O ocenie piwa (Dwuacetyl)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • skitof
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2007.11
    • 2484

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
    a słownik miałby dotyczyć terminów "stałych" np. tak jak napisał Feti definicję "koźlaka".
    Takie uporządkowanie i przedstawienie wiedzy na pewno byłoby wartościowe, coś w stylu kołyski degustatora (na wzór kołyski piwowara Sety). Ale forum Browar.biz nie jest do tego odpowiednim miejscem, bo dyskusjom nie byłoby końca. Tym musiałby zająć się portal Browar.biz, ale i tak za tym musiałby stać autorytet, raczej nie jedna osoba, a grupa, taki trybunał piwny

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12561

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
      Ale forum Browar.biz nie jest do tego odpowiednim miejscem, bo dyskusjom nie byłoby końca. Tym musiałby zająć się portal Browar.biz, ale i tak za tym musiałby stać autorytet, raczej nie jedna osoba, a grupa, taki trybunał piwny
      Dokładnie tak Dlatego powinien to być projekt do szerszego omówienia i przemyślenia oraz pracy zbiorowej

      Comment

      • chemmobile
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2009.03
        • 2168

        #48
        Niektórzy chyba zapomnieli, że to forum nie kręci się tylko wokół piwa jako napoju, ale także wielu obszarów z nim związanych. I jeśli chcecie zachęcić nowych użytkowników do piwnych eksperymentów, do próbowania nowych gatunków, to opisywanie laikom smaku/zapachu tylko acetylo-fenylo-guakaniolem z pewnością ich do tego nie skłoni. Wręcz przeciwnie, zawęzi was do kółeczka wzajemnej adoracji, grupki nadętych bufonów usiłujących wykreować się na piwną elitę Polski. W waszym przypadku byłoby to w dodatku komiczne, bo macie braki w wiedzy. Klasyką są tu zwroty typu "w zapachu wyczuwam nuty fenolowe" lub temu podobne. No co to ku...a jest ten fenol? No i taki laik zgoogluje fenol i wyjdzie mu w wikipedii, że to hydroksybenzen, obecny choćby w tzw. lizolu. I pomyśli sobie taki człowieczek, że tego konkretnego pszeniczniaka nie kupi, bo na forum browar.biz napisali, że wali lizolem! Skumajcie "fachowcy", że wasz język odstrasza ludzi. No chyba, że waszym celem jest nadal tkwienie w nic nie znaczącej grupce "sympatyków prawdziwego piwa".

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
        Smak chmielu nie jest wadą, słodowość nie jest wadą (akurat w tym piwie) i nie widzę sensu, żeby je nazywać je związkami chemicznymi.
        Hmmmmm.... chyba rozszyfrowałem twój system opisowy piwa. Jeśli np. o czeskim lagerze napiszesz "w zapachu nuty mleczno-maślane" tzn. jest OK. Jeśli napiszesz "w zapachu obecny diacetyl" tzn. piwo ma wadę, tak?
        Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
        Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi
          Hmmmmm.... chyba rozszyfrowałem twój system opisowy piwa. Jeśli np. o czeskim lagerze napiszesz "w zapachu nuty mleczno-maślane" tzn. jest OK. Jeśli napiszesz "w zapachu obecny diacetyl" tzn. piwo ma wadę, tak?
          Nie, nic nie zrozumiałeś. A to co po wyżej, to według mnie (według mnie!!!) brednie.

          Twierdzowe to czeski lager???, hmmmm, no nic nie napisali na etykiecie.

          A co ty wiesz co skłania ludzi do picia innych piw niż koncernowych? Robiłeś badania? Obserwuje kilka forów, gdzie są wątki "najlepsze piwo jakie piłem" i ostatnio ludziska opisują piwa z małych browarów, ale także ukraińskie, Litewskie, Niemieckie itd.

          Czy ty myślisz, że jak ktoś chce spróbować innego piwa to czyta najpierw browar.biz? No daj spokój.Wpadasz w samo uwielbienie, jak sie pytałem ludzi to nawet nie wiedzieli,że takie forum istnieje.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
            a słownik miałby dotyczyć terminów "stałych" np. tak jak napisał Feti definicję "koźlaka".

