Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sensor
Wyświetlenie odpowiedzi
O ocenie piwa (Dwuacetyl)
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sensor Wyświetlenie odpowiedziBrak czasu na forum wynika m.in. z tego, że kończę przygotowywać sensoryczny przewodnik dla piwowarów, pasjonatów, studentów etc. Znajdą się w nim opisy gatunków piwa, słownik terminów sensorycznych, techniki degustacji i wiele innych aspektów oceny sensorycznej piwa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sensor Wyświetlenie odpowiedzi
Brak czasu na forum wynika m.in. z tego, że kończę przygotowywać sensoryczny przewodnik dla piwowarów, pasjonatów, studentów etc. Znajdą się w nim opisy gatunków piwa, słownik terminów sensorycznych, techniki degustacji i wiele innych aspektów oceny sensorycznej piwa.
Oczywiście dam znać jak prace zostaną ukończone.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedziI zrób promocję książki w Krakowie, połączoną z kursem sensorycznym.
Comment
-
-
Fakt faktem tego typu chemiczne opisy sprawiły, że sam zacząłem zgłębiać wiedzę co one oznaczają, jednak zanim to nastało po prostu przestawałem je czytać bo nie miało to większego sensu. I tak też jest pewnie u przeciętnego forumowicza, któremu nie chce się pogłębiać swej wiedzy tylko po to aby dowiedzieć się, że maślany smak który wyczuwa w swoim piwie to akurat diacetyl.
U mnie szalę "goryczy" przelał kiedyś post Maidenowca, który opisywał swoje odczucia po degustacji Brackiego Koźlaka Dubeltowego. Po prostu nie doczytałem recenzji do końca, bo żeby ją zrozumieć potrzebował bym z pół godziny na odnalezienie w sieci jaki zapach mają wymienione tam substancje. A oto ten fragment:
W zapachu piwo jest mocno estrowe, ładnie pachnie owocami. Dodatkowo wybitnie silny octan etylu, czuć rozpuszczalnikiem, landrynkami. Gdzieś tam w tle octan izoamylu, ale słaby. Chyba również kapronian etylu, aczkolwiek przy tej intensywności estrów nie jestem pewien.Ostatnia zmiana dokonana przez YouPeter; 2010-10-27, 14:01.Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.
Comment
-
-
Ten sam post Maidenowca, który zacytował YouPeter w dyskusji o BKD wywołał moją reakcję na zasadzie "weź pisz po ludzku". Ale jednak od tamtego czasu sporo przeczytałem, juz wiem więcej/. Co prawda rzeczona wypowiedź ciągle jest według mnie niezrozumiała, zbyt zagmatwana i bleee ale takie często występujące w piwie związki jak właśnie diacetyl i DMS uważam że warto, a nawet wypada znać z nazwy. Wszystkim warto, a wypada osobom zajmującym się głównie degustacjami, oceną i warzeniem piwa. Octan etylu, izoamylu - te nazwy kojarzę, wiem jakie to zapachy, ale jednak raczej bym pisał rozpuszczalnik, banan - bo jest prościej. Jednak głównie chodzi mi o to, że diacetyl czy DMS są częste a przez to ważne przy ocenie piwa! Skoro mamy ta wiedzę, to czemu mamy z niej nie korzystać? Nie przeginajmy pały w drugą stronę, ale też nie uwsteczniajmy się specjalnie!
Z trzeciej strony, coś co inni, z którymi piję to samo piwo określają jako "maślaność" mi się jakoś z masłem nie zawsze kojarzy (bo nie lubię i nie jem masła) więc bardziej naturalne dla mnie jest nazwać to diacetylem.
Nikt przecież nie czepia sie tych, którzy piszą o zapachu warzyw, masła czy krówki nie podając nazw chemicznych, nikt nie czepia się gdy ktoś nie zainteresowany kolekcjonerstwem nie wie ile etykiet wydał browar na Vanuatu, ale wśród osób "wyspecjalizowanych" w swojej dziedzinie język fachowy jest przecież wręcz pomocny!
A co do poprawności nazw chemicznych - gdybym swoje wywody czynił przed chemikiem to może i bym się zbłaźnił mówiąc o zapachu fenolowym czy estrowym, ale skoro mówię o piwie do ludzi interesujących się piwem, to wszyscy zrozumieją jaka jest typowa kompozycja estrów w Ale'ach, jak pachnie fenol wystepujący w pszeniczniaku itp.
Comment
-
-
Generalnie trzeba przyznać, że opis Maidanowaca to pełna profeska. Można by go doszlifować wywalając niepotrzebne wstawki o owocach, landrynkach i rozpuszczalniku:
W zapachu piwo jest mocno estrowe. Dodatkowo wybitnie silny octan etylu. Gdzieś tam w tle octan izoamylu, ale słaby. Chyba również kapronian etylu...Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-10-27, 14:42.
Comment
-
-
W ten sposób piwo się uchemicznia, pozbawiając go naturalnego swieżego, pszenicznego, bananowego, chlebowego czy chmielowego zapachu na rzecz tych pustych, naukowych sformułowań których mało kto rozumie.
Wolę jednak być uwsteczniony w tej dziedzinie i czytać opinie tych, którzy w zapachu wyczują przykładową krówkęGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziTak jak pisał jacer, BJCP z/.../
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedziW ten sposób piwo się uchemicznia, pozbawiając go naturalnego swieżego, pszenicznego, bananowego, chlebowego czy chmielowego zapachu na rzecz tych pustych, naukowych sformułowań których mało kto rozumie.
Nie zgadzam się przy tym z Jacerem, że browar.biz jest forum fachowym czy branżowym. Dla mnie to przede wszystkim forum pasjonatów, a że przy okazji jest na nim sporo wiedzy fachowej, to inna sprawa, a na pewno nie powód do rozstawiania po kątach ludzi, którym nie podobają się recenzje piwa w klimacie laboratoryjnym. Mnie akurat chemiczne opisy nie przeszkadzają, tyle tylko, że do mnie nie trafiają.
Niech każdy pisze po swojemu, byle nie przeginać jak wyrastający już na klasyka Maidenowiec.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziChemiczny termin znaczy dla mnie, że z piwem jest coś nie tak.
No i właśnie o tym mówię, aby wady podawać fachowym terminem niech nawet będzie w wyjaśnieniem potocznym. Nie pozytywne cechy, tylko wady.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziNo i właśnie o tym mówię, aby wady podawać fachowym terminem niech nawet będzie w wyjaśnieniem potocznym. Nie pozytywne cechy, tylko wady.
Po prostu każdy pisze jak uważa.
Comment
-
Comment