Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
Wyświetlenie odpowiedzi
Korytko (granta)... grand, grant (...)
Collapse
X
-
Korytko Granta urodziło się gdzieś w czasach PRL (w technikum w Tychach?)
Określenie "korytko Granda" pojawia się w naszej literaturze przedmiotu po raz pierwszy prawdopodobnie już w roku 1950, w w tłumaczeniu książki C. J. Lintnera "Technologia browarnictwa". Pozycja ciekawa i wartościowa, tłumaczenie fachowe - inż. Pawła Wojcieszaka, zaopatrzone w przypisy (szczególnie gdy opisana praktyka niemiecka różni się od polskiej), ważniejsze pojęcia wyróżniono kursywą. A teraz cytat (str. 101, rozdział Klarowanie brzeczki): "Do uzbrojenia nowoczesnej kadzi należy tzw. korytko Granda, w które wbudowany jest odpowiedni cylinder, przez który stale przepływa gorąca brzeczka". Muszę przyznać, że pod koniec lat 40-tych i w latach 50-tych ukazało się sporo wartościowej literatury, tłumaczonej z języków obcych, a w zasadzie z dwóch: niemieckiego i rosyjskiego (zrozumiałe). Sprawdziłem więc literaturę rosyjską. I tak w dziele P.M. Malcewa "Technologia i aparatura przemysłu piwowarskiego" z roku 1951 (uwaga: ten sam tłumacz inż. Paweł Wojcieszak i mgr inż. Stefan Eliasz), na str. 313 napisano: "brzeczka wyciekająca z kurków zbiera się w korytku brzeczkowym". Patrzmy dalej: w książce P. Kiriczka "Warzelany w browarze", na str. 46 pada pytanie: "co to jest korytko brzeczkowe ?" (tłumaczył.. Stefan Eliasz). O żadnym Grandzie nie ma mowy. Kiedy więc ów Grand przyswaja się w literaturze rodzimej ?! Po raz pierwszy odnajduję to słowo w dziele Wł. Dylkowskiego i H. Kosiorka "Kontrola produkcji słodu i piwa" z roku 1957 (opiniodawca: prof. Paweł Wojcieszak !!!). Na str. 70 znajduje się podrozdział: "Klarowanie i spływ brzeczki przedniej do korytka Granda", no a H. Kosiorek, a szczególnie Wł. Dylkowski są autorami wielu późniejszych podręczników. Niestety, nie mam dostępu do oryginalnego wydania dzieła prof. Lintnera - należałoby porównać oryginał z tłumaczeniem. No i jeszcze taka marginalna uwaga: o ile było można, starano się odwoływać do literatury niemieckojęzycznej, choć i ta rosyjska była na niezłym poziomie - ale to tylko moje przypuszczenie ....
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedziNa zdjęciu jacera jest podpis Läutergrant z dawną pisownią przez t.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziJest także przez "d"
Comment
-
-
A co to za najnowsza książka? Marsz do wydziałowej biblioteki z tą informacją.Last edited by ART; 2011-10-19, 21:33.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziA co to za najnowsza książka? Marsz do wydziałowej biblioteki z tą informacją.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SkitofNiby tyle żeśmy pisali, a w najnowszej książce o Brackim Browarze Zamkowym dalej jest "korytko Granda". To dopiero granda.
Ja już chyba do końca życia będę na to mówił "korytko granta", bo tak mnie nauczyli starzy piwowarzy i będę to traktował jako nasze polskie określenie tego urządzenia nie zastanawiając się skąd wzięło się w naszym języku. Tylko proszę nie pisać że to granda, bo obraża to mnóstwo starych fachowców, którzy kiedyś z tym korytkiem obcowali na co dzień. Jak chcemy wyprostować spolszczone wyrazy obcego pochodzenia w naszym języku, to prościej będzie wymyślić nowy język od podstaw.
Comment
-
-
Austriaccy kartografowie niegdyś popełnili błąd nadając górze w Pieninach nazwę pobliskiego potoku. Przewodnicy studenccy z Krakowa nazywają ją teraz Żar Niesłusznie Zwany Braniskiem.
Idąc podobnym tropem proponuję: Korytko Brzeczkowe Niesłusznie Zwane Grandem/Grantem
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedziSpotkałem w swym życiu wielu starych piwowarów którzy na to urządzenie mówili tylko i wyłącznie "korytko granta" i pewnie w ogóle się nie zastanawiali jak to się pisze. Z problemem pisowni zetknęli się dopiero tłumacze opracowań niemieckich i pewnie nie wiedzieli jak to nazwać, więc zapytali starych browarników praktyków (normalna praktyka podczas tłumaczenia)...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedziKorytko Granda/granda/Granta/granta z pewnością pochodzi z języka niemieckiego i na pewno przez wiele, wiele lat egzystowało tylko w mowie, a nie na piśmie. Spotkałem w swym życiu wielu starych piwowarów którzy na to urządzenie mówili tylko i wyłącznie "korytko granta" i pewnie w ogóle się nie zastanawiali jak to się pisze. Z problemem pisowni zetknęli się dopiero tłumacze opracowań niemieckich i pewnie nie wiedzieli jak to nazwać, więc zapytali starych browarników praktyków (normalna praktyka podczas tłumaczenia).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony Wyświetlenie odpowiedzipleonazm
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedziStąd pewnie powstało w języku polskim korytko Granda i dlaczego mamy je zmieniać? Takich słów jest wiele. Powszechnie na buty sportowe mówimy "adidasy", wielu ludzi na odkurzacz mówi "elektroluks" choć to nazwy firm. Jakoś nikt na to się nie burzy. Jak nie było bieżącej ciepłej wody w łazienkach wszyscy mieli "junkersy", a nie przepływowe ogrzewacze gazowe i jakoś nikt nie myślał że w łazienkach stoją niemieckie bombowce o tej samej nazwie.
Niektórzy dawno funkcjonujący w branży z uporem maniaka mówią "brzęczka" zamiast "brzeczka". Wielu lubi napić się "portera", zamiast "porteru". Ale równie wielu mówi poszłem zamiast poszedłem. I jaki z tego wniosek?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzikorytko Granta, to mniej więcej tak jak buty adidasy zamiast buty sportowe, odkurzacz elektroluks, ogrzewacz junkers zamiast ogrzewacz przepływowy.
Comment
-
Comment