Czy piwo z butelki po coli smakuje tak samo?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • skitof
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2007.11
    • 2484

Czy piwo z butelki po coli smakuje tak samo?

Mój dzisiejszy wypad do Krakowa nie mógł inaczej się zakończyć jak degustacją jakiegoś dobrego piwa. Tym bardziej, że jechałem pociągiem i mogłem sobie na to pozwolić. Miałem ledwie godzinkę czasu do pociągu powrotnego, więc wybór mój padł na CK Browar, bo jest w centrum i do dworca piechotą 10 min.

Nie mając wiele czasu szybko zszedłem do piwnic i od razu pomyślałem, że to dobry wybór. Niewiele ludzi, nikt nie palił papierosów, więc i widoczność dobra i zmysły wyostrzone. Fajna, senna, spokojna, południowo-sobotnia atmosfera. Gdzieniegdzie kilka par, jakaś jedna anglojęzyczna grupka, przy którymś stoliku jakieś dwie studentki rozłożyły notatki, w mroku sąsiedniego korytarza rozbłyska poświata laptopa. Niewiele osób, każda pije piwo.

W karcie dostępne: Weizen (7 zł/0,33), Dunkel Weizen (6 zł/0,33), Dunkel (7 zł/0,33), Ingwer (7 zł/0,33). Wziąłem od razu dwa małe Dunkel i Ingwer (imbirowe). Moje błogie zadowolenie ze stawianych przede mną piw zmącił przerażony widok twarzy kelnerki, do której dotarły słowa mojego pytania jaką zawartość ekstraktu i alkoholu mają te piwa. Nie patrząc mi w oczy zaczęła błądzić po jedno- i dwucyfrowych cyfrach, a z jej nieskładnej wypowiedzi wynikało, że Ingwer jest najmocniejszym piwem i ma 9% alkoholu.

Postanowiłem się mimo wszystko nie przejmować, wszak byłem w prawdziwym browarze restauracyjnym, drugim po Spiżu najstarszym w Polsce, mieszczącym się w centrum Stołeczno-Królewskiego Miasta Krakowa, w piwnicach secesyjnej kamieniczki i na dodatek będącym członkiem Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polski. Przystąpiłem więc do powolnej degustacji piw. Piw dobrych, ale mających tę samą manierę: były dosładzane zgodnie z mainstreamowym kanonem. Długo nie mogłem siedzieć, a i wszystkich piw spróbować nie mogłem, zapytałem więc, czy mogę kupić piwa na wynos. Odpowiedź, że oczywiście tak, przywróciła mi wiarę w najlepsze tradycje dbających o klientów, swoją reputację i kulinarną spuściznę piwiarni i restauracji jakich pełno w Niemczech, Belgii czy Czechach. Przypomniała mi też moją letnią wizytę w Szczyrzycu, gdzie za jedną krachlę z etykietą najmniejszego browaru w Polsce płaciłem tyle co za jej pyszną zawartość czyli 5 zł. Pomyślałem więc teraz w CK Browarze, że nawet jeśli będę musiał dopłacić za butelkę to jakoś to przeboleję. W końcu pewnie nie prędko zawitam tam po raz kolejny.

Ale kiedy zobaczyłem, że kelnerka stawia przede mną butelki po coca coli na dodatek jeszcze z oryginalną etykietą i piwem w środku to miałem wrażenie, że się rewanżuje za moje wcześniejsze pytania. Całe szczęście PETy były za darmo. Czar prysnął, tajemna magia galicyjskiej piwnicy i piwiarni uleciała. Wyszedłem zdruzgotany. Żenujące. Czy tak ma wyglądać sprzedaż regionalnego krakowskiego piwa? Czy to może krakowskie skąpstwo? Czy może elementarne braki w obchodzeniu się z trunkiem i klientem zarazem. Ale to przecież w Krakowie znajdują się dwie słynne szkoły: Ogólnopolska Szkoła Barmanów i Krakowska Szkoła Barmanów z którą współpracowała Grupa Żywiec przygotowując Profesjonalia Piwowarów i Barmanów. Długa droga nas jeszcze czeka. I powiem wam jeszcze: chińska żółć w piwie to pikuś w stosunku do piwa z browaru restauracyjnego w plastikowej butelce po coli podawanej przez obsługę tegoż browaru. I ważne jest nie tylko to co jest w piwie, ale też w czym to piwo jest.
  • piowen
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.09
    • 207

