Cieszyn, Brackie Belgijskie Pale Ale - przygotowania
Collapse
X
-
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Comment
-
Cześć
Ale weź się wstrzymaj z takim pisaniem. Co to znaczy po próżnicy? Dziwi mnie to że piwo w ciągu dwóch dób jest w tankach leżakowych. To znaczy że zdążyło przefermentować, drożdże zdążyły opaść, zdążyli je przetoczyć do tanków leżakowych. Zajebiście szybko to zrobili, a przypuszczam że nad fermentacją nie zapanowali.
ps.
Swoją drogą w takim tempie to tylko gorzelniane pracująComment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Jako że jest jeszcze czas na dyskusję chciałbym poruszyć następujący temat. A mianowicie chodzi o datę premiery Brackiego Grand Championa. W ubiegłym roku był to 6 grudnia godz. 12. Fajna data (wiadomo św. Mikołaja) godzina też nie najgorsza ale tylko i wyłącznie dla tego, że była to niedziela. W tym roku 6 grudnia wypada w poniedziałek, czyli dzień pracujący. Czy nie warto by się zastanowić, żeby premiera odbyła się np. o godz. 18, jak większość ludzi będzie już po pracy? To nawet dla samej promocji piwa będzie lepsze rozwiązanie gdyż o tych godzinach najwięcej ludzi robi zakupy, a i większa ilość osób będzie miała szanse na zdobycie np. pokala.Ostatnia zmiana dokonana przez YouPeter; 2010-10-29, 20:57.Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.Comment
-
Podejrzewam, że w tym roku nikt nie weźmie udziału w takim szaleństwie jak w zeszłym roku, kiedy to wyrywano sobie w Almie Koźlaka z ręki.Comment
-
Zapanowali
Cześć
Ale weź się wstrzymaj z takim pisaniem. Co to znaczy po próżnicy? Dziwi mnie to że piwo w ciągu dwóch dób jest w tankach leżakowych. To znaczy że zdążyło przefermentować, drożdże zdążyły opaść, zdążyli je przetoczyć do tanków leżakowych. Zajebiście szybko to zrobili, a przypuszczam że nad fermentacją nie zapanowali.
Życzę nam wszyskim, aby efekt końcowy zadowolił każdego.
pzdrComment
-
Wiesz my też nie jesteśmy tylko teoretykami. Rozumiemy, że drożdże miały lepsze warunki niż udaje się osiągnąć większości z nas w domu. Mimo to odfermentować 13-tkę w dwie doby to niezły wynik. Piwo Dori fermentowało w sumie 28 dni. Jakie drożdże zostały użyte?
Nadal nie rozumiem jaki wpływ na tą fermentacje miał Księżyc. Możesz to wyjaśnić?Comment
-
Wiesz my też nie jesteśmy tylko teoretykami. Rozumiemy, że drożdże miały lepsze warunki niż udaje się osiągnąć większości z nas w domu. Mimo to odfermentować 13-tkę w dwie doby to niezły wynik. Piwo Dori fermentowało w sumie 28 dni. Jakie drożdże zostały użyte?
Nadal nie rozumiem jaki wpływ na tą fermentacje miał Księżyc. Możesz to wyjaśnić?
Tego gościa zapytaj o księzychttp://www.zie.nl/video/opmerkelijk/...e/m1azs0af7g8b
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
* Istnieje przypuszczenie, niepotwierdzone badaniami naukowymi, że im bliżej pełni księżyca tym drożdże są bardziej żywotne. Ostatnio belgijscy piwowarzy z browaru Caulier poinformowali, że tamtejsze drożdże inaczej fermentują, gdy proces ten odbywa się bliżej pełni księżyca. Przeprowadzili szereg testów, z których wynika, że fermentacja w tym okresie jest intensywniejsza, a do piwa przechodzą bardziej wyraźne aromaty. W konsekwencji piwo jest mocniejsze, a smak pozostaje dłużej w ustach. Więcej na ten temat: http://www.canada.com/life/story.html?id=3573940- to tyle o księżycu
Wiesz my też nie jesteśmy tylko teoretykami. Rozumiemy, że drożdże miały lepsze warunki niż udaje się osiągnąć większości z nas w domu. Mimo to odfermentować 13-tkę w dwie doby to niezły wynik. Piwo Dori fermentowało w sumie 28 dni. Jakie drożdże zostały użyte?
Fermentacja, to proces jaki ma miejsce od momentu zaszczepienia brzeczki drożdżami, do momentu osiągnięcia przez nie ostatecznego stopnia odfermentowania (czyli przerobienia wszystkich dostępnych im cukrów z brzeczki). Możemy ją podzielić na fazę wzrostu, burzliwą i spoczynkową. Po tym okresie następuje leżakowanie/dojrzewanie piwa - nie prowadzi się tu refermentacji. Kontrolując szybkość fermentacji, przyjmuje się, że średni spadek Ep mierzony w piątym jej dniu, wynosi 1,5 - 2,2/dobę, w przypadku lagerów - zależnie od OG brzeczki. Tak więc piwo 13 Plato fermentuje ok 7 dni. Piwo górnej fermentacji ma dobowe spadki Ep nawet 7 Blg/dobę (druga doba fermentacji), jeśli zatem chcemy aby się nasyciło CO2, należy je po dwóch dobach przepompować do tanku leżakowego, aby tam dofermentowało. Dlatego też mówienie o fermentacji która trwałaby 28 dni jest myleniem pojęć.
Co do surowców, to zostały użyte jedynie te, które były w pierwotnej recepturze Doroty.
pzdrComment
-
Wiesz my też nie jesteśmy tylko teoretykami. Rozumiemy, że drożdże miały lepsze warunki niż udaje się osiągnąć większości z nas w domu. Mimo to odfermentować 13-tkę w dwie doby to niezły wynik. Piwo Dori fermentowało w sumie 28 dni. Jakie drożdże zostały użyte?Comment
Related Topics
Collapse
-
Piwo inspirowane recepturą Fabiana Wojciecha, zdobywcy tytułu Grand Champion na Mistrzostwach Polski Piwowarów Domowych 2023 organizowanych Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych.
Ekstr. 10%
Alk. 4,2%
Chmiele: Książęcy, Zula i Rody Hodowlane
Aromat...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Piwo warzone w Cieszynie, zniknęło z rynku warszawskiego ale nie to skłania mnie do, dla mnie, ponurej refleksji - nadchodzi koniec Brackiego z Cieszyna.
Byłem na feriach w Ustroniu, odwiedziłem też Cieszyn i Wisłę.
Zmiany, które zaobserwowałem to dodawanie w lokalach do nalewaka...-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
Jeden z dwóch Artevelde.
https://www.brouwerijhuyghe.be/en/beers/artevelde
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...yghe-artevelde
Grand Cru ma 7,3% alk. (na butelce, bo na necie podają 7,2%)
Aromat - bardzo fajny,...-
Channel: Belgia
-
-
ekstrakt: 15,0°Plato
alkohol: 6,4% obj.
Saison leżakowany z dodatkiem owoców i soku z czerwonej porzeczki. Aromatyczne, delikatnie przyprawowe, wytrawne piwo belgijskie. Leżakowanie z czerwoną porzeczką nadało piwu cierpkości i orzeźwiającej owocowości. Piwo uwarzone wg...-
Channel: Piwo - konkretnie
2021-05-22, 23:37 -
-
Scotch Wee Heavy według receptury piwowarów domowych Pawła Tokarskiego i Grzegorza Szymeckiego, który zwyciężył w konkursie PSPD.
29% ekstr., 10,5% alk.
Aromat - karmel, suszona śliwka, likierowość, paloność
Piana - umiarkowana, jak na woltaż całkiem trwała,...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment