Browar w kościele

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • żąleną
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.01
    • 13239

Czy zmiana kościoła na bar jest kontrowersyjna? W obu tych przybytkach jest obecny alkohol, tylko w barze płacisz za to, żeby samemu się napić, a nie przyglądać się, jak pije obsługa.

Silna emocjonalna więź z budynkiem kościoła to w świecie chrześcijaństwa chyba specyfika katolicka, protestanci raczej tak nie mają. Muzułmanie to odrębna bajka, u nich wszystko jest do kwadratu, ze wszystkimi tego dobrymi i złymi konsekwencjami.

Comment

• becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2002.07
      • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
      Czy zmiana kościoła na bar jest kontrowersyjna? W obu tych przybytkach jest obecny alkohol, tylko w barze płacisz za to, żeby samemu się napić, a nie przyglądać się, jak pije obsługa.
      Żą, z całym szacunkiem ale mówiąc bardzo delikatnie i grzecznie - przeginasz z takimi porównaniami.

W swojej durnej, prostej i laickiej głowie tak mam, że szanuję każde miejsce kultu bez względu na wyznanie.
      Jak napisałem, nie mam nic przeciwko ale będąc w barze w kościelnych murach czułbym podświadomie, ze coś jest nie tak z tym miejscem.
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Micho441
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2008.04
        • 812

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
        Wiemy, że są browary klasztorne, browary w klasztorach (Trapiści), browar na statku (Aida Blue), browar na byłym dworcu kolejowym (Lipsk), na dniach otworzono browar w byłym kościele.
        Miałem nadzieję iż bedzie to post dotyczący browarów powstałych z adaptacji różnych miejsc. Browar z adaptacji starego kościoła to przykład, jakby pretekst do wpisywania innych "dziwnych" miejsc w których powstały przybytki złocistego trunku.
        Jeśli autor tego postu nie bedzie miał nic przeciw temu to proszę takowe miejsca wskzywać a nie wzajem sobie "dokuczać"
        Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2010-11-24, 22:02. Powód: cyt.

Comment

• Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

Micho słusznie prawi

Kościół to tylko budynek, jeśli nie uprawia się w nim kultu, zostają tylko mury, nie ma co demonizować. Ja osobiście cieszę się z każdej formy zagospodarowania zabytkowych budynków, jeśli nie polegają one na zniszczeniu walorów architektonicznych.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• żąleną
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.01
            • 13239

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
            Żą, z całym szacunkiem ale mówiąc bardzo delikatnie i grzecznie - przeginasz z takimi porównaniami.

W swojej durnej, prostej i laickiej głowie tak mam, że szanuję każde miejsce kultu bez względu na wyznanie.
            Jak napisałem, nie mam nic przeciwko ale będąc w barze w kościelnych murach czułbym podświadomie, ze coś jest nie tak z tym miejscem.
            Ja też szanuję miejsca kultu, ale bar nim chyba nie jest. Przyznaję za to, że nie wiem, jak bym się czuł w barze pokościelnym. Zależy ile by z tej kościelności zostało.
            Ostatnia zmiana dokonana przez żąleną; 2010-11-18, 18:59.

Comment

• fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3490

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
              Kościół to tylko budynek .
              A cmentarz to tylko pole, łąka, działka budowlana?
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• Micho441
                • 2008.04
                • 812

A miało być o browarach a nie tylko kościołach.Może na terenach dawnego cmentarza wybudowano gdzieś jakiś browar? Mało to budowli powstało na terenach niegdyś - cmentarzach?

Comment

• becik
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2002.07
                  • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                  A cmentarz to tylko pole, łąka, działka budowlana?
                  Idąc tokiem rozumowania Marusi, to tak, o ile obecnie nie pełni już swoich funkcji, czyli jest to zapomniany, dziki cmentarz, po prostu pole. Miejsce na grilla z piwkiem doskonale.
                  W sumie barak obozowy, krematorium, też są już tylko budynkami nie pełniącymi swoich ról do jakich je wybudowano, zróbmy tam browar, bar czy co cholera wie jeszcze.

Ostatnio oglądałem, może co poniektórym znany, program "Było nie minęło". Opowiedziano pewien fakt z września 1939 roku. Na linii polskich umocnień były bunkry. Niemcy nie mogli ich zdobyć przez kilka dni, obstrzał, spowodował to, że drzwi się zakleszczyły i polscy żołnierze zostali w nim uwięzieni. Niemcy potem spalili ich żywcem zamkniętych w tym bunkrze. Obecnie bunkier pełni rolę miejsca spożywania piwa i innych alkoholi dla miejscowych "spożywaczy". Film pokazywał zdjęcie z tego miejsca, butelki, flaszki, nasrane, naszczane.
                  Oczywiście jest to naganne tak jak w każdych innych zaniedbanych ruinach. Tylko czy gdyby komuś przyszło do głowy zrobić pub "Bunkier" w tym miejscu to już byłoby to ok bo jest to już tylko budynek?

Powtórzę po raz chyba już trzeci, nie mam nic przeciwko adaptowaniu budynków pokościelnych na to czy tamto, ale ja, trzymający się z daleko od kościoła (wiary) czułbym jakiś dyskomfort. Może inni tego nie czują, ale to już nie mój problem, ja swoją opinię wyraziłem.
                  Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• rohozecky
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼🍼
                    • 2008.11
                    • 1840

Kiedy byłem uczniem podstawówki (a więc było to w latach 70) , na wycieczce szkolnej w Chęcinach obiad podano nam w restauracji urządzonej w byłym gotyckim kościele klasztornym. W prezbiterium był bufet, a stoliki ustawiono w nawie. Do tego jakieś pseudoludowe cepeliowskie makatki i rzeźby. Trzeba powiedzieć, że czułem się , powiedzmy, dość dziwnie. I chyba zostało mi to do dziś, oczywiście to kwestia indywidualnej wrażliwości, ale w tego typu barze czułbym się tak samo dziwnie, mimo że w międzyczasie stałem się starym koniem.
                    Ostatnia zmiana dokonana przez rohozecky; 2010-11-18, 19:55.
                    ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

Comment

• diebels
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2005.11
                      • 170

Wiem od Mojej babci że na terenie Auschwitz był browar robiący dobre piwa,pracowali tam więzniowie z wielu krajów,mających doswiadczenie w browarnictwie, niewiadomo czy było dobre

Comment

• rohozecky
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼🍼
                        • 2008.11
                        • 1840

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                        W części Polski jest to tym bardziej proste, że w wielu miejscowościach, głównie na Dolnym śląsku i Pomorzu, znajdowały sie dwa kościoły - katolicki i protestancki. Najczęściej jest tak, że jeden z nich się rozleciał, ale np. w Srebrnej Górze w kościele mieści się ośrodek kultury, a w Ludwikowicach Kłodzkich do niedawna był warsztat stolarski. W Lutomii Dolnej w miejscu gdzie był kościół (została tylko wieża) przez wiele lat hulał bar.
                        Kontynuując jeszcze wątek dolnośląski - w Długopolu Zdroju w latach 90 działał pub w kościele poewangelickim. Nie wiem, czy jeszcze jest, raczej śmiem wątpić.
                        ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

Comment

• delvish
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.11
                          • 3508

Bar, barem, ale warto mieć świadomość, że w każdym barze powinien być też kibel. I w takim miejscu bardzo łatwo może nastąpić zderzenie sacrum z profanum. Ja zderzyłem się w Cambridge, w kościele przerobionym na kawiarnię, gdzie w toalecie było jakieś małe lapidarium w postaci wmurowanych w ściany, kamiennych tablic. Chęciny, z kolei, to bardzo ciekawy przykład, bo tylko po 1945 r. na terenie pofranciszkańskiego klasztoru działały m.in. szkoła kamieniarska, zakład wędliniarski, warsztaty tkackie i schronisko PTTK. Coś mi się też kojarzy, że w którejś z kaplic regularnie odbywały się też dyskoteki. Chciałem przy okazji zaznaczyć, coś, co już pojawiło, się w tej dyskusji, a mianowicie różnice w pojęciach sacrum między różnymi religiami. Na ten przykład przenoszenie cmentarzy w chrześcijaństwie nie było przez wieki niczym specjalnie zdrożnym. Nie bez powodu, większość najstarszych cmentarzy chrześcijańskich w Polsce ma założenia z XIX, góra XVIIIw. W judaizmie, takie podejście jest nie do pomyślenia. Z resztą uważam, że bardzo pouczające jest zerknięcie na to, jakie funkcje pełnią obecnie synagogi i pozostałe budynki kultu judaizmu w Polsce.
                          Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2010-11-18, 20:27.
                          "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                          (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
                            Idąc tokiem rozumowania Marusi, to tak, o ile obecnie nie pełni już swoich funkcji, czyli jest to zapomniany, dziki cmentarz, po prostu pole. Miejsce na grilla z piwkiem doskonale.
                            W sumie barak obozowy, krematorium, też są już tylko budynkami nie pełniącymi swoich ról do jakich je wybudowano, zróbmy tam browar, bar czy co cholera wie jeszcze.
                            Jeśli miejsca ludobójstwa oraz pochówku ludzi to dla Ciebie to samo, co miejsce, w którym modlą się ludzie jakiejś wiary, no to nic, tylko pogratulować No i dla Fido też gratki
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• fidoangel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 3490

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                              Jeśli miejsca ludobójstwa oraz pochówku ludzi to dla Ciebie to samo, co miejsce, w którym modlą się ludzie jakiejś wiary, no to nic, tylko pogratulować No i dla Fido też gratki
                              Jedni ludzie mają podejście bardziej materialne a inni bardziej "duchowe".
                              Dla jednych miejsce praktyk duchowych innych jest bez znaczenia a drudzy za nic mają materialną kulturę drugiego człowieka.
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• Micho441
                                • 2008.04
                                • 812

A miało być o browarach..ech

Comment

Przetwarzanie...
                                X