Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
Wyświetlenie odpowiedzi
O ocenie piwa (Dwuacetyl)
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedziAle forum Browar.biz nie jest do tego odpowiednim miejscem, bo dyskusjom nie byłoby końca. Tym musiałby zająć się portal Browar.biz, ale i tak za tym musiałby stać autorytet, raczej nie jedna osoba, a grupa, taki trybunał piwny
Comment
-
-
Niektórzy chyba zapomnieli, że to forum nie kręci się tylko wokół piwa jako napoju, ale także wielu obszarów z nim związanych. I jeśli chcecie zachęcić nowych użytkowników do piwnych eksperymentów, do próbowania nowych gatunków, to opisywanie laikom smaku/zapachu tylko acetylo-fenylo-guakaniolem z pewnością ich do tego nie skłoni. Wręcz przeciwnie, zawęzi was do kółeczka wzajemnej adoracji, grupki nadętych bufonów usiłujących wykreować się na piwną elitę Polski. W waszym przypadku byłoby to w dodatku komiczne, bo macie braki w wiedzy. Klasyką są tu zwroty typu "w zapachu wyczuwam nuty fenolowe" lub temu podobne. No co to ku...a jest ten fenol? No i taki laik zgoogluje fenol i wyjdzie mu w wikipedii, że to hydroksybenzen, obecny choćby w tzw. lizolu. I pomyśli sobie taki człowieczek, że tego konkretnego pszeniczniaka nie kupi, bo na forum browar.biz napisali, że wali lizolem! Skumajcie "fachowcy", że wasz język odstrasza ludzi. No chyba, że waszym celem jest nadal tkwienie w nic nie znaczącej grupce "sympatyków prawdziwego piwa".
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziSmak chmielu nie jest wadą, słodowość nie jest wadą (akurat w tym piwie) i nie widzę sensu, żeby je nazywać je związkami chemicznymi.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedziHmmmmm.... chyba rozszyfrowałem twój system opisowy piwa. Jeśli np. o czeskim lagerze napiszesz "w zapachu nuty mleczno-maślane" tzn. jest OK. Jeśli napiszesz "w zapachu obecny diacetyl" tzn. piwo ma wadę, tak?
Twierdzowe to czeski lager???, hmmmm, no nic nie napisali na etykiecie.
A co ty wiesz co skłania ludzi do picia innych piw niż koncernowych? Robiłeś badania? Obserwuje kilka forów, gdzie są wątki "najlepsze piwo jakie piłem" i ostatnio ludziska opisują piwa z małych browarów, ale także ukraińskie, Litewskie, Niemieckie itd.
Czy ty myślisz, że jak ktoś chce spróbować innego piwa to czyta najpierw browar.biz? No daj spokój.Wpadasz w samo uwielbienie, jak sie pytałem ludzi to nawet nie wiedzieli,że takie forum istnieje.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzia słownik miałby dotyczyć terminów "stałych" np. tak jak napisał Feti definicję "koźlaka".
A BJCP nie załatwia tej sprawy?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedziDokładnie. Cała ta dyskusja byłaby bez sensu, gdyby jakis fachowiec zrobił słownik. I nie tylko definicji dwuacetylu, ale tez jaki powinien być wzorzec koźlaka ( i nie tylko jaki ma miec ekstrakt i procent), jakiego smaku dane piwo nie powinno mieć. Co to jest smak piwniczny ( ja znam słodki, kwaśny, gorzki, słony ) . Jestem na forach linuksowych, sam pisałem kilka artykułów , admini mogą zaproponować za taką aktywnośc jakies bonusy.
Byłbym bardzo wdzięczny. Kopura na swoim blogu prowadzi swietna działalność edukacyjną, ale ja chce więcej.
Polecam poczytać również artykuły sensora, czyli Macieja Chołdrycha, kiedyś mocno udzielającego się na forum. Niekwestionowany autorytet w dziedzinie oceny sensorycznej piwa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziNie, nic nie zrozumiałeś. A to co po wyżej, to według mnie (według mnie!!!) brednie.
Twierdzowe to czeski lager???, hmmmm, no nic nie napisali na etykiecie.
A co ty wiesz co skłania ludzi do picia innych piw niż koncernowych? Robiłeś badania? Obserwuje kilka forów, gdzie są wątki "najlepsze piwo jakie piłem" i ostatnio ludziska opisują piwa z małych browarów, ale także ukraińskie, Litewskie, Niemieckie itd.
Czy ty myślisz, że jak ktoś chce spróbować innego piwa to czyta najpierw browar.biz? No daj spokój.Wpadasz w samo uwielbienie, jak sie pytałem ludzi to nawet nie wiedzieli,że takie forum istnieje.
Miotasz się jak kot w worku unikając rzeczowej odpowiedzi.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Comment
-
-
sensoryka
Faktycznie kiedyś sensor więcej się udzielał - czasu jakoś mało ostatnio
Co do sensoryki to nie jest to dziedzina dla wybranych, chemików, naukowców. Każdy czuje zapachy i smaki w podobny sposób a czy używa słowa diacetyl czy maślany lub krówkowy to kwestia drugorzędna. Używanie nazw chemicznych wynika z tego, że niektóre zapachy mają podłoże ewidentnie w jednym związku chemicznym np. DMS - kukurydza, kalafior podczas gdy inne określamy jako karmelowy, palony by nie wymieniać wszystkich produktów nieenzymatycznego brązowienia.
Brak czasu na forum wynika m.in. z tego, że kończę przygotowywać sensoryczny przewodnik dla piwowarów, pasjonatów, studentów etc. Znajdą się w nim opisy gatunków piwa, słownik terminów sensorycznych, techniki degustacji i wiele innych aspektów oceny sensorycznej piwa.
Oczywiście dam znać jak prace zostaną ukończone.Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sensor Wyświetlenie odpowiedziFaktycznie kiedyś sensor więcej się udzielał - czasu jakoś mało ostatnio
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sensor Wyświetlenie odpowiedziBrak czasu na forum wynika m.in. z tego, że kończę przygotowywać sensoryczny przewodnik dla piwowarów, pasjonatów, studentów etc. Znajdą się w nim opisy gatunków piwa, słownik terminów sensorycznych, techniki degustacji i wiele innych aspektów oceny sensorycznej piwa.
Oczywiście dam znać jak prace zostaną ukończone.
Comment
-
-
Książkowej. Wyznaję też sensorykę czytelniczą - lubię dotknąć i powąchać papier.Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.
Comment
-
-
@Jacer - trzeba przyznać, że nie jesteś tak konsekwentny jak by można oczekiwać po tej dyskusji. O ile dobrze wyszukałem - w swojej "karierze" raz wyczułeś masło - w Engerze i dwa razy "diacetyl": na pewno w Twierdzowym (skąd ta dyskusja) i chyba w Marsie.
Dla mnie najlepsze określenie znalazłem w opinii Kopyra w Lubuskim. Można?Last edited by Seta; 2010-10-27, 08:52.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sensor Wyświetlenie odpowiedziKażdy czuje zapachy i smaki w podobny sposób a czy używa słowa diacetyl czy maślany lub krówkowy to kwestia drugorzędna.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sensor Wyświetlenie odpowiedziUżywanie nazw chemicznych wynika z tego, że niektóre zapachy mają podłoże ewidentnie w jednym związku chemicznym np. DMS - kukurydza, kalafior podczas gdy inne określamy jako karmelowy, palony by nie wymieniać wszystkich produktów nieenzymatycznego brązowienia.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziO ile dobrze wyszukałem - w swojej "karierze" raz wyczułeś masło - w Engerze i dwa razy "diacetyl": na pewno w Twierdzowym (skąd ta dyskusja) i chyba w Marsie.
Greifenklau nie opisywałem? To jest wzorzec maślaności/diacetylu/dwuacetylu
To nie jest dyskusja o tym ile kto czego wyczuł (widocznie same dobre piwa pijam ) tylko, czy na fachowym, branżowym forum należy/wypada/można używać fachową terminologię?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sensor Wyświetlenie odpowiedziKażdy czuje zapachy i smaki w podobny sposób
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sensor Wyświetlenie odpowiedzia czy używa słowa diacetyl czy maślany lub krówkowy to kwestia drugorzędna.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziTo nie jest dyskusja o tym ile kto czego wyczuł (widocznie same dobre piwa pijam ) tylko, czy na fachowym, branżowym forum należy/wypada/można używać fachową terminologię?
Comment
-
Comment