Nie tak nie będzie.
Powtarzam, gdyby na forum browar.biz nie używało się specjalistycznych określeń to ja bym się też ich nie nauczył. Forum browar.biz było dla mnie kopalnią wiedzy o piwie i piwowarstwie. Z kursów sensorycznych dowiedziałem się niuansów, podstawa wiedzy jaką mam to forum browar.biz. Dla mnie to wystarczający powód do stosowania fachowej terminologii na forum.
Cały problem polega na tym, że zarówno Ty jak i jacer oczekujecie, że ktoś się do Was dostosuje. Ty skrytykowałeś go, że użył niezrozumiałego dla Ciebie zwrotu, a on lansuje tezę, że na forum piwnym należy używać fachowego języka. I o ile zgadzam się z nim, że nie należy tu tolerować ważenia piwa, pędzenia piwa, piffka, brzęczki et consortes, to akurat nie uważam za coś złego jeśli ktoś napisze, że wyczuwa coś mlecznego w piwie. Tylko mając tu zawodowych piwowarów jak np. Krzysztof, czy uważasz, że źle zrobił przytaczając definicję diacetylu. Ja lubię wiedzieć skąd się bierze dany związek, czy jest on wadą, czy niekoniecznie, jaki jest jego wzorzec. Tobie jest to do niczego nie potrzebne. Zgoda, tylko dlaczego skrytykowałeś jacera za użycie tego nieszczęsnego diacetylu. On się bronił i stąd cała dyskusja. Uważam, że używanie bogatego słownictwa także specjalistycznego ubogaca to forum, a nie na odwrót.
A dlaczego Ty masz decydować czy jestem konsekwentny czy nie? Może ja wolę częściej napisać o goździku niż 4-winylo gwajakolu, może wolę napisać o skunksie, zamiast o 3-buteno 2metylo 1 tiolu. Co Ci do tego którą formę wybieram? Najwyżej wyjdę na głupka jak się pomylę, albo na pozera.
Akurat chmielu nie opisuje się nazwami związków chemicznych, ale oprócz chmielowego, może być jeszcze żywiczny, trawiasty, cytrusowy, geraniol też pochodzi od chmielu. Owszem byłoby idealnie gdyby na browar.biz czy piwo.org były definicje tych związków, ale ktoś je musi napisać, a może nie ma takiego co ma czas i wiedzę. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie aby zapytać. Słuchaj a co to jest ten geraniol. Do tego służy forum dyskusyjne.
Dobra robota.
I wiesz co? Ja jestem dumny, że jestem w takim towarzystwie. Co więcej nie są to wszystko piwowarzy domowi, paru piwoszy (niepiwowarów) się znajdzie.
Powtarzam, gdyby na forum browar.biz nie używało się specjalistycznych określeń to ja bym się też ich nie nauczył. Forum browar.biz było dla mnie kopalnią wiedzy o piwie i piwowarstwie. Z kursów sensorycznych dowiedziałem się niuansów, podstawa wiedzy jaką mam to forum browar.biz. Dla mnie to wystarczający powód do stosowania fachowej terminologii na forum.
Cały problem polega na tym, że zarówno Ty jak i jacer oczekujecie, że ktoś się do Was dostosuje. Ty skrytykowałeś go, że użył niezrozumiałego dla Ciebie zwrotu, a on lansuje tezę, że na forum piwnym należy używać fachowego języka. I o ile zgadzam się z nim, że nie należy tu tolerować ważenia piwa, pędzenia piwa, piffka, brzęczki et consortes, to akurat nie uważam za coś złego jeśli ktoś napisze, że wyczuwa coś mlecznego w piwie. Tylko mając tu zawodowych piwowarów jak np. Krzysztof, czy uważasz, że źle zrobił przytaczając definicję diacetylu. Ja lubię wiedzieć skąd się bierze dany związek, czy jest on wadą, czy niekoniecznie, jaki jest jego wzorzec. Tobie jest to do niczego nie potrzebne. Zgoda, tylko dlaczego skrytykowałeś jacera za użycie tego nieszczęsnego diacetylu. On się bronił i stąd cała dyskusja. Uważam, że używanie bogatego słownictwa także specjalistycznego ubogaca to forum, a nie na odwrót.
A dlaczego Ty masz decydować czy jestem konsekwentny czy nie? Może ja wolę częściej napisać o goździku niż 4-winylo gwajakolu, może wolę napisać o skunksie, zamiast o 3-buteno 2metylo 1 tiolu. Co Ci do tego którą formę wybieram? Najwyżej wyjdę na głupka jak się pomylę, albo na pozera.
Akurat chmielu nie opisuje się nazwami związków chemicznych, ale oprócz chmielowego, może być jeszcze żywiczny, trawiasty, cytrusowy, geraniol też pochodzi od chmielu. Owszem byłoby idealnie gdyby na browar.biz czy piwo.org były definicje tych związków, ale ktoś je musi napisać, a może nie ma takiego co ma czas i wiedzę. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie aby zapytać. Słuchaj a co to jest ten geraniol. Do tego służy forum dyskusyjne.
Dobra robota.
I wiesz co? Ja jestem dumny, że jestem w takim towarzystwie. Co więcej nie są to wszystko piwowarzy domowi, paru piwoszy (niepiwowarów) się znajdzie.
Comment