Zły wybór, panie.
    Następnym razem udaj się na ulicę Św. Marka, gdzie mieści się Non Iron. Tam napijesz się dobrego, czeskiego piwa. A droga do dworca taka sama.
    "Nie każde piwo to Żywiec "- całe szczęście.

Comment

• skitof
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2007.11
      • 2484

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piowen Wyświetlenie odpowiedzi
      Zły wybór, panie.
      Następnym razem udaj się na ulicę Św. Marka, gdzie mieści się Non Iron. Tam napijesz się dobrego, czeskiego piwa. A droga do dworca taka sama.
      Non Iron też oczywiście znam. Ale i tak nad tą knajpkę przedkładam w Krakowie Omertę - ale droga do dworca dłuższa A z drugiej strony dobra czeskie piwa mam też we Wrocławiu, tym razem chciałem spróbować czegoś innego. I widzisz, Twoje dwa pierwsze słowa są dramatyczne, bo piwo w browarze restauracyjnym ma obowiązek być pod każdym względem na najwyższym poziomie (nie biorę już pod uwagę ceny, atmosfery, lokalizacji itp.) Nie można dopuszczać do sytuacji, kiedy ludzie myślą: Lepiej napić się dobrego czeskiego z butelki niż polskiego z browaru restauracyjnego.

Comment

• ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23930

W Czechach spotkałem się z praktyką nalewania piwa do petów "z odzysku", w Polsce dotychczas nie (w przypadku browarów).

Ciągle mnie poraża jak "stare" browary restauracyjne, które właściwie powinny być wyznacznikiem jakości, świecić przykładem dla innych - robią straszną tandetę czy to piwną czy też okołopiwną. Tak niestety jest w przypadku i Spiża i CK.

ps. Nie wiesz jeszcze najlepszego - w butelkach z tą etykietą rozwożona po browarach jest skoncentrowana żółć. Tak dla niepoznaki owa ciecz gdy wjeżdża do browaru ma kolor czarny.
        Last edited by ART; 2010-10-09, 22:40.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• skitof
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼🍼
          • 2007.11
          • 2484

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
          ps. Nie wiesz jeszcze najlepszego - w butelkach z tą etykietą rozwożona po browarach jest skoncentrowana żółć. Tak dla niepoznaki owa ciecz gdy wjeżdża do browaru ma kolor czarny.

Art! Nie wygadaj wszystkiego. Ściany mają uszy, a pismaki oczy!

Comment

• darekd
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12569

Dobrze, że tej butelki coli nie kazali Ci kupić wraz z wcześniejszą zawartością. A tak dzięki coli otrzymałeś dodatkową dawkę "mainstreamowego kanonu", bo nie sądzę żeby butelkę przepłukali wodą

Comment

• skitof
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2007.11
              • 2484

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
              Dobrze, że tej butelki coli nie kazali Ci kupić wraz z wcześniejszą zawartością. A tak dzięki coli otrzymałeś dodatkową dawkę "mainstreamowego kanonu", bo nie sądzę żeby butelkę przepłukali wodą
              Sugerujesz, żeby teraz to piwo zmieszać z blue curacao, dodać wódki, lodu i włożyć słomkę. A i jeszcze obowiązkowa parasolka. Będzie CK-Drink-Dronk

Comment

• darekd
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍺🍺🍺
                • 2003.02
                • 12569

Tylko uważaj, bo po tym można ziać jak smok wawelski

Ostatnio byłem w środkowoczeskim Berounie. Piwa dostępne w PETach /z własnymi etykietami/, 5 l. beczkach, ozdobnych 2 l. dzbankach, dostępne własne szkło, podkładki, ulotki reklamowe. Więcej piwa? Proszę bardzo na zamówienie do wyboru beczki 15, 30, 50 l. kegi i sprzęt można pożyczyć.

