Nalewanie po "czesku"
Collapse
X
-
To oczywiste, że Czesi nie nazywają takiego nalewania, nalewaniem po czesku. Ale chyba spotkałeś się z laniem z pipy do kufla stojącego na blacie i dolewanie na kilka razy. -
serio. To znaczy nalewanie do stojącego kufla
Taki mit z laniem piwa z kuflem stojącym na blacie pochodzi z takich filmików:
Czescy fachowcy polecają nalewać pod kątem 45 stopni, a trudno o taki blat,
poza tym kurek przylega do szkła, choć to nie jest zasadą.
Poleca się nalewać na tzw. "hladinku", czyli tak by odpowiedniej grubości warstwa piwa była równa z brzegiem szkła.
po skończeniu polecam też obejrzeć pozostałe filmiki.
A co radzi mistrz republiki (bo takie zawody są organizowane) w "czepowaniu piwa", znowu : piwo lejemy na jeden raz i pod kątem 45 stopni:
K zahradnímu posezení patří sud piva. Abyste ho dokázali čepovat jako profesionálové, sud neválejte, nechte ho 24 hodin stát ve sklepě. Pivo čepujte na jeden zátah, aby se s ním
Według Lukasa Svobody i nie tylko nalewanie piwa na "kilka razy" czyli dolewanie to jeden z najpopularniejszych błędów. Piwo dolewane traci odpowiednie wysycenie. Te fotki to błędnie nalane piwa wraz z opisem błędów.
Wnioski:
Nie jest tak, że jest jeden sposób nalewania w Czechach, bo i tam nalewa się różnie i nie zawsze najlepiej. To dotyczy głównie wielkich restauracji, znanych turystom. Nalewanie piwa do szkła stojącego na blacie, jest mimo wszystko dość rzadkie w Czechach, dolewanie dużo bardziej częste, ale świadczy to bardziej o braku wprawy.
Zatem "nalewanie po czesku" to mit, który się wziął prawdopodobnie z podpatrzonych praktyk z wielkich lokali, robienie z tego jakiegoś godnego do naśladowania wzorca to moim zdaniem nieporozumienieComment
-
Normalnie czeski film.Taki sposób nalewania zapamiętałem z pobytów na Słowacji i w Czechach, a czy w każdej knajpie go stosowali, to już nie pamiętam. A Lukas Svoboda chyba mało pił polskich piw, bo gdyby nalał takiego Tychacza po ściance, to by mu nagazowanie łeb urwało.
Comment
-
Oczywiście wiem Darku, że wielokrotnie więcej piwa wypiłeś w czeskich hospodach niż ja, ale naprawdę często się z tym spotkałem. Jestem w stanie się zgodzić, że teraz promuje się inne nalewanie. Myślę, że to wpływ zachodniej Europy i przejęcia wielu browarów przez koncerny.
Nalewanie na kilka razy ma sens pod pewnym warunkiem. Po pierwsze musi schodzić bardzo wiele piw. Nalanie 10 piw na kilka razy, w porównaniu do nalania 10 piw po ściance pewnie niewiele będzie się różnić czasem. Nalanie 1 piwa na kilka razy, albo po ściance, to kilkakrotnie więcej czasu.
Myślę, że Czesi nie powinni rezygnować z tego sposobu nalewania. Dodam, że odgazowanie piwa jest przez bardzo wiele osób uznawane za zaletę i fenomen czeskiego piwa. Jak byłem w sanatorium w Kudowie, chodziliśmy na piwo do knajpki w Nachodzie. Później rózni ludzie, w tym kobiety powtarzały jakie to piwo czeskie wyjątkowe, bo można go wypić kilka, a po polskim 1-2 już jesteś opitym, pełnym. Faktem jest, że przeciętne nasycenie na przestrzeni ostatnich lat wzrosło. Młode pokolenie wychowane na Coca-Coli i Spritcie tego oczekuje.
Tak nalanego piwa nie uzyskasz lejąc po ściance.Comment
-
Kopyrze, moją intencją nie jest licytowanie się ile wypiłem piw w CzechachChciałem tylko napisać, że taki czy inny sposób to nie jest standard. Generalnie wysycenie piw czeskich jest niższe niż polskich, choć oczywiście nie piszemy tu o piwach koncernowych, które nadają taki trend. Takie nalewanie nie jest większym problemem jeśli chodzi np. o pilsnera. Ale tak nalane piwo z np. minibrowaru może stracić na swych walorach, bo ich wysycenie zazwyczaj już na starcie jest znacznie niższe.
Sposób ze stawianiem piwa na blacie i rozlewaniem jest widoczny w dużych lokalach. Stosuje się go moim zdaniem z tego powodu, że dziennie przewija się przez taki lokal niekiedy kilkuset klientów, więc liczba nalewanych piw idzie nawet w okolice ponad tysiąca.
Zatem barman nie czekając na zamówienie już nalewa piwo do kufli, które mają "czekać" na klienta i dolewa, zdarza się że nawet przelewa z kula do kufla. Nawet nie chodzi, że jest to szybszy sposób. Wyobraźmy sobie kilka godzin pracy z wyciągniętą ręką nalewając kilkaset piw. Ot wygoda. Masz zatem rację, że takie nalewanie ma sens, gdy mamy do czynienia ze zdecydowanie większą ilością piw.
Nawet w Czechach nie ma jednego "stylu" nalewania piwa. Ja staram się nalewać piwo butelkowe pod kątem, początkowo po ściance /tak, żeby potem ewentualnie mieć możliwość "skontrolowania" piany, która nie może być też za wysoka/, możliwie za jednym razem, żeby określić jakie ma rzeczywiste wysycenie. Dlatego mam raczej sceptyczny stosunek do oceniania na forum piw na punkty. Z tego samego piwa po nalaniu może wyjść inna piana czy nawet wysycenie - biorąc dodatkowo pod uwagę jego sposób transportu i składowania /szczególnie jeśli produkt jest niepasteryzowany lub dodatkowo niefiltrowany/, temperatury podania itp.
