Porter "górny" made in Poland?
Collapse
X
-
NIe komentować, tylko stosować- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Pozwolisz, że się nie zgodzę. Piwosze "świadomi" raczej wiedzą, "co w trawie piszczy", a ci pozostali - nazwijmy ich "konsumenci produktów mainstreamowych" - jeżeli już są świadomi istnienia Portera, to Portera bałtyckiego, piw górnej/dolnej fermentacji itd. już nie koniecznie. Bywają i przypadki, że Porter kojarzony jest bezpośrednio z marką piwa, a nie jego gatunkiem.
J/W. "Świadomi" nie mieliby z tym problemu, a ci drudzy dalej żyliby w nieświadomości - tak samo jak pijąc piwo jasne nie mają pojęcia, czy mają do czynienia z Lagerem, Pilsem, Ale'em itd. itp.
Generalnie jednak zgadzam się, że fajnie byłoby gdyby ktoś w Polsce spróbował to uwarzyć na większą skalę (lub choćby przyzwoitego stouta).
Z drugiej strony wolałbym w pierwszej kolejności kilkanaście innych stylów, których brakuje nam na rynku.
Z trzeciej strony dużo większą tragedią byłby brak na rynku naszego "polskiego" gatunku (obiektywnie dużo ciekawszego moim zdaniem) - portera bałtyckiego.
Ze strony czwartej to i tak nie narzekam, bo sytuacja zmienia się obecnie w dobrą stronę.Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-10-11, 10:06.Comment
-
Ale żeście się uparli na ten koślawy termin. Dla mnie to porter angielski. Domin81 a ile piłeś tych porterów, że zatęskniłeś za nimi?Comment
-
Może być angielski.
Nie zauważyłem, żeby kolega pisał że tęskni - może po prostu chciałby spróbować angielskiego portera, a jako że w Polsce warzy się stosunkowo sporo porterów to może miał nadzieję, że i angielski się trafi.JEDNO PIVKO NEVADI!Comment
-
Nie warzy się dziesiątki styli i czy jest to argument za tym, by były warzone? Dla przemysłowych browarów rozdrabnianie się na drobne nie ma sensu, bo liczy się zysk z kilku marek w portfolio. I mniej tych marek tym mniej $ na reklamy. A mniejsi... mnożą nazwy tego samego piwa i też sprzedają. No to po co warzyć nowe style jak wystarczy dodać syropu smakowego i mamy już nowe piwo?!Comment
-
Dla przemysłowych browarów rozdrabnianie się na drobne nie ma sensu, bo liczy się zysk z kilku marek w portfolio.
A mniejsi... mnożą nazwy tego samego piwa i też sprzedają. No to po co warzyć nowe style jak wystarczy dodać syropu smakowego i mamy już nowe piwo?!JEDNO PIVKO NEVADI!Comment
-
Chodzi mi raczej o to, iże piwosz "świadomy" widząc na etykiecie "porter bałtycki" czy też "porter angielski" (powiedzmy...) będzie wiedział o co chodzi i wprowadzenie na rynek polski tego drugiego nie spowodowało by u niego wspomnianego przez ciebie zamętu. Ci pozostali i tak nie wiedzą o co chodzi, więc im bez różnicy ;-) Przykład - Corenelius Baltic Porter. Jak myślisz, jaki odsetek konsumentów wie, iż ten Baltic, to gatunek, a nie marka piwa?Comment
-
Comment
-
Mi na przykład brakuje w Polsce imperial stoutów - stylu pokrewnego porterom (i zbliżonego pod względem zawartości alkoholu - w przeciwieństwie do portera angielskiego). Dużo w nim wszystkiegoJest jednocześnie i mocno chmielony, i gęsty, i słodki, i kawowy, i czekoladowy, itp. W sumie warzy się go już (poza UK) w USA (bardzo popularny w małych browarach), Skandynawii, Holandii i Belgii. No ale to marzenie ściętej głowy..
Tak dla referendum w sprawie usunięcia Ryszarda Grobelnego ze stanowiska prezydenta m. Poznania!Comment
Related Topics
Collapse
-
Kolejne z tajemniczych piwnych miejsc na mapie Kijowa.
Winetime to firma zajmująca się dystrybucją napojów alkoholowych i nie tylko. Nazwa sugerowała by, że głównym punktem programu jest u nich wino. Jednak to nie jest tak do końca.
W 2019 roku postanowili urozmaicić ofertę o...3 Photos-
Channel: Ukraina
-
-
Praha-Dolní Měcholupy to kolejna dzielnica w której działa browar. Krótka, piesza wycieczka z browaru Vik i meldujemy się pod browarem. W sumie to pod budynkiem gdzie jeszcze stoi 1500l warzelnia, czyli na ulicy Pod hřištěm. Krótka rozmowa z zajętym warzeniem sladkiem, szybkie foto ciasnego...
-
Channel: Czechy
-
-
Kiedy dotarłem na miejsce po kilkunastominutowym spacerze z półwyspu na którym znajduje się starówka, spotkał mnie mały szok.
Po przedstawieniu się że jestem z Polski, gość zaśmiał się i powiedział - Ja też.
Mało tego ten co go tam widać też jest z Polski, a ten co warzy...3 Photos-
Channel: Chorwacja
-
-
To miejsce odwiedziłem już przy swojej pierwszej wizycie w Zagrzebiu, a było to już 20 lat temu... Wtedy w Chorwacji (zupełnie tak jak w Polsce) specjalnego wyboru piw nie było a tu, kilka minut tramwajem od ścisłego centrum, zawsze lało się Ožujsko czy Zagrebačko ze znajdującego się...
-
Channel: Chorwacja
-
-
Po 109 latach piwnej posuchy w Kojetinie od zeszłego roku znowu warzy się piwo. Browar i to spory browar, warzy od 2021 roku, natomiast restauracja, kręgielnia ma ruszyć, być może pod koniec tego roku. Póki co w środku trwają prace wykończeniowe, a i na zewnątrz elewacja nie jest jeszcze...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment