Pochodzenie stouta

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #1

    Pochodzenie stouta

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
    Stout to też żaden przypadek, tylko chęć cięcia kosztów.
    A skąd takie informacje? "Trochę" spłyciłeś genezę stouta. Zgłaszam się Adminowi do wydzielenia, bo to nie na temat, a może powstać z tego jakaś ciekawa dyskusja
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    A skąd takie informacje? "Trochę" spłyciłeś genezę stouta. Zgłaszam się Adminowi do wydzielenia, bo to nie na temat, a może powstać z tego jakaś ciekawa dyskusja
    No jak, dry stout powstał, bo na słody barwiące czy palone wprowadzono cło. Wobec tego Arhtur Guinness postanowił użyć palonego jęczmienia, który nie dość, ze jest tańszy w produkcji, to nie był oclony. Tu chodzi o metamorfozę porter-stout, bo powstanie porteru to zupełnie inna bajka.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #3
      O proszę - sama mogłam wydzielić

      Wracając do tematu: Guinness nie stworzył stouta, on go tylko upowszechnił. Stout wg części źródeł był gatunkiem rozwijającym się równolegle z porterem, a upadek portera w Anglii był spowodowany podwyżkami cen energii (co spowodowało, że produkcja słodów ciemnych stała się droższa niż dotychczas), a w Irlandii tych podwyżek nie było i stout na tym wygrał.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
        O proszę - sama mogłam wydzielić

        Wracając do tematu: Guinness nie stworzył stouta, on go tylko upowszechnił. Stout wg części źródeł był gatunkiem rozwijającym się równolegle z porterem, a upadek portera w Anglii był spowodowany podwyżkami cen energii (co spowodowało, że produkcja słodów ciemnych stała się droższa niż dotychczas), a w Irlandii tych podwyżek nie było i stout na tym wygrał.
        No nie tak do końca. Porter to było cudowne dziecko rewolucji przemysłowej. Po pewnym czasie powstał tęgi porter, czyli stout porter. Nie można więc twierdzić, że rozwijał się równolegle, bo to było w pewnym momencie jedno piwo. Guinness wygrał na tym, że zamiast importowanego słodu ciemnego z Anglii, użył słodu jasnego i palonego niesłodowanego jęczmienia. Gdyby nie było Guinnessa to by dry stout mógł wyginąć.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          To, o czym piszesz to jest najpopularniejsza z koncepcji na ten temat, ale nie jedyna.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • pioterb4
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.05
            • 4322

            #6
            Ja też czytałem podobną teorię i szczerze mówiąc innych nie znam. Podobno Guiness nazwał swój wynalazek "Extra Stout Porter" co miało oznaczać po prostu mocniejszego portera. Do piero z czasem zauważono że to coś zupełnie nowego i zaczęła się era stouta na dobre.

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #7
              "Stout", Michael L. Lewis
              Autor dyskutuje z przedstawionymi przez Kopyra teoriami. Czy ma rację, czy też nie - prawda jest taka, że do końca nie wiadomo, jak to było, skoro ludzie od dziesięcioleci zajmujący się historią piwa mają różne teorie
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • delvish
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.11
                • 3508

                #8
                Podobna sytuacja jest z porterem. Też jest kilka koncepcji kiedy się pojawił.
                "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                (Frank Zappa)

                "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #9
                  Dlatego optuję za tym, żeby nie traktować jednej z teorii jako prawdy objawionej, tak jak to robi Kopyr
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • kloss
                    Guinness Cameroun, Gold Harp
                    kloss
                    Alkohol 5.4%, butelka 065 cl.
                    Barwa słomkowo-cytrynowa, piana umiarkowana, ale dość trwała.
                    W smaku lekko kwaskowe i nieco metaliczne, z posmakiem grapefruita. Goryczka niezbyt silna o charakterze skórki grapefruitowej....
                    2020-01-06, 19:06
                  • Pancernik
                    Lubrow, Rysy
                    Pancernik
                    Nikt jeszcze nie opisał, zima, może faktycznie Rysy trza odpuścić... .
                    Cóż, piwo w stylu Imperialnego Stouta, a jak kto woli - Polskiego Imperalnego Stouta (uwaga - skrót słabo się kojarzy ).
                    Parametry to 9% alko i 24*Blg - to zdecydowanie widać, słychać i czuć. Widać...
                    2024-12-17, 21:23
                  • Prusak
                    Alchemik Browar & Pizza, Rybczewice 120 c
                    Prusak
                    Odwiedziłem wreszcie to miejsce. Okolica urocza, więc jeśli ktoś woli spożywać w pięknych okolicznościach przyrody to obok mamy dwór, park podworski i duży zagospodarowany staw z aleją wokół . Lokal mieści się w budynkach pofolwarcznych i gdyby się ktoś uparł mógłby powiedzieć,...
                    2023-09-29, 18:10
                  • kaczka116
                    Hopium, Weźże Stouta
                    kaczka116
                    Piwo gotowe do oceny
                    2019-02-04, 18:53
                  • e-prezes
                    Włochy, Bolonia, San Valentino 2/f, Brewdog Bologna
                    e-prezes
                    Lokal w stylu jaki znamy choćby z Warszawy. Tu podobnie kilka kranów własnych i parę gościnnych. Ceny od 3,5 do 7 EUR. Za różne pojemności, w tym 7 za pysznego imperial stouta w ilości 0,2 litra. Po dwóch małych piwach zostałem zagadnięty czemu nie jeszcze i od słowa do słowa zostałem...
                    2023-02-07, 18:35
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...