Alkoholowe rekordy piwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marmur
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2002.01
    • 56

    #1

    Alkoholowe rekordy piwa

    Od jakiegoś czasu w różnych portalach internetowych i prasie czytuje się o pobiciu kolejnych rekordów mocy piwa (tj. mocy obalającej nie ekstraktu ) ostatnio czytałem że ktoś w Holandii doszedł już do 60% i zastanawia mnie czy ktoś miał okazję takich wynalazków skosztować nie mówię nawet o tym konkretnym ale ogólnie coś z serii przesadnie mocnych "piw". Zastanawia mnie czy to ma choć trochę smaku piwa. Bo jak dla mnie coś o mocy 60% to już całkiem słuszny trunek z gatunku wódek ale na bank nie piwo

    PS

    Link do artykułu o 60 % piwie: http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...jsze_piwo.html
    Ostatnia zmiana dokonana przez Marmur; 2010-11-13, 00:35.
    "Jak tam było, tak tam było,
    Ale jeszcze nigdy tak nie było,
    Żeby jakoś nie było."
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Tu masz wrażenia z degustacji Sink the Bismarck 41%.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • Marmur
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2002.01
      • 56

      #3
      Ciekawe acz jak widać 55 % End of Story jednak nie okazało się końcem tej historii Nb zastanawia mnie fakt jak daleko idzie sie posunąć w produkcji trunków (bo piwem coś o mocy nawet tych "skromnych" 40% nie jest) idzie się posunąć by produkt końcowy można było nazwać piwem. Bo w końcu czy jak przepuszcę brzeczkę przez destylator to będzie to piwo?
      "Jak tam było, tak tam było,
      Ale jeszcze nigdy tak nie było,
      Żeby jakoś nie było."

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marmur
        Ciekawe acz jak widać 55 % End of Story jednak nie okazało się końcem tej historii Nb zastanawia mnie fakt jak daleko idzie sie posunąć w produkcji trunków (bo piwem coś o mocy nawet tych "skromnych" 40% nie jest) idzie się posunąć by produkt końcowy można było nazwać piwem. Bo w końcu czy jak przepuszcę brzeczkę przez destylator to będzie to piwo?
        Nie będzie. Tylko podbijanie alkoholu przez wymrażanie wody jest dopuszczalne, dlatego że tak powstaje eisbock.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • Pankracy
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2007.10
          • 2807

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marmur
          End of Story
          ... to będzie jak ktoś zrobi piwo będące alkoholem absolutnym (99,9 %), ktoś inny to wypije i umrze.

          Comment

          • Marmur
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2002.01
            • 56

            #6
            No ciężko było by uzyskać bezwodnik nawet destylując, o ile dobrze pamiętam z chemii by to uzyskać trzeba rektyfikować mieszankę spirytusu i benzenu proporcji nie pamiętam (jak coś pokiełbasiłem to poprawcie chemię ostatnio miałem już jakiś czas temu). Ale jedno jest pewne to co powstanie niezależnie z czego zrobiony był zacier piwo to nie będzie na bank.
            Ostatnia zmiana dokonana przez Marmur; 2010-11-15, 20:30.
            "Jak tam było, tak tam było,
            Ale jeszcze nigdy tak nie było,
            Żeby jakoś nie było."

            Comment

            • VipDelikatesy
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2010.02
              • 12

              #7
              Moim zdaniem im piwo ma więcej procentów tym gorsze w smaku (przykład Karpackiego mocnego),najbardziej optymalna zawartosc alkoholu to 5-6 procent.
              Ekskluzywne delikatesy Internetowe - www.vipdelikatesy.pl

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VipDelikatesy
                najbardziej optymalna zawartosc alkoholu to 5-6 procent.
                Taaa... Zwłaszcza w przypadku porterów i klasztorniaków...

                Comment

                • pioterb4
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.05
                  • 4322

                  #9
                  Moim zdaniem im piwo ma więcej procentów tym gorsze w smaku (przykład Karpackiego mocnego),najbardziej optymalna zawartosc alkoholu to 5-6 procent.
                  Wszystko zależy od stylu który reprezentuje. Jeśli mówimy o pilsach 12% Blg to jak dla mnie idealna zawartość to 4,5-5,5%. Ale tak jak Seta wspomniał, są style gdzie wysoki woltaż jest niezastąpionym elementem całości.

                  Comment

                  • Mason
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2010.02
                    • 3280

                    #10
                    Westvleteren 12 ma 10,2% alkoholu i okupuje pierwsze miejsce listy najlepszych piw świata według Beer Advocate
                    JEDNO PIVKO NEVADI!

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • Orzech1988
                      X Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego
                      Orzech1988
                      Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w Jubileuszowym X Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego.

                      Termin konkursu będzie zgodny z IV Częstochowskim Festiwalem Piwa (szczegóły...
                      2019-01-13, 21:23
                    • wpadzio
                      Al Ahram, Sakara El-King
                      wpadzio
                      Wbrew pozorom to nie to samo piwo co recenzowana wcześniej już tutaj 10-procentowa Sakara King.
                      Wersja El-King jest jeszcze mocniejsza, bo zawiera aż 15% alkoholu. Wypicie zawartości półlitrowej butelki może być niecodziennym przeżyciem W składzie między innymi cukier i ryż. I jedno...
                      2019-02-09, 14:33
                    • slawekkazek
                      Browary Ziem Północnych i Zachodnich w latach1945 - 1951, tom I
                      slawekkazek
                      Miło mi poinformować, że właśnie ukazał się pierwszy tom książki "Browary Ziem Zachodnich i Północnych w latach 1945 - 1951". Właściwie to książka była gotowa na początku grudnia ubiegłego roku (nawet dostępna w formie e-booka), jednak z powodu ograniczonej mocy drukarni...
                      2025-01-18, 10:17
                    • dadek
                      Czechy, Jičín, Chelčického 8, Pub Jičín
                      dadek
                      Firmowa knajpka Minipivovaru Jičín znajduje się tuż przy głównym rynku, w jego południowo-zachodnim narożniku, pod łukowymi podcieniami.
                      Są 2 poziomy. Na dole, od razu przy wejściu po lewej stronie, umieszczono małą przeszkloną chłodnię mieszczącą 3 tanki wyszynkowe, z których...
                      2025-01-11, 02:32
                    • heckler
                      Czechy, Hlavní 425, Třebotov, Pivovar Kulivá Hora
                      heckler
                      Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
                      2025-01-07, 07:41
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...