Jak takich browarów w Krakowie będzie jeszcze cztery-pięć to coś może się ruszy.
                Mam nadzieję, że Twój optymizm co do zmian na polskim rynku nieco przygasł

Comment

• petrus33
                  Gość
                  • 2008.01
                  • 888

....Ale kiedy zobaczyłem, że kelnerka stawia przede mną butelki po coca coli na dodatek jeszcze z oryginalną etykietą i piwem w środku to miałem wrażenie, że się rewanżuje za moje wcześniejsze pytania. Całe szczęście PETy były za darmo....

Ale wiocha kompletna
                  Aż dwa razy musiałem czytać i ciągle nie dowierzam w to co skitof napisałeś.
                  Toż to nawet EDI Corporation International ma swoje etykiety !!!
                  Last edited by petrus33; 2010-10-10, 08:21.

Comment

• pizmak666
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2006.12
                    • 1904

Niestety w Krakowie brakuje konkurencji dla CK.Bierhalle otwiera swój oddział w Białymstoku a nie w Krakowie...Może są i w Krakowie jakieś szkoły dla barmanów jednak dla właścicieli lokali już nie i może to jest jakaś luka Ja jestem bardzo rzadkim gościem w CK ze względu na jakość ich trunków jednak moja tegoroczna eskapada do tego lokalu utwierdza mnie w tym że to lokal niestety dla gości z poza Krakowa niż samych Krakusów którzy poznali się już dawno na nim (a szczególnie jakości piwa i obsługi).Z tego co się orientuję to wypełnienie w weekendy sięga 100% także w oczach właścicieli jest pewnie ok...
                    „Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

"Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".

Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.

Comment

• skitof
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼🍼
                      • 2007.11
                      • 2484

Mam nadzieję, że Twój optymizm co do zmian na polskim rynku nieco przygasł
                      Nie, nie przygasł. Z roku na rok jest lepiej. Ale ewidentną wiochę jak napisał petrus33 trzeba wytykać palcami.

Comment

• skitof
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼🍼
                        • 2007.11
                        • 2484

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pizmak666 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Z tego co się orientuję to wypełnienie w weekendy sięga 100% także w oczach właścicieli jest pewnie ok...
                        No to jeśli rzeczywiście frekwencja w weekendy wynosi 100% to nie zostaje nic innego jak:

Jak takich browarów w Krakowie będzie jeszcze cztery-pięć to coś może się ruszy.

Comment

• pizmak666
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2006.12
                          • 1904

Spokojnie czekamy na drugi
                          „Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

"Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".

Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.

Comment

• domin81
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2010.03
                            • 122

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika petrus33 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Ale wiocha kompletna
                            Aż dwa razy musiałem czytać i ciągle nie dowierzam w to co skitof napisałeś.
                            Toż to nawet EDI Corporation International ma swoje etykiety !!!
                            ZTCW ze 2-3 lata temu CK miał swoje ozdobne flachy, za które liczone było 6 dych kaucji.
                            Last edited by domin81; 2010-10-11, 19:15.

Comment

• YouPeter
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.05
                              • 2379

No cóż jedni wolą zapłacić drugie tyle za piwo w odpowiedniej butelce, lecz większość będzie bardziej zadowolona z faktu, że może mieć wszystko po cenie piwa i do tego butelkę dostanie za darmo Rozumiem i jednych i drugich.
                              Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

Comment

Przetwarzanie...
                              X