Korytko (granta)... grand, grant (...)

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kony
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.08
    • 1701

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy Wyświetlenie odpowiedzi
    Wg której? Encyklopedia nie jest wyznacznikiem poprawności gramatycznej; słownik ortograficzny dopuszcza tylko formę "porteru".
    Encyklopedia Powszechna Larousse zawierająca również słownik języka polskiego i tabele odmian. Wg tego słownika poprawne są obie formy odmiany.

Comment

• kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony Wyświetlenie odpowiedzi
      Encyklopedia Powszechna Larousse zawierająca również słownik języka polskiego i tabele odmian. Wg tego słownika poprawne są obie formy odmiany.
      Nie będą nas Żabojady uczyć j. polskiego.
      blog.kopyra.com

Comment

• kony
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.08
        • 1701

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
        Nie będą nas Żabojady uczyć j. polskiego.
        Cytat od wydawcy:
        Wydawnictwo Larousse Polska zaprosiło do współpracy kilkudziesięciu najznakomitszych polskich specjalistów - leksykografów, lingwistów, naukowców i redaktorów. To oni przez cztery ostatnie lata tworzyli Encyklopedię Powszechną Larousse.

Comment

• kopyr
          • 2004.06
          • 9475

Cytat od wydawcy:
          Dobra, żartowałem. Słyszałem opinie, że pewni językoznawcy stwierdzili, że forma poszłem jest już obowiązująca, bo jest tak powszechna. To jednak w żaden sposób nie zmusi mnie do mówienia poszłem, zamiast poszedłem. Tyle w temacie.
          blog.kopyra.com

Comment

• kony
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.08
            • 1701

Dobra, żartowałem. Słyszałem opinie, że pewni językoznawcy stwierdzili, że forma poszłem jest już obowiązująca, bo jest tak powszechna. To jednak w żaden sposób nie zmusi mnie do mówienia poszłem, zamiast poszedłem. Tyle w temacie.
            A na ten temat z kolei był ostatnio program Katarzyny Kłosińskiej (językoznawca - członek Rady Języka Polskiego), która apelowała aby skończyć z tymi tekstami typu "językoznawcy stwierdzili" czy "językoznawcy zatwierdzili" bo językoznawcy niczego takiego komisyjnie nie stwierdzają. To ludzie używając nagminnie pewnych sformułowań powodują, że staja się one potocznymi - co nie znaczy poprawnymi. W tym samym programie dementowała również m.in. tą dosyć szeroko rozpowszechnioną opinię na temat rzekomej legalizacji "poszłem".

Comment

• kopyr
              • 2004.06
              • 9475

A na ten temat z kolei był ostatnio program Katarzyny Kłosińskiej (językoznawca - członek Rady Języka Polskiego), która apelowała aby skończyć z tymi tekstami typu "językoznawcy stwierdzili" czy "językoznawcy zatwierdzili" bo językoznawcy niczego takiego komisyjnie nie stwierdzają. To ludzie używając nagminnie pewnych sformułowań powodują, że staja się one potocznymi - co nie znaczy poprawnymi. W tym samym programie dementowała również m.in. tą dosyć szeroko rozpowszechnioną opinię na temat rzekomej legalizacji "poszłem".
              No ale to się właśnie do tego sprowadza, że językoznawca, jeden z drugim idą do mediów i mówią, my nic nie zatwierdzamy, my nic nie możemy, to ludzie decydują jak mówią, a że mówią poszłem, no to wicie, rozumicie jest obowiązujące.

Wróćmy do naszego porteru, czyli Ty opierasz swoje twierdzenie na Encyklopedii Laroussa, a ja z Wujciem na Słowniku Ortograficznym Języka Polskiego PWN. Przy czym obie te wersje się nawzajem wykluczają. I co dalej?
              blog.kopyra.com

Comment

• kony
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.08
                • 1701

Wróćmy do naszego porteru, czyli Ty opierasz swoje twierdzenie na Encyklopedii Laroussa, a ja z Wujciem na Słowniku Ortograficznym Języka Polskiego PWN. Przy czym obie te wersje się nawzajem wykluczają. I co dalej?
                Nie do końca się wykluczają bo wg mojego źródła obie są poprawne. Ja nie zamierzam przekonywać nikogo do żadnej z nich ale sam używam wersji portera ponieważ zawsze tak mówiłem i wersja porteru najzwyczajniej mi nie leży. Natomiast do Ciebie kieruję jedynie apel abyś rozważył zaprzestanie upartego twierdzenia, że wersja portera jest niepoprawna. Ewentualnie możemy rozważyć skierowanie oficjalnego zapytania do prof. Miodka

Comment

• żąleną
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.01
                  • 13239

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                  w angielskim to już prawie 80% słów ma pochodzenie z łaciny.
                  Prrrr. Łaciny jest jakieś 30%, mniej więcej tyle samo, co słów pochodzenia francuskiego i germańskiego.

Comment

• kopyr
                    • 2004.06
                    • 9475

Nie do końca się wykluczają bo wg mojego źródła obie są poprawne. Ja nie zamierzam przekonywać nikogo do żadnej z nich ale sam używam wersji portera ponieważ zawsze tak mówiłem i wersja porteru najzwyczajniej mi nie leży. Natomiast do Ciebie kieruję jedynie apel abyś rozważył zaprzestanie upartego twierdzenia, że wersja portera jest niepoprawna. Ewentualnie możemy rozważyć skierowanie oficjalnego zapytania do prof. Miodka
                    Oczywiście, że się wykluczają, częścią wspólną jest jedynie forma porteru, czyli ta którą ja lansuję.
                    blog.kopyra.com

Comment

• kony
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.08
                      • 1701

Więc proponuję zrobić sondę na forum a następnie zwycięską opcję uznać za jedynie słuszną tutaj. Użycie formy przegranej będzie skutkowało tygodniowym bananem. Zakazuje się prowadzenia agitacji wyborczej oraz stosowania nacisków związanych z pełnionymi funkcjami we wszelkich stowarzyszeniach a wywieranych na członkach tychże.

PS. Wiem, że nie powinno się zaczynać zdania od "więc".
                      PS2. Przepraszam wszystkich członków za nazywanie ich członkami ale nie mam możliwości wymienić ich personalnie.

Comment

• kopyr
                        • 2004.06
                        • 9475

Więc proponuję zrobić sondę na forum a następnie zwycięską opcję uznać za jedynie słuszną tutaj. Użycie formy przegranej będzie skutkowało tygodniowym bananem.
                        Ale prawda nie podlega głosowaniu.
                        blog.kopyra.com

Comment

• kony
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.08
                          • 1701

Wyczuwam lęk przed porażką

Comment

• Wujcio_Shaggy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.01
                            • 4628

Wyczuwam lęk przed porażką
                            Do porażki może się ewentualnie przyczynić taka opinia, jak poniżej przytoczona – ale na pewno nie wynik głosowania, nawet na tak poważnym i szacownym forum, jak nasze.

A mianowicie: znalazłem opinię Rady Języka Polskiego w inkryminowanej kwestii; na przykładzie słowa 'kwazar', dość podobnego do słowa 'porter':

Z Centrum Astronomicznego w Warszawie zapytano, dlaczego słowniki języka polskiego wymagają dla rzeczownika kwazar dopełniacza kwazaru, choć wśród astronomów warszawskich w użyciu jest niemal wyłącznie dopełniacz kwazara. Jak się przekonałem, także w krakowskim środowisku astronomicznym panuje forma kwazara. Kwazar to „bardzo odległy pozagalaktyczny obiekt niebieski, będący silnym źródłem promieniowania”. Sama nazwa jest spolszczoną formą angielskiego wyrazu quasar, który stanowi swoisty amerykański skrótowiec nazwy quasi-star, czyli ‘niby gwiazda’. Jako wzór deklinacyjny dla wyrazu kwazar narzuca się wyraz pulsar, który według słowników i tym razem zgodnie z użyciem ma dopełniacz pulsara.

Pisząc „słowniki języka polskiego”, mam na myśli wszystkie ostatnie wersje słownika języka polskiego wydane przez PWN, „Nowy słownik ortograficzny PWN”, a także „Słownik współczesnego języka polskiego” pod red. B. Dunaja i „Praktyczny słownik współczesnej polszczyzny” H. Zgółkowej. W haśle kwazar w obu tych ostatnich słownikach stwierdzamy jednak znamienną rozbieżność między informacją fleksyjną (kwazar, kwazaru) a przykładami użycia: widmo kwazara, pulsacja kwazara. W takiej sytuacji nie pozostaje nic innego do zrobienia, jak apelować do redaktorów wszystkich słowników języka polskiego co najmniej o dopuszczenie jako obocznej formy dopełniacza kwazara.
                            Kolejne podobne słowo, mające dwie formy:
                            Inny korespondent poprosił o wskazanie poprawnej formy mianownika i dopełniacza liczby pojedynczej rzeczownika baner. Jego prośbę spełniła sekretarz Rady:

[…] rzeczownik, który występuje w dwóch postaciach ortograficznych — baner i banner — ma dwie formy dopełniacza liczby pojedynczej: banera/bannera i baneru/banneru. Można to sprawdzić w „Wielkim słowniku ortograficznym PWN” pod red. E. Polańskiego (Warszawa 2003), na s. 43 i 44.
                            Może więc niedługo i porter (portera??? ) dotknie taki dualizm (albo już dotknął, sądząc po Larousse'ie)...

PS. A tytułowy 'grand/t' to jaką ma formę w dopełniaczu – grand/ta czy grand/tu?
                            Last edited by Wujcio_Shaggy; 2011-10-21, 14:23. Powód: post scriptum
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment

• kony
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.08
                              • 1701

Z tym głosowaniem i wyrocznią forum to tak żartowałem jakby co
                              Też próbowałem szukać analogii w podobnych wyrazach ale ta droga wyprowadziła mnie na manowce.
                              Rower - w życiu nie powiedziałbym rowera, toster / tester - odwrotnie z kolei, jak dla mnie to tylko tostera / testera.

Comment

• wogosz
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.12
                                • 1007

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kopyr
                                Jasne, ale jak to mawiał ś.p. ks. prof. Józef Tischner mamy trzy prawdy:
                                - święta prawda,
                                - tys prawda i
                                - gówno prawda

Comment

Przetwarzanie...
                                X