Nowe Kormorany: Jasny i Ciemny

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

    Nowe Kormorany: Jasny i Ciemny

    Na facebookowej stronie browaru Kormoran pojawiła się informacja o nowych piwach. Ciężko traktować to jako prasówkę, dlatego zamieszczam tutaj.

    Oto treść:

    Po raz kolejny bardzo miło nam przedstawić nowości z naszego browaru, proszę o werble. Przed państwem... Kormoran Jasny i Kormoran Ciemny!

    Pierwszy z nich jest piwem jasnym, mocno chmielonym. Drugi natomiast lekkim ciemnym z niewielką ilością alkoholu.

    Kormoran Jasny dostępny będzie w sklepach już w drugiej połowie listopada, datę drugiego jeszcze ustalamy.

    Zdjęcia i więcej informacji znajdziecie w albumie
    http://www.facebook.com/album.php?ai...46725922030695
    Podoba mi się zarówno mocne chmielenie w pierwszym przypadku, jak i niska zawartość alkoholu w drugim. Bardzo jestem ciekaw, co z tego wyjdzie.


    W galerii widać etykiety. "Ciemny" chwali się "4 ciemnymi słodami", a Jasny "5 odmianami chmielu".
    Last edited by Twilight_Alehouse; 2010-11-03, 15:18.
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    4.9% alkoholu w jasnym? Tak trzymać!
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • Pendragon
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2006.03
      • 13952

      #3
      Wkurza mnie ten facebook. Nie mam, nie mam zamiaru mieć, więc sobie nie obejrzę, jak wielu innych...
      Na ich stronie nie ma jeszcze tego newsu, za to można sobie obejrzeć bardzo ładne nowe otwieracze.

      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

      Comment

      • docent
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.10
        • 5205

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
        Wkurza mnie ten facebook. Nie mam, nie mam zamiaru mieć, więc sobie nie obejrzę, jak wielu innych...
        Na ich stronie nie ma jeszcze tego newsu, za to można sobie obejrzeć bardzo ładne nowe otwieracze.
        To kwestia ustawień usera czyli Kormorana. Przecież wiele firm pokazuje swój profil bez konieczności logowania do FB.
        Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
        Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
        Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
        Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

        Comment

        • docent
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2002.10
          • 5205

          #5
          Dobra, udało mi się zalogować Przyznaję, że nowe piwa robią wrażenie. To mocno chmielone to właśnie to o co Polska walczyła! Nareszcie ktoś pomyślał o prawdziwym polskim pilsie. Już nie mogę doczekać się degustacji, mam nadzieję, że nie będzie tu rozczarowania jak w przypadku Rześkiego...
          Portfolio BK robi się imponujące, aż się boję pomyśleć o wyborze piw na przyszłorocznym Zlocie
          Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
          Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
          Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
          Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

          Comment

          • bobza
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2009.01
            • 222

            #6
            Mi się wydaje że piwo podwójnie chmielone było testowane w wersji beczkowej. W połowie września byłem w Hauście akurat odbywało się zielonogórskie winobranie, wśród wielu straganów był jeden z parasolami Fortuny sprzedawano tam też Kormorana. W nalewakach Fortuny był Srebrny Smok i Czarne i trzecie piwo podwójnie chmielone, niestety barman nic w temacie nie wiedział. Ponad to był takim.... ignorantem że nie potrafił nalać ani wyregulować rollbaru leciała mu sama piana, mimo 15 minut męki i poproszeniu drugiego jedyne co dostałem to mała próbka z pianą.
            W Fortunie nic nie wiedzą o piwie podwójnie chmielonym, a jako że był tam też nalewaki Kormorana...
            http://www.alebrowar.pl/

            http://www.facebook.com/AleBrowar

            Comment

            • Cannabee776i99
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2009.08
              • 658

              #7
              Czekam z niecierpliwością w takim razie!

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #8
                Zapytałem na FB o sposób chmielenia tego chmielowego. Dostałem taką odpowiedź:

                „@Leszek Pudełko

                Przepraszamy za tak późną odpowiedź, ale pomyśleliśmy, że najlepiej w tym temacie wypowie się sam piwowar. Kilka słów od niego znajdziesz tutaj http://www.facebook.com/l/7a117;www....&v=n5t-s7NEOIw

                Mamy nadzieję, że to wszystko wyjaśnia.

                Comment

                • Twilight_Alehouse
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.06
                  • 6310

                  #9
                  No proszę, ta kompozycja chmielowa bardzo mi się podoba!

                  Comment

                  • zgoda
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.05
                    • 3516

                    #10
                    Mnie tylko zastanawia, czy ta mieszanina chmielowa to nie jest pic na wodę - po grzyba mieszać Lubelski z Żateckim, skoro są tak do siebie podobne? I czy łagodny aromat Tettnangera będzie wyczuwalny spod mocnego aromatu Żateckiego/Lubelskiego?

                    Ale jak się spróbuje, to się będzie wiedziało co z tego wyszło.
                    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                    Comment

                    • kopyr
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2004.06
                      • 9475

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                      Zapytałem na FB o sposób chmielenia tego chmielowego. Dostałem taką odpowiedź:

                      „@Leszek Pudełko

                      Przepraszamy za tak późną odpowiedź, ale pomyśleliśmy, że najlepiej w tym temacie wypowie się sam piwowar. Kilka słów od niego znajdziesz tutaj http://www.facebook.com/l/7a117;www....&v=n5t-s7NEOIw

                      Mamy nadzieję, że to wszystko wyjaśnia.
                      Łał. Jestem w szoku. I wcale nie ze względu na chmielenie, ale na sposób komunikacji browaru z konsumentem. Brawo. To jest wykorzystanie niskokosztowych mediów, na które stać najmniejszy nawet browar, a efekt jest moim zdaniem bardzo dobry.
                      blog.kopyra.com

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #12
                        fajnie trzymają tę płachtę z tyłu. Ale rozumiem, że to pierwszy raz, więc później będzie lepiej.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedzi

                          W galerii widać etykiety. "Ciemny" chwali się "4 ciemnymi słodami", a Jasny "5 odmianami chmielu".
                          Widzę, że trzeba się będzie na tego fejsbuka zalogować

                          Co do 4 ciemnych słodów i 5 rodzajów chmieli to jest zdecydowany przerost formy nad treścią, no ale niech im będzie, byle by to jasne faktycznie było mocno chmielone i z aromatem chmielowym, a ciemne w klimacie karmelowe - za co trzymam kciuki
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Pankracy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2007.10
                            • 2797

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                            fajnie trzymają tę płachtę z tyłu. Ale rozumiem, że to pierwszy raz, więc później będzie lepiej.
                            Powinni się zaopatrzyć w baner w formie roll up, albo w takie plansze przymocowane do metalowego stelaża z jakich korzystają kluby poselskie w Sejmie. Nazywa się to chyba pop up.
                            Last edited by Pankracy; 2010-11-04, 17:27.

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                              Łał. Jestem w szoku. I wcale nie ze względu na chmielenie, ale na sposób komunikacji browaru z konsumentem. Brawo. To jest wykorzystanie niskokosztowych mediów, na które stać najmniejszy nawet browar, a efekt jest moim zdaniem bardzo dobry.
                              Tyż mi się spodobało, chyba podjadę do sklepu po jakiegoś (starego) Kormorana.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X