Ile browarów potrzebuje Polska?
Collapse
X
-
Manager ma być dobrym organizatorem cudzej pracy i ma mieć umiejętność dobierania dobrej kadry i kierowania nią. Mam na myśli oczywiście duże firmy. W mniejszych nie ma czegoś takiego, jak manager w sensie powyższym, bo jedna osoba musi łączyć kilka funkcji, czyli manager oprócz zarządzania ludźmi musi się znać na branży. Problem polega na tym, że ludzi kształci się w ten sposób, jakby na świecie tylko korporacje istniały i nie ma managerów typu drugiego.Comment
-
Przykład z zagranicy: browar De Molen z NL, piwowar domowy, warzył jednorazowo 500 litrów, instalacja samoróba, kilkadziesiąt styli piw, odniósł sukces. Gdzie odniósł sukces, no gdzie? W USA. Zaczął tam eksportować piwo.
Obecnie zaczynają budować nowy browar o wybiciu 2500litrów.... Klilkadziesiąt styli piw? Sukces w Ameryce bo sprzedał 1000 flaszek piwa? nowy browar o wybiciu (?) 2500 litrów?
To w altance można więcej i uwarzyć, i wypić.Comment
-
No, jeżeli w altance wybudujesz taką kadź i całą instalację to gratuluje, dużą masz altankę.O wątrobie nie wspominam.
Thursday November the 11th, in the Netherlands known as 'crazy day', we signed a contract for a 25 hectolitre brewing system
Ostatnio ich piwo kupiłem w Pradze!!
Jeżeli coś podaje to podaje sprawdzone wiadomości.
Piwa jakie uwarzyliOstatnia zmiana dokonana przez jacer; 2010-11-16, 14:58.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Mam jeszcze jedno spostrzeżenie:
w "ateistycznych" Czechach warzą piwa na św. Wacława, Marcina, Boże Narodzenie, Wielkanoc. O Niemczech nie wspomnę bo sezonowe piwa to standard. Parę lat temu pamiętam świątecznego Piasta, który był dość ciekawy. Heineken w Czechach a nawet na Słowacji "próbuje ratować twarz", wprowadza piwa sezonowe, a u nas nie wiem czy jakiś browar szykuje jakiegoś "świątecznego specjala". Słaba kreatywność, rynek ustabilizowany,
zatem browarów wystarczy... ?Comment
-
Comment
-
) anegdotę.
Otóż dwie fabryki butów A i B postanowiły zbadać możliwość ekspansji ze swoimi produktami do Afryki i wysłały tam na przeszpiegi przedstawicieli. Po kilku tygodniach do szefa fabryki A wraca wysłannik i mówi: "Szefie tragedia, to nie ma sensu. Tam nikt nie chodzi w butach, nie mamy szans na eksport". W podobnym czasie do fabryki B wraca tamtejszy wysłannik i relacjonuje: "Szefie to bombowa sprawa! Rozpoczynamy eksport do Afryki. Tam nikt nie chodzi w butach, mamy setki milionów potencjalnych klientów". A jak jest z piwem w Polsce?
pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiejComment
-
Zgadzam się z Jacerem, który napisał, że najlepiej jak piwowar jest też właścicielem browaru. A z tym u nas wyjątkowy deficyt...Comment
-
W rozmowie pan Andrzej Dusza z firmy Gastrostyl i Browarów Regionalnych powiedział mi że według jego analiz Warszawa (przypuszczam że szeroko pojęta wraz z miejscowościami aglomeracji) jako rynek jest w stanie utrzymać do 100 browarów restauracyjnych.
Nie mogę tych informacji zweryfikować, nie mając żadnych danych, ale brzmi prawdopodobnie.Comment
-
W rozmowie pan Andrzej Dusza z firmy Gastrostyl i Browarów Regionalnych powiedział mi że według jego analiz Warszawa (przypuszczam że szeroko pojęta wraz z miejscowościami aglomeracji) jako rynek jest w stanie utrzymać do 100 browarów restauracyjnych.
(..).
Po drugie takie analizy są nic nie warte z bardzo prostej przyczyny. Człowiek który trudni się tym handlem nigdy nie będzie wiarygodny. On zawsze będzie twierdził, że na tego typu usługi jest olbrzymi popyt.Comment
-
Są różne prawdy. Jest np. prawda ekranu, jest gówno prawda, jest też prawda statystyk...
I właśnie statystycznie wszystko by się zgadzało - jest miejsce dla 100 minibrowarów, ale pod warunkiem, że będą serwowały piwo w cenie sklepowej albo co najwyżej minimalnie wyższej. A to oczywiście nie jest możliwe. No i cała Warszawa pije tylko na mieście, nic w domu.
A co do statystyk - skoro przeciętny Polak wypija jakieś 90 litrów piwa rocznie, a w aglomeracji warszawskiej żyje powiedzmy 2 mln ludzi, to w sumie statystycznie wypijąją 180 mln. litrów, czyli 1,8 mln hl. Dzielimy to na 100 i wychodzi nam 18.000 hl na jeden minibrowar rocznie. Trochę dużo, to już prawie 100 fabryk piwnych, no ale są jeszcze piwa z innych browarówStatystyka wszystko łyknie
Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2010-11-17, 11:04.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Za mało jest uświadomionych piwoszy żeby tyle browarów restauracyjnych się mogło utrzymać.JEDNO PIVKO NEVADI!Comment
-
Dlatego, że nie ma sensu wydawać na jakieś tam miejscowe, skoro jest nasze najlepsze, zwycięzca wielu konkursów, ulubione piwo Bawarczyków,Czechów i Irlandczyków... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.Comment