Pochodzenie stouta
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
No jak, dry stout powstał, bo na słody barwiące czy palone wprowadzono cło. Wobec tego Arhtur Guinness postanowił użyć palonego jęczmienia, który nie dość, ze jest tańszy w produkcji, to nie był oclony. Tu chodzi o metamorfozę porter-stout, bo powstanie porteru to zupełnie inna bajka. -
O proszę - sama mogłam wydzielić
Wracając do tematu: Guinness nie stworzył stouta, on go tylko upowszechnił. Stout wg części źródeł był gatunkiem rozwijającym się równolegle z porterem, a upadek portera w Anglii był spowodowany podwyżkami cen energii (co spowodowało, że produkcja słodów ciemnych stała się droższa niż dotychczas), a w Irlandii tych podwyżek nie było i stout na tym wygrał.Comment
-
O proszę - sama mogłam wydzielić
Wracając do tematu: Guinness nie stworzył stouta, on go tylko upowszechnił. Stout wg części źródeł był gatunkiem rozwijającym się równolegle z porterem, a upadek portera w Anglii był spowodowany podwyżkami cen energii (co spowodowało, że produkcja słodów ciemnych stała się droższa niż dotychczas), a w Irlandii tych podwyżek nie było i stout na tym wygrał.Comment
-
To, o czym piszesz to jest najpopularniejsza z koncepcji na ten temat, ale nie jedyna.Comment
-
Ja też czytałem podobną teorię i szczerze mówiąc innych nie znam. Podobno Guiness nazwał swój wynalazek "Extra Stout Porter" co miało oznaczać po prostu mocniejszego portera. Do piero z czasem zauważono że to coś zupełnie nowego i zaczęła się era stouta na dobre.Comment
-
"Stout", Michael L. Lewis
Autor dyskutuje z przedstawionymi przez Kopyra teoriami. Czy ma rację, czy też nie - prawda jest taka, że do końca nie wiadomo, jak to było, skoro ludzie od dziesięcioleci zajmujący się historią piwa mają różne teorieComment
-
Podobna sytuacja jest z porterem. Też jest kilka koncepcji kiedy się pojawił."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Dlatego optuję za tym, żeby nie traktować jednej z teorii jako prawdy objawionej, tak jak to robi KopyrComment
Related Topics
Collapse
-
Alkohol 5.4%, butelka 065 cl.
Barwa słomkowo-cytrynowa, piana umiarkowana, ale dość trwała.
W smaku lekko kwaskowe i nieco metaliczne, z posmakiem grapefruita. Goryczka niezbyt silna o charakterze skórki grapefruitowej....-
Channel: Kamerun
-
-
Nikt jeszcze nie opisał, zima, może faktycznie Rysy trza odpuścić...
.
Cóż, piwo w stylu Imperialnego Stouta, a jak kto woli - Polskiego Imperalnego Stouta (uwaga - skrót słabo się kojarzy).
Parametry to 9% alko i 24*Blg - to zdecydowanie widać, słychać i czuć. Widać...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-12-17, 21:23 -
-
Odwiedziłem wreszcie to miejsce. Okolica urocza, więc jeśli ktoś woli spożywać w pięknych okolicznościach przyrody to obok mamy dwór, park podworski i duży zagospodarowany staw z aleją wokół . Lokal mieści się w budynkach pofolwarcznych i gdyby się ktoś uparł mógłby powiedzieć,...5 Photos
-
Channel: Lubelskie
-
-
-
Lokal w stylu jaki znamy choćby z Warszawy. Tu podobnie kilka kranów własnych i parę gościnnych. Ceny od 3,5 do 7 EUR. Za różne pojemności, w tym 7 za pysznego imperial stouta w ilości 0,2 litra. Po dwóch małych piwach zostałem zagadnięty czemu nie jeszcze i od słowa do słowa zostałem...
-
Channel: Włochy
2023-02-07, 18:35 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment