Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
Wyświetlenie odpowiedzi
Cieszyn, Brackie Belgijskie Pale Ale - przygotowania
Collapse
X
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziPowinien być goblet jak do Palama.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziNo, czyli czara, kielich.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedziCześć
Ale weź się wstrzymaj z takim pisaniem. Co to znaczy po próżnicy? Dziwi mnie to że piwo w ciągu dwóch dób jest w tankach leżakowych. To znaczy że zdążyło przefermentować, drożdże zdążyły opaść, zdążyli je przetoczyć do tanków leżakowych. Zajebiście szybko to zrobili, a przypuszczam że nad fermentacją nie zapanowali.
ps.
Swoją drogą w takim tempie to tylko gorzelniane pracują
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziSwoją drogą w takim tempie to tylko gorzelniane pracująMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Jako że jest jeszcze czas na dyskusję chciałbym poruszyć następujący temat. A mianowicie chodzi o datę premiery Brackiego Grand Championa. W ubiegłym roku był to 6 grudnia godz. 12. Fajna data (wiadomo św. Mikołaja) godzina też nie najgorsza ale tylko i wyłącznie dla tego, że była to niedziela. W tym roku 6 grudnia wypada w poniedziałek, czyli dzień pracujący. Czy nie warto by się zastanowić, żeby premiera odbyła się np. o godz. 18, jak większość ludzi będzie już po pracy? To nawet dla samej promocji piwa będzie lepsze rozwiązanie gdyż o tych godzinach najwięcej ludzi robi zakupy, a i większa ilość osób będzie miała szanse na zdobycie np. pokala.Ostatnia zmiana dokonana przez YouPeter; 2010-10-29, 20:57.Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.
Comment
-
-
Podejrzewam, że w tym roku nikt nie weźmie udziału w takim szaleństwie jak w zeszłym roku, kiedy to wyrywano sobie w Almie Koźlaka z ręki.
Comment
-
-
Zapanowali
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedziCześć
Ale weź się wstrzymaj z takim pisaniem. Co to znaczy po próżnicy? Dziwi mnie to że piwo w ciągu dwóch dób jest w tankach leżakowych. To znaczy że zdążyło przefermentować, drożdże zdążyły opaść, zdążyli je przetoczyć do tanków leżakowych. Zajebiście szybko to zrobili, a przypuszczam że nad fermentacją nie zapanowali.
Życzę nam wszyskim, aby efekt końcowy zadowolił każdego.
pzdr
Comment
-
-
Wiesz my też nie jesteśmy tylko teoretykami. Rozumiemy, że drożdże miały lepsze warunki niż udaje się osiągnąć większości z nas w domu. Mimo to odfermentować 13-tkę w dwie doby to niezły wynik. Piwo Dori fermentowało w sumie 28 dni. Jakie drożdże zostały użyte?
Nadal nie rozumiem jaki wpływ na tą fermentacje miał Księżyc. Możesz to wyjaśnić?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziWiesz my też nie jesteśmy tylko teoretykami. Rozumiemy, że drożdże miały lepsze warunki niż udaje się osiągnąć większości z nas w domu. Mimo to odfermentować 13-tkę w dwie doby to niezły wynik. Piwo Dori fermentowało w sumie 28 dni. Jakie drożdże zostały użyte?
Nadal nie rozumiem jaki wpływ na tą fermentacje miał Księżyc. Możesz to wyjaśnić?
Tego gościa zapytaj o księzyc http://www.zie.nl/video/opmerkelijk/...e/m1azs0af7g8bMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec Wyświetlenie odpowiedzi* Istnieje przypuszczenie, niepotwierdzone badaniami naukowymi, że im bliżej pełni księżyca tym drożdże są bardziej żywotne. Ostatnio belgijscy piwowarzy z browaru Caulier poinformowali, że tamtejsze drożdże inaczej fermentują, gdy proces ten odbywa się bliżej pełni księżyca. Przeprowadzili szereg testów, z których wynika, że fermentacja w tym okresie jest intensywniejsza, a do piwa przechodzą bardziej wyraźne aromaty. W konsekwencji piwo jest mocniejsze, a smak pozostaje dłużej w ustach. Więcej na ten temat: http://www.canada.com/life/story.html?id=3573940
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziWiesz my też nie jesteśmy tylko teoretykami. Rozumiemy, że drożdże miały lepsze warunki niż udaje się osiągnąć większości z nas w domu. Mimo to odfermentować 13-tkę w dwie doby to niezły wynik. Piwo Dori fermentowało w sumie 28 dni. Jakie drożdże zostały użyte?
Fermentacja, to proces jaki ma miejsce od momentu zaszczepienia brzeczki drożdżami, do momentu osiągnięcia przez nie ostatecznego stopnia odfermentowania (czyli przerobienia wszystkich dostępnych im cukrów z brzeczki). Możemy ją podzielić na fazę wzrostu, burzliwą i spoczynkową. Po tym okresie następuje leżakowanie/dojrzewanie piwa - nie prowadzi się tu refermentacji. Kontrolując szybkość fermentacji, przyjmuje się, że średni spadek Ep mierzony w piątym jej dniu, wynosi 1,5 - 2,2/dobę, w przypadku lagerów - zależnie od OG brzeczki. Tak więc piwo 13 Plato fermentuje ok 7 dni. Piwo górnej fermentacji ma dobowe spadki Ep nawet 7 Blg/dobę (druga doba fermentacji), jeśli zatem chcemy aby się nasyciło CO2, należy je po dwóch dobach przepompować do tanku leżakowego, aby tam dofermentowało. Dlatego też mówienie o fermentacji która trwałaby 28 dni jest myleniem pojęć.
Co do surowców, to zostały użyte jedynie te, które były w pierwotnej recepturze Doroty.
pzdr
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziNadal nie rozumiem jaki wpływ na tą fermentacje miał Księżyc. Możesz to wyjaśnić?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziWiesz my też nie jesteśmy tylko teoretykami. Rozumiemy, że drożdże miały lepsze warunki niż udaje się osiągnąć większości z nas w domu. Mimo to odfermentować 13-tkę w dwie doby to niezły wynik. Piwo Dori fermentowało w sumie 28 dni. Jakie drożdże zostały użyte?
Comment
-
Comment