Porter "górny" made in Poland?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • domin81
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.03
    • 122

    Porter "górny" made in Poland?

    Jaki jest powód, że w Polsce nie warzy się tradycyjnego Portera? Jak wiadomo, do Ale'i i Stoutów "podchody" są robione...
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Co to znaczy nie warzy się tradycyjnego Portera? Warzy.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • domin81
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.03
      • 122

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
      Co to znaczy nie warzy się tradycyjnego Portera? Warzy.
      Górnej fermentacji. Które browary go warzą?

      Comment

      • dryx
        † 1966-2017 Piwosz w Raju
        • 2002.04
        • 1735

        #4
        Warzy się tyle co kot napłakał. Ogólnie dostępny jest tylko porter cieszyński, słabo okocimski. Pozostałe tylko w wybranych sklepach.

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23928

          #5
          Ale to są "dolne".

          "Górnego" próbuje się warzyć w Płocku.
          Last edited by ART; 2010-10-10, 17:55.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • domin81
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.03
            • 122

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
            "Górnego" próbuje się warzyć w Płocku.
            Any details?
            Last edited by domin81; 2010-10-10, 18:00.

            Comment

            • Twilight_Alehouse
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.06
              • 6310

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika domin81 Wyświetlenie odpowiedzi
              Any details?
              Tu są details.

              Wydaje mi się, że powód, dla którego nie warzy się u nas porteru klasycznego jest dość prozaiczny - wprawdzie sporo osób zna porter jako gatunek, jednak kojarzy im się on zdecydowanie z porterem bałtyckim. Wprowadzenie pod tym szyldem piwa bardziej zbliżonego do stouta niż do bałtyckiego podgatunku wprowadziłoby tylko zamęt.

              Comment

              • abernacka
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.12
                • 10861

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika domin81 Wyświetlenie odpowiedzi
                Any details?
                Piwna turystyka według abernackiego

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika domin81 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Górnej fermentacji. Które browary go warzą?
                  W Polsce tradycyjnym jest dolnej, więc takiego się warzy. Robust Portera nie warzy się z tej samej przyczyny jak nie warzy się dziesiątków innych styli.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 23928

                    #10
                    Browar Świński Ryjek bierze Robust Portera za ryjek i wychodzi całkiem niezły
                    Last edited by ART; 2010-10-10, 18:19.
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                      Browar Świński Ryjek bierze Robust Portera za ryjek i wychodzi całkiem niezły
                      No, wiadomo, bo to dobry browar.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • domin81
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2010.03
                        • 122

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedzi
                        Wydaje mi się, że powód, dla którego nie warzy się u nas porteru klasycznego jest dość prozaiczny - wprawdzie sporo osób zna porter jako gatunek, jednak kojarzy im się on zdecydowanie z porterem bałtyckim.
                        Pozwolisz, że się nie zgodzę. Piwosze "świadomi" raczej wiedzą, "co w trawie piszczy", a ci pozostali - nazwijmy ich "konsumenci produktów mainstreamowych" - jeżeli już są świadomi istnienia Portera, to Portera bałtyckiego, piw górnej/dolnej fermentacji itd. już nie koniecznie. Bywają i przypadki, że Porter kojarzony jest bezpośrednio z marką piwa, a nie jego gatunkiem.

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedzi
                        Wprowadzenie pod tym szyldem piwa bardziej zbliżonego do stouta niż do bałtyckiego podgatunku wprowadziłoby tylko zamęt.
                        J/W. "Świadomi" nie mieliby z tym problemu, a ci drudzy dalej żyliby w nieświadomości - tak samo jak pijąc piwo jasne nie mają pojęcia, czy mają do czynienia z Lagerem, Pilsem, Ale'em itd. itp.
                        Last edited by domin81; 2010-10-10, 19:25.

                        Comment

                        • domin81
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2010.03
                          • 122

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                          Robust Portera nie warzy się z tej samej przyczyny jak nie warzy się dziesiątków innych styli.
                          I właśnie tę przyczynę chciałbym poznać

                          Comment

                          • Doodeck
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.05
                            • 1612

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika domin81 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Pozwolisz, że się nie zgodzę. Piwosze "świadomi" raczej wiedzą, "co w trawie piszczy", a ci pozostali - nazwijmy ich "konsumenci produktów mainstreamowych" - jeżeli już są świadomi istnienia Portera, to Portera bałtyckiego, piw górnej/dolnej fermentacji itd. już nie koniecznie. Bywają i przypadki, że Porter kojarzony jest bezpośrednio z marką piwa, a nie jego gatunkiem.



                            J/W. "Świadomi" nie mieliby z tym problemu, a ci drudzy dalej żyli by w nieświadomości - tak samo jak pijąc piwo jasne nie mają pojęcia, czy mają do czynienia z Lagerem, Pilsem, Ale'em itd. itp.
                            Błąd na błędzie:
                            Dlaczego gatunki piwa piszesz wielką literą?
                            Porter odmieniamy inaczej - nie chodzi o Johna Portera... choć już pewnie niebawem dopuszczalne będą obie wersje.
                            Pisownię łączną i rozłączną też musisz jeszcze przećwiczyć.
                            FCJP
                            Dalekosiężny
                            Obserwator
                            Obiektów
                            Dynamicznie
                            Epatujących
                            Ciekawymi
                            Koncepcjami

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika domin81 Wyświetlenie odpowiedzi
                              I właśnie tę przyczynę chciałbym poznać
                              Bo nie ma browarów założonych przez piwowarów domowych.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X