Jedno jest pewne, w Czechach tego typu dyskusje w knajpach są w stanie przyćmić nawet najbardziej gorące i świeże tematy dotyczące stanu tego czy innego państwa, czy innej polityki
Chyba odbiegłem znacznie od tematu "Twierdzowego", przepraszam.
ps.
a na takie piwo, jakie przedstawiłeś na zdjęciu mam zawsze ochotę, bez względu na to, że piana ciut za wysoka, to taki widok kusi...Comment
-
Nawet w Czechach nie ma jednego "stylu" nalewania piwa. Ja staram się nalewać piwo butelkowe pod kątem, początkowo po ściance /tak, żeby potem ewentualnie mieć możliwość "skontrolowania" piany, która nie może być też za wysoka/, możliwie za jednym razem, żeby określić jakie ma rzeczywiste wysycenie.
Dokładnie tak. Ktoś kto przy takim piwie upominałby się o dolanie do kreski jest chamem i prostakiem.Comment
-
A mnie zawsze będzie brzydzić zanurzanie kranu w płynie tak jak to robi ten facio na filmie. bleee.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Tak, ale głównie na Słowacjiserio. To znaczy nalewanie do stojącego kufla
Taki mit z laniem piwa z kuflem stojącym na blacie pochodzi z takich filmików:
Czescy fachowcy polecają nalewać pod kątem 45 stopni, a trudno o taki blat,
poza tym kurek przylega do szkła, choć to nie jest zasadą.
Poleca się nalewać na tzw. "hladinku", czyli tak by odpowiedniej grubości warstwa piwa była równa z brzegiem szkła.
po skończeniu polecam też obejrzeć pozostałe filmiki.
A co radzi mistrz republiki (bo takie zawody są organizowane) w "czepowaniu piwa", znowu : piwo lejemy na jeden raz i pod kątem 45 stopni:
K zahradnímu posezení patří sud piva. Abyste ho dokázali čepovat jako profesionálové, sud neválejte, nechte ho 24 hodin stát ve sklepě. Pivo čepujte na jeden zátah, aby se s ním
Według Lukasa Svobody i nie tylko nalewanie piwa na "kilka razy" czyli dolewanie to jeden z najpopularniejszych błędów. Piwo dolewane traci odpowiednie wysycenie. Te fotki to błędnie nalane piwa wraz z opisem błędów.
Wnioski:
Nie jest tak, że jest jeden sposób nalewania w Czechach, bo i tam nalewa się różnie i nie zawsze najlepiej. To dotyczy głównie wielkich restauracji, znanych turystom. Nalewanie piwa do szkła stojącego na blacie, jest mimo wszystko dość rzadkie w Czechach, dolewanie dużo bardziej częste, ale świadczy to bardziej o braku wprawy.
Zatem "nalewanie po czesku" to mit, który się wziął prawdopodobnie z podpatrzonych praktyk z wielkich lokali, robienie z tego jakiegoś godnego do naśladowania wzorca to moim zdaniem nieporozumienieComment
-
Kopyr - myślałem, że jako browarbizowy felietonista umiesz pisać po polsku - a tu FCJP...
A tak na temat prowadzonej dyskusji: piana na czeskim piwie nalanym w czeskiej knajpie, a piana na Twierdzowym nalanym w domu z butelki, to dwie różne piany.
Dalekosiężny
Obserwator
Obiektów
Dynamicznie
Epatujących
Ciekawymi
KoncepcjamiComment
Related Topics
Collapse
-
Minibrowar, a raczej firmowy pub browaru Kazan schowany w jednej z bocznych uliczek w centrum Sofii.
W mikro lokalu jest bar z miejscem na konsumpcję piwa dla kilku osób przy blacie, oraz na antresoli. Tam również tylko kilka miejsc przy blacie.
Lokal ze swojską atmosferą, urządzony...-
Channel: Bułgaria
2024-09-03, 09:03 -
-
U podnóża małej, ale dumnie brzmiącej z nazwy górki Velký Blaník (638 m) rozpościera się widok na małą mieścinę Louňovice pod Blaníkem. Już w 1350 roku w miasteczku powstał i warzył piwo klasztorny browar, tak więc tradycje piwowarskie mieścina ma zacne.
Nowa...-
Channel: Czechy
-
-
Kolejny wiedeński browar odwiedziliśmy na zakończenie dnia 29.04.2024.
Wielka, stylowa, 5-piętrowa kamienica o pięknie zdobionej białej elewacji, znajduje się w dzielnicy Füfhaus w odległości 600 m od dworca Wien Westbahnhof. Mieści się tu 4-gwiazdkowy hotel, a od 2019 roku także...-
Channel: Austria
-
-
Szlajając się w końcu marca po Śląsku nie mogłem ominąć kolejnego nowego browaru. Choć działa od jesieni 2022 jest już dobrze znany piwoszom z całej Polski, tak jak i jego założyciel Paweł Masłowski, wiele lat pracujący dla Pinty w Browarze na Jurze w odległym o 8 km Zawierciu. Dzięki...
-
Channel: Śląskie
-
-
W działającym od ok.2 lat małym sklepie specjalistycznym, w początku marca otworzył sie mini-pub. Cztery stoliki, cztery krany, przynajmniej jeden pozwala na nalewanie do pojemników zapewniających brak kontaktu z tlenem. O ile zauważyłem, dominuje Dziki Wschód.
Małe piwo 14, duże 18....-
Channel: Wielkopolskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment