O ocenie piwa (Dwuacetyl)
Collapse
X
-
Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW. -
Brak czasu na forum wynika m.in. z tego, że kończę przygotowywać sensoryczny przewodnik dla piwowarów, pasjonatów, studentów etc. Znajdą się w nim opisy gatunków piwa, słownik terminów sensorycznych, techniki degustacji i wiele innych aspektów oceny sensorycznej piwa.Comment
-
Brak czasu na forum wynika m.in. z tego, że kończę przygotowywać sensoryczny przewodnik dla piwowarów, pasjonatów, studentów etc. Znajdą się w nim opisy gatunków piwa, słownik terminów sensorycznych, techniki degustacji i wiele innych aspektów oceny sensorycznej piwa.
Oczywiście dam znać jak prace zostaną ukończone.Comment
-
Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.Comment
-
Fakt faktem tego typu chemiczne opisy sprawiły, że sam zacząłem zgłębiać wiedzę co one oznaczają, jednak zanim to nastało po prostu przestawałem je czytać bo nie miało to większego sensu. I tak też jest pewnie u przeciętnego forumowicza, któremu nie chce się pogłębiać swej wiedzy tylko po to aby dowiedzieć się, że maślany smak który wyczuwa w swoim piwie to akurat diacetyl.
U mnie szalę "goryczy" przelał kiedyś post Maidenowca, który opisywał swoje odczucia po degustacji Brackiego Koźlaka Dubeltowego. Po prostu nie doczytałem recenzji do końca, bo żeby ją zrozumieć potrzebował bym z pół godziny na odnalezienie w sieci jaki zapach mają wymienione tam substancje. A oto ten fragment:
W zapachu piwo jest mocno estrowe, ładnie pachnie owocami. Dodatkowo wybitnie silny octan etylu, czuć rozpuszczalnikiem, landrynkami. Gdzieś tam w tle octan izoamylu, ale słaby. Chyba również kapronian etylu, aczkolwiek przy tej intensywności estrów nie jestem pewien.Last edited by YouPeter; 2010-10-27, 14:01.Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.Comment
-
Ten sam post Maidenowca, który zacytował YouPeter w dyskusji o BKD wywołał moją reakcję na zasadzie "weź pisz po ludzku". Ale jednak od tamtego czasu sporo przeczytałem, juz wiem więcej/. Co prawda rzeczona wypowiedź ciągle jest według mnie niezrozumiała, zbyt zagmatwana i bleee ale takie często występujące w piwie związki jak właśnie diacetyl i DMS uważam że warto, a nawet wypada znać z nazwy. Wszystkim warto, a wypada osobom zajmującym się głównie degustacjami, oceną i warzeniem piwa. Octan etylu, izoamylu - te nazwy kojarzę, wiem jakie to zapachy, ale jednak raczej bym pisał rozpuszczalnik, banan - bo jest prościej. Jednak głównie chodzi mi o to, że diacetyl czy DMS są częste a przez to ważne przy ocenie piwa! Skoro mamy ta wiedzę, to czemu mamy z niej nie korzystać? Nie przeginajmy pały w drugą stronę, ale też nie uwsteczniajmy się specjalnie!
Z trzeciej strony, coś co inni, z którymi piję to samo piwo określają jako "maślaność" mi się jakoś z masłem nie zawsze kojarzy (bo nie lubię i nie jem masła) więc bardziej naturalne dla mnie jest nazwać to diacetylem.
Nikt przecież nie czepia sie tych, którzy piszą o zapachu warzyw, masła czy krówki nie podając nazw chemicznych, nikt nie czepia się gdy ktoś nie zainteresowany kolekcjonerstwem nie wie ile etykiet wydał browar na Vanuatu, ale wśród osób "wyspecjalizowanych" w swojej dziedzinie język fachowy jest przecież wręcz pomocny!
A co do poprawności nazw chemicznych - gdybym swoje wywody czynił przed chemikiem to może i bym się zbłaźnił mówiąc o zapachu fenolowym czy estrowym, ale skoro mówię o piwie do ludzi interesujących się piwem, to wszyscy zrozumieją jaka jest typowa kompozycja estrów w Ale'ach, jak pachnie fenol wystepujący w pszeniczniaku itp.Comment
-
Generalnie trzeba przyznać, że opis Maidanowaca to pełna profeska. Można by go doszlifować wywalając niepotrzebne wstawki o owocach, landrynkach i rozpuszczalniku:
W zapachu piwo jest mocno estrowe. Dodatkowo wybitnie silny octan etylu. Gdzieś tam w tle octan izoamylu, ale słaby. Chyba również kapronian etylu...Last edited by Seta; 2010-10-27, 14:42.Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.Comment
-
W ten sposób piwo się uchemicznia, pozbawiając go naturalnego swieżego, pszenicznego, bananowego, chlebowego czy chmielowego zapachu na rzecz tych pustych, naukowych sformułowań których mało kto rozumie.
Wolę jednak być uwsteczniony w tej dziedzinie i czytać opinie tych, którzy w zapachu wyczują przykładową krówkęGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Nie zgadzam się przy tym z Jacerem, że browar.biz jest forum fachowym czy branżowym. Dla mnie to przede wszystkim forum pasjonatów, a że przy okazji jest na nim sporo wiedzy fachowej, to inna sprawa, a na pewno nie powód do rozstawiania po kątach ludzi, którym nie podobają się recenzje piwa w klimacie laboratoryjnym. Mnie akurat chemiczne opisy nie przeszkadzają, tyle tylko, że do mnie nie trafiają.
Niech każdy pisze po swojemu, byle nie przeginać jak wyrastający już na klasyka Maidenowiec.Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Po prostu każdy pisze jak uważa.Comment
Comment