Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
Wyświetlenie odpowiedzi
Pochodzenie stouta
Collapse
X
-
Pochodzenie stouta
Tagi: brak
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziA skąd takie informacje? "Trochę" spłyciłeś genezę stouta. Zgłaszam się Adminowi do wydzielenia, bo to nie na temat, a może powstać z tego jakaś ciekawa dyskusja
-
-
O proszę - sama mogłam wydzielić
Wracając do tematu: Guinness nie stworzył stouta, on go tylko upowszechnił. Stout wg części źródeł był gatunkiem rozwijającym się równolegle z porterem, a upadek portera w Anglii był spowodowany podwyżkami cen energii (co spowodowało, że produkcja słodów ciemnych stała się droższa niż dotychczas), a w Irlandii tych podwyżek nie było i stout na tym wygrał.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziO proszę - sama mogłam wydzielić
Wracając do tematu: Guinness nie stworzył stouta, on go tylko upowszechnił. Stout wg części źródeł był gatunkiem rozwijającym się równolegle z porterem, a upadek portera w Anglii był spowodowany podwyżkami cen energii (co spowodowało, że produkcja słodów ciemnych stała się droższa niż dotychczas), a w Irlandii tych podwyżek nie było i stout na tym wygrał.
Comment
-
-
To, o czym piszesz to jest najpopularniejsza z koncepcji na ten temat, ale nie jedyna.
Comment
-
-
Ja też czytałem podobną teorię i szczerze mówiąc innych nie znam. Podobno Guiness nazwał swój wynalazek "Extra Stout Porter" co miało oznaczać po prostu mocniejszego portera. Do piero z czasem zauważono że to coś zupełnie nowego i zaczęła się era stouta na dobre.
Comment
-
-
"Stout", Michael L. Lewis
Autor dyskutuje z przedstawionymi przez Kopyra teoriami. Czy ma rację, czy też nie - prawda jest taka, że do końca nie wiadomo, jak to było, skoro ludzie od dziesięcioleci zajmujący się historią piwa mają różne teorie
Comment
-
-
Podobna sytuacja jest z porterem. Też jest kilka koncepcji kiedy się pojawił."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Dlatego optuję za tym, żeby nie traktować jednej z teorii jako prawdy objawionej, tak jak to robi Kopyr
Comment
-
Comment