Browar w kościele

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedzi
    ... Chciałbym przypomnieć, iż PRAWDZIWi chrześcijanie za jedyne ważne i wiążące uważają Słowo Pańskie objawione w Biblii. A co mnie to, ja i tak jestem ateista.
    I jako ateista najlepiej oczywiście znasz się na religii.

No to jako ten najlepiej wiedzący, objaśnij mnie, którzy chrześcijanie są NAJPRAWDZIWSI: katolicy, prawosławni, reformowani, anglikanie czy orientalni? (dla ułatwienia dodam - to pięć głównych nurtów religii chrześcijańskiej)
    Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2010-11-19, 16:17.

Comment

• Feti
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.10
      • 801

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
      I jako ateista najlepiej oczywiście znasz się na religii.

No to jako ten najlepiej wiedzący, objaśnij mnie, którzy chrześcijanie są najprawdziwsi:
      katolicy, prawosławni, reformowani, anglikanie czy orientalni?
      Każdy uważa się za najprawdziwszy, , dlatego tez tych nieprawdziwych palili na stosach.
      Ostatnia zmiana dokonana przez Feti; 2010-11-19, 16:19.

Comment

• Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

Jak tak dalej pójdzie, to widzę część tej rozmowy w Białych Porterach Może jeszcze dzisiaj
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

|Nie zwalaj na nich, kto co uważa, tylko odpowiedz na pytanie. Użyłeś stwierdzenia, że "prawdziwi chrześcijanie" coś tam robią, więc chyba potrafisz przytoczyć tu kryterium oceny, kto jest prawdziwym chrześcijaninem, a kto nie.

Comment

• Feti
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2010.10
            • 801

|Nie zwalaj na nich, kto co uważa, tylko odpowiedz na pytanie. Użyłeś stwierdzenia, że "prawdziwi chrześcijanie" coś tam robią, więc chyba potrafisz przytoczyć tu kryterium oceny, kto jest prawdziwym chrześcijaninem, a kto nie.
            Mam przy wszