Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy
Wyświetlenie odpowiedzi
Browar w kościele
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziChoć nie powinno. Uczestniczyłem w wielu mszach św. na szkolnych boiskach, w lesie, na łące, na cmentarzu i nie widziałem w tym nic zdrożnego i nie uznaję teraz tej łąki czy kawałku lasu za miejsce święte.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziWeźmy taką Warszawę - przecież tam prawie nigdzie nie można by pić piwa, bo albo kogoś tam rozstrzelano, albo było tam getto, albo przed wojną stał kościół czy cmentarz. Trochę mi to przypomina jakieś podejście szamańskie. Coś na zasadzie, że duchy są w kamieniach, starych budynkach itd. .
Kiedyś na innym forum przeczytalem, że świetną miejscówką na picie taniego wina jest wieża spadochronowa w Katowicach, rozumiem, że też tak uważasz? No, może nie wina, ale piwa. Bo każdy kto myśli inaczej jest szamanem, który boi się duchów?
Gdzie ja napisałem, że nigdzie w takich miejscach nie można pić piwa? Napisalem, ze dla mnie, picie piwa w dawnym kościele, czy to w miejscu gdzie się coś wydarzyło, np. tragicznego, byłoby trochę nie na miejscu. I to jest moje zdanie. Nie napisałem: zabraniam, jest to niedozwolone, oburzające - jest to kwestia każdego z nas, kto i jak podchodzi do danego obiektu. Ja podchodzę tak, nie inaczej. Również jak Marusia cieszę się, że każdy obiekt uratowany przed zniszczeniem jest takim małym zwycięstwem w ratowaniu dóbr naszej kultury, ale w jakim celu zostanie dany obiekt wykorzystany to osobna rzecz. Może mi się to podobać bądź nie.
Dla niektórych z Was, mury dawnego kościoła są tylko i jedynie murami, dla mnie takie miejsca, podobnie jak stare zamczyska mają swoja aurę, która przynajmniej mnie, skłania do pewnych myśli.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedziPoganin. Wy, (post) katolicy macie pogańskie przekonanie, że przestrzeń sacrum to miejsce w przestrzeni
„na pustkowiu góry Synaj.(...) Jehowa rzekł do niego: ‚Zdejmij sandały ze swych nóg, bo miejsce, na którym stoisz, jest ziemią świętą.""nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziTja...mądrasku wszechwiedzący a ja jednym kliknięciem znalazłem coś takiego:
„na pustkowiu góry Synaj.(...) Jehowa rzekł do niego: ‚Zdejmij sandały ze swych nóg, bo miejsce, na którym stoisz, jest ziemią świętą."
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedziTwoje porównanie z Warszawą ma się nijak do dyskusji. Ja piszę o danym, konkretnym miejscu, a Ty rzucasz ogólniki o całym mieście?
A tak w ogóle, to dalibyście sobie spokój, bo to żenujące jest, jak usiłujecie wygrzebać z pamięci coś na temat, o którym dawno zapomnieliście - pierwszy z brzegu porządnie obeznany z obrządkiem PRAWDZIWY katolik pewnie się tarza ze śmiechu albo załamuje ręce
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziTak samo się ma nijak, jak Twoje uogólnianie mojej wypowiedzi, przyganiał kocioł garnkowi.
A tak w ogóle, to dalibyście sobie spokój, bo to żenujące jest, jak usiłujecie wygrzebać z pamięci coś na temat, o którym dawno zapomnieliście - pierwszy z brzegu porządnie obeznany z obrządkiem PRAWDZIWY katolik pewnie się tarza ze śmiechu albo załamuje ręce
Myślę, że u nas wcale nie jest lepiej:
Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2010-11-19, 15:19.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziTja...mądrasku wszechwiedzący a ja jednym kliknięciem znalazłem coś takiego:
„na pustkowiu góry Synaj.(...) Jehowa rzekł do niego: ‚Zdejmij sandały ze swych nóg, bo miejsce, na którym stoisz, jest ziemią świętą."
W tym samym Starym Testamencie jest, że jak zdobywa się miasto, to powinno się wybijać mężczyzn a kobiety i mężczyzn do niewoli. Proponuję odwoływać się do nowego testamentu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi/.../- pierwszy z brzegu porządnie obeznany z obrządkiem PRAWDZIWY katolik pewnie się tarza ze śmiechu albo załamuje ręce
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziTo jak w końcu z tymi mężczyznami? Wybijać czy do niewoli?;D
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedzitfu, dzieci.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziTo jak w końcu z tymi mężczyznami? Wybijać czy do niewoli?;D
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedziChciałbym przypomnieć, iż PRAWDZIWI chrześcijanie za jedyne ważne i wiążące uważają Słowo Pańskie objawione w Biblii.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedziProponuję odwoływać się do nowego testamentu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedziNie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić. Zaprawdę bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni. (Mt 5, 17-18)
Comment
-
Comment