Gratuluję znajomości sensorycznej oceny piwa, gratuluje także ukończenia odpowiednich szkoleń w tym kierunku - wiadomo, później gdzieś się tym trzeba wykazać, ale proszę, 95% czytających te oceny nie ma pojęcia co to jest diacetyl (nie chce mi się tym bardziej wyszukiwac w sieci).
Piszcie i oceniajcie więc zrozumiale dla zwykłego, prostego ludu bez tego sztucznego pseudo-profesjonalizmu
Dobra, zmusilem się, spojrzalem do wiki:
Diacetyl (biacetyl, butanodion, dwumetyloglikosal, butanodion), CH3COCOCH3 – organiczny związek organiczny z grupy diketonów wicynalnych (posiadających grupy karbonylowe w pozycjach sąsiednich). Żółta ciecz wrząca w 88 °C. Występuje w maśle i olejkach eterycznych. Stosowana w przemyśle spożywczym. Rozcieńczony wodny roztwór diacetylu daje pozytywny wynik w próbie jodoformowej
I jaki to ma (wykreśliłem stąd słowo na "k") smak, zapach, ze go czuć?
Piszcie i oceniajcie więc zrozumiale dla zwykłego, prostego ludu bez tego sztucznego pseudo-profesjonalizmu
Dobra, zmusilem się, spojrzalem do wiki:
Diacetyl (biacetyl, butanodion, dwumetyloglikosal, butanodion), CH3COCOCH3 – organiczny związek organiczny z grupy diketonów wicynalnych (posiadających grupy karbonylowe w pozycjach sąsiednich). Żółta ciecz wrząca w 88 °C. Występuje w maśle i olejkach eterycznych. Stosowana w przemyśle spożywczym. Rozcieńczony wodny roztwór diacetylu daje pozytywny wynik w próbie jodoformowej
I jaki to ma (wykreśliłem stąd słowo na "k") smak, zapach, ze go czuć?
Comment