dzierżawę powierzchni, klarownie zaznacz jakie będzie przeznaczenie magazynu, do tego punktu lubią czepiać się urzędy. Ale szczerze mówiąc pomocy szukałbym po kolei w urzędach a nie na forum

            Comment

            • johnking2
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2007.06
              • 34

              #7
              przy przechowywaniu żywności, magazyn na pewno musi mieć kibelek, kącik socjalny, opinię kominiarską na sprawną wentylację, no i jeśli nigdy tam nie była przechowywana żywność to również opinia Pana Inżyniera którego znajdziesz w powiatowej stacji sanitarno - epidemiologicznej. Będziesz musiał również ukazać podpisaną umowę z firmą która będzie wywoziła śmieci... Jeśli jesteś na etapie podpisywania umowy o dzierżawę powierzchni, klarownie zaznacz jakie będzie przeznaczenie magazynu, do tego punktu lubią czepiać się urzędy. Ale szczerze mówiąc pomocy szukałbym po kolei w urzędach a nie na forum
              TO WSZYSTKO CO NAPISANO POWYŻEJ TO ŚWIETA PRAWDA, ALE JEST JESZCZE COŚ , MAGAZYN W KTÓRYM MA SIĘ ODBYWAĆ HURTOWA SPRZEDAŻ PIWA , MUSI MIEĆ MINIMUN 200 M 2
              Last edited by ART; 2010-10-10, 18:21. Powód: cyt

              Comment

              • tom38
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2008.11
                • 70

                #8
                Powierzchnia magazynu dla uzyskania koncesji i zgody sanepidu nie ma znaczenia...miała czas jakiś temu.
                FIODOR-PIWO moje jedyne paliwo

                Comment

                • marekj
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.03
                  • 508

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tom38 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Powierzchnia magazynu dla uzyskania koncesji i zgody sanepidu nie ma znaczenia...miała czas jakiś temu.
                  A to ciekawe mógłby kolega uzasadnić tą ciekawą tezę bo jeszcze miesiąc temu z metrówką latali po magazynie.

                  Comment

                  • tom38
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2008.11
                    • 70

                    #10
                    Osobiście byłem,osobiście pytałem.Do mych uszu dotarła informacja iż pow.magazynowa znaczenia nie ma....może w błąd wprowadzony zostałem.Jutro jeszcze raz zadzwonię i tu poinformuję.
                    FIODOR-PIWO moje jedyne paliwo

                    Comment

                    • Maciass
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2009.03
                      • 172

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika johnking2 Wyświetlenie odpowiedzi
                      TO WSZYSTKO CO NAPISANO POWYŻEJ TO ŚWIETA PRAWDA, ALE JEST JESZCZE COŚ , MAGAZYN W KTÓRYM MA SIĘ ODBYWAĆ HURTOWA SPRZEDAŻ PIWA , MUSI MIEĆ MINIMUN 200 M 2
                      wg. mojej wiedzy nie ma wytycznych dot. minimum powierzchni magazynowej ani od strony sanepidu ani organu koncesyjnego, z cyfrą 200m2 owszem spotkałem się, ale ona dotyczy detalu... mianowicie - jeżeli chcesz otworzyć punkt sprzedaży detalicznej zlokalizowany na magazynie a powierzchnia sprzedażowa jest większa niż 200m2 punkt musi być wydzielony przykładem są choćby super/hipermarkety

                      Comment

                      • tom38
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2008.11
                        • 70

                        #12
                        Uzyskałem potwierdzenie w urzędzie marszałkowskim iż nie ma żadnych wytycznych co do pow.magazynowej przy działalności hurtowej jak i detalicznej.....te informacje z u.miasta.
                        FIODOR-PIWO moje jedyne paliwo

                        Comment

                        • arzy
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.06
                          • 2814

                          #13
                          Ile kosztuje zezwolenie za sprzedaż hurtową?
                          "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          Bractwo Piwne
                          Skład Piwa
                          Piszę poprawnie po polsku!

                          Comment

                          • Pendragon
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2006.03
                            • 13952

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy Wyświetlenie odpowiedzi
                            Ile kosztuje zezwolenie za sprzedaż hurtową?
                            Na piwo to 4000 zł, na wódę to już kwota ... 45.000 zł ! (za limit minimum 500 tys litrów 100% alkoholu, limit może być zwiększony na wniosek)

                            EDIT.
                            Dokładnie to jest liczone w euro, więc za piwo opłata wynosi równowartość 1000 eurosów, a z wódkę 10.500.
                            źródło: http://www.abc.com.pl/serwis/du/2002/1231.htm
                            Last edited by Pendragon; 2010-11-13, 14:30.

                            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                            Comment

                            • arzy
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.06
                              • 2814

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                              Na piwo to 4000 zł, na wódę to już kwota ... 45.000 zł ! (za limit minimum 500 tys litrów 100% alkoholu, limit może być zwiększony na wniosek)

                              EDIT.
                              Dokładnie to jest liczone w euro, więc za piwo opłata wynosi równowartość 1000 eurosów, a z wódkę 10.500.
                              źródło: http://www.abc.com.pl/serwis/du/2002/1231.htm
                              Dzięki bardzo.

                              Jeszcze jedno, czy mogę u siebie w sklepie sprzedać piwo zakupione w innym sklepie, nie hurtowni?
                              "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              Bractwo Piwne
                              Skład Piwa
                              Piszę poprawnie po polsku!

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X