            A BJCP nie załatwia tej sprawy?
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedzi
              Dokładnie. Cała ta dyskusja byłaby bez sensu, gdyby jakis fachowiec zrobił słownik. I nie tylko definicji dwuacetylu, ale tez jaki powinien być wzorzec koźlaka ( i nie tylko jaki ma miec ekstrakt i procent), jakiego smaku dane piwo nie powinno mieć. Co to jest smak piwniczny ( ja znam słodki, kwaśny, gorzki, słony ) . Jestem na forach linuksowych, sam pisałem kilka artykułów , admini mogą zaproponować za taką aktywnośc jakies bonusy.
              Byłbym bardzo wdzięczny. Kopura na swoim blogu prowadzi swietna działalność edukacyjną, ale ja chce więcej.
              Tak jak pisał jacer, BJCP załatwia tutaj 3/4 tematu. Na piwo.org parę osób, ale głównie Makaron, wykonało tytaniczną pracę i przetłumaczyło opisy stylów piw wg BJCP na polski. To jest kopalnia wiedzy nie tylko dla piwowarów.
              Polecam poczytać również artykuły sensora, czyli Macieja Chołdrycha, kiedyś mocno udzielającego się na forum. Niekwestionowany autorytet w dziedzinie oceny sensorycznej piwa.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • chemmobile
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2009.03
                • 2168

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                Nie, nic nie zrozumiałeś. A to co po wyżej, to według mnie (według mnie!!!) brednie.

                Twierdzowe to czeski lager???, hmmmm, no nic nie napisali na etykiecie.

                A co ty wiesz co skłania ludzi do picia innych piw niż koncernowych? Robiłeś badania? Obserwuje kilka forów, gdzie są wątki "najlepsze piwo jakie piłem" i ostatnio ludziska opisują piwa z małych browarów, ale także ukraińskie, Litewskie, Niemieckie itd.

                Czy ty myślisz, że jak ktoś chce spróbować innego piwa to czyta najpierw browar.biz? No daj spokój.Wpadasz w samo uwielbienie, jak sie pytałem ludzi to nawet nie wiedzieli,że takie forum istnieje.
                Czego nie zrozumiałem? Wyraźnie stwierdzasz, że wady piwa opisujesz związkami chemicznymi. Stąd moje pytanie odnośnie lagera. A z tym Twierdzowym to o co ci chodzi? Piłem do tego piwa, czy co? I gdzie niby wpadłem w uwielbienie?
                Miotasz się jak kot w worku unikając rzeczowej odpowiedzi.
                Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                Comment

                • sensor
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2001.02
                  • 817

                  #53
                  sensoryka

                  Faktycznie kiedyś sensor więcej się udzielał - czasu jakoś mało ostatnio

                  Co do sensoryki to nie jest to dziedzina dla wybranych, chemików, naukowców. Każdy czuje zapachy i smaki w podobny sposób a czy używa słowa diacetyl czy maślany lub krówkowy to kwestia drugorzędna. Używanie nazw chemicznych wynika z tego, że niektóre zapachy mają podłoże ewidentnie w jednym związku chemicznym np. DMS - kukurydza, kalafior podczas gdy inne określamy jako karmelowy, palony by nie wymieniać wszystkich produktów nieenzymatycznego brązowienia.

                  Brak czasu na forum wynika m.in. z tego, że kończę przygotowywać sensoryczny przewodnik dla piwowarów, pasjonatów, studentów etc. Znajdą się w nim opisy gatunków piwa, słownik terminów sensorycznych, techniki degustacji i wiele innych aspektów oceny sensorycznej piwa.

                  Oczywiście dam znać jak prace zostaną ukończone.
                  Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
                  Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

                  Comment

                  • kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

                    #54
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sensor Wyświetlenie odpowiedzi
                    Faktycznie kiedyś sensor więcej się udzielał - czasu jakoś mało ostatnio
                    Proszę, uderz w stół...

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sensor Wyświetlenie odpowiedzi
                    Brak czasu na forum wynika m.in. z tego, że kończę przygotowywać sensoryczny przewodnik dla piwowarów, pasjonatów, studentów etc. Znajdą się w nim opisy gatunków piwa, słownik terminów sensorycznych, techniki degustacji i wiele innych aspektów oceny sensorycznej piwa.

                    Oczywiście dam znać jak prace zostaną ukończone.
                    Czy to będzie w formie książkowej, czy internetowej?
                    blog.kopyra.com

                    Comment

                    • sensor
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2001.02
                      • 817

                      #55
                      Książkowej. Wyznaję też sensorykę czytelniczą - lubię dotknąć i powąchać papier.
                      Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
                      Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

                      Comment

                      • Seta
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #56
                        @Jacer - trzeba przyznać, że nie jesteś tak konsekwentny jak by można oczekiwać po tej dyskusji. O ile dobrze wyszukałem - w swojej "karierze" raz wyczułeś masło - w Engerze i dwa razy "diacetyl": na pewno w Twierdzowym (skąd ta dyskusja) i chyba w Marsie.

                        Dla mnie najlepsze określenie znalazłem w opinii Kopyra w Lubuskim. Można?
                        Last edited by Seta; 2010-10-27, 08:52.
                        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                        Comment

                        • chemmobile
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2009.03
                          • 2168

                          #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sensor Wyświetlenie odpowiedzi
                          Każdy czuje zapachy i smaki w podobny sposób a czy używa słowa diacetyl czy maślany lub krówkowy to kwestia drugorzędna.
                          Wszystko ładnie i pięknie, jednak chcąc używać terminologii fachowej dobrze jest zapoznać się ze znaczeniem specjalistycznych określeń. Bo niechcący można zrobić z siebie nadętego bufona.

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sensor Wyświetlenie odpowiedzi
                          Używanie nazw chemicznych wynika z tego, że niektóre zapachy mają podłoże ewidentnie w jednym związku chemicznym np. DMS - kukurydza, kalafior podczas gdy inne określamy jako karmelowy, palony by nie wymieniać wszystkich produktów nieenzymatycznego brązowienia.
                          Touché.
                          Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                          Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            #58
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                            O ile dobrze wyszukałem - w swojej "karierze" raz wyczułeś masło - w Engerze i dwa razy "diacetyl": na pewno w Twierdzowym (skąd ta dyskusja) i chyba w Marsie.

                            Greifenklau nie opisywałem? To jest wzorzec maślaności/diacetylu/dwuacetylu

                            To nie jest dyskusja o tym ile kto czego wyczuł (widocznie same dobre piwa pijam ) tylko, czy na fachowym, branżowym forum należy/wypada/można używać fachową terminologię?
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #59
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sensor Wyświetlenie odpowiedzi
                              Każdy czuje zapachy i smaki w podobny sposób
                              Może i w podobny, ale każdy jest wyczulony bardziej na jedne rzeczy, a na inne mniej, zatem sumaryczne odczucia różnych osób się będą inne.

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sensor Wyświetlenie odpowiedzi
                              a czy używa słowa diacetyl czy maślany lub krówkowy to kwestia drugorzędna.
                              No właśnie, TO mi wytłumacz, bo jak dla mnie aromat krówkowy jest zupełnie inny, niż maślany. Zapewne jest jak pisał Chemmobile, że odbiór zależy od zapachów towarzyszących. Tym bardziej słusznym było by użycie słów "maślany" lub "krówkowy" w celu opisania konkretnych wrażeń, zamiast "diacetyl", który oznacza jedno, albo drugie.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Seta
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2002.10
                                • 6964

                                #60
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                                To nie jest dyskusja o tym ile kto czego wyczuł (widocznie same dobre piwa pijam ) tylko, czy na fachowym, branżowym forum należy/wypada/można używać fachową terminologię?
                                Ja się nie czepiam, że rzadko go wyczuwasz, tylko, że nie koniecznie "fachowym językiem" opisujesz, bo w 33% przypadków pisałeś o maśle.
                                Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X