Porter "górny" made in Poland?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #31
    Angieliko-podobnych piw w Polsce jest sporo. Czy udane to inna kwestia.
    A kto zna polskie odpowiedniki piw belgijskich (poza restauracyjnymi oczywiście). Przecież są znacznie ciekawsze (moim zdaniem).
    Frater?

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
      Przecież są znacznie ciekawsze (moim zdaniem).
      Frater?
      Frater Podwójny był spoko.

      Belgi warzono w Browarmii, Hauście i bodaj Płocku.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #33
        Browar De Molen (NL) ilość warzonych stylów: 59.

        No, tylko, że ten browar założył piwowar domowy, i wszystko jasne.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
          Frater Podwójny był spoko.
          Znam Twoją opinię o Fraterze i muszę przyznać - jest dość oryginalna, ale szanuję ją...
          Zgodzisz się jednak, że do typowego klasztorniaka trapistowego nieco mu brakowało?

          Mnie strasznie dziwi, że nikt dotąd nie wypuścił w butelki wita. Czyżby chodziło o brak odpowiednich suchych drożdży??
          Last edited by Seta; 2010-10-11, 22:41.

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
            Znam Twoją opinię o Fraterze i muszę przyznać - jest dość oryginalna, ale szanuję ją...
            Musisz jednaj przyznać, że do typowego klasztorniaka trapistowego nieco mu brakowało?
            No chwila, gdzie Rzym, gdzie Krym? Owszem na etykiecie były bzdury, ale oczekiwanie, ze w Polsce uwarzy się trapistę jest, co najmniej wygórowane. Wielu belgijskim dubblom, też dużo brakuje do Chimay Blue.

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
            Mnie strasznie dziwi, że nikt dotąd nie wypuścił w butelki wita. Czyżby chodziło o brak odpowiednich suchych drożdży??
            Seta, zejdź na ziemię, kto miał to zrobić?

            A drożdże są, najłatwiej dostępne, to S-33.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
              Seta, zejdź na ziemię, kto miał to zrobić?
              Obołoń daje radę. Czernihiwski Piwkombinat też. Wita mają w ofercie dwa z trzech największych światowych koncernów.
              Na pewno to styl bardziej popularny niż roggen, czy pszeniczno-miodowe...
              Last edited by Seta; 2010-10-11, 23:01. Powód: stopniowanie przymiotnika :D

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                Obołoń daje radę. Czernihiwski Piwkombinat też. Wita mają w ofercie dwa z trzech największych światowych koncernów.
                Na pewno to styl bardziej popularny niż roggen, czy pszeniczno-miodowe...
                Nikt nie kuma w polskich browarach co to jest witbier. Roggenem się nie sugeruj, to jest tak zaskakujący wyskok, że aż trudno w to uwierzyć. Dodajmy, że największy koncern nie jest obecny w Polsce.

                A miodowe? Phi. Wiadomo, ze się sprzeda, łatwo zrobić.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • zgroza
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼
                  • 2008.03
                  • 3605

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                  Browar De Molen (NL) ilość warzonych stylów: 59.

                  No, tylko, że ten browar założył piwowar domowy, i wszystko jasne.
                  58, ten lambik im chyba nie wyszedł
                  Lotna ekspozytura browaru

                  Też Was kocham.

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedzi
                    58, ten lambik im chyba nie wyszedł
                    To przykre
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedzi
                      58, ten lambik im chyba nie wyszedł
                      Czyli był za mało kwaśny?

                      A żeby nie było nie na temat: też wolałabym polskiego witka, niż górnego portera. Nie znam osoby, której by witbier nie smakował (po za tymi, którzy nie lubią kolendry), zatem po odpowiednim rozpropagowaniu raczej ze sprzedażą już w obecnym czasie nie powinno być problemu.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • abernacka
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.12
                        • 10861

                        #41
                        No już znasz pierwszą osobę
                        Witta nie cierpię a za Gose przepadam.
                        Piwna turystyka według abernackiego

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23928

                          #42
                          Podejrzewam, że gdyby wit był stylem niemieckim, jakoś byś go przełknął
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • Seta
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.10
                            • 6964

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                            ... oczekiwanie, ze w Polsce uwarzy się trapistę jest, co najmniej wygórowane. Wielu belgijskim dubblom, też dużo brakuje do Chimay Blue.
                            Fraterowi - moim zdaniem - dużo brakowało do wielu belgijskich dubblów (jak to odmienić?), nie tylko do Chimaya...
                            Last edited by Seta; 2010-10-13, 12:04.

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #44
                              Frater do niczego nie był podobny - zachęceni przez Kopyra leżakowaliśmy toto w piwnicy i niestety, po roku dalej był to po prostu mózgotrzep.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Pancernik
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2005.09
                                • 9787

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                                ...leżakowaliśmy toto w piwnicy i niestety, po roku dalej był to po prostu mózgotrzep.
                                Biedny toto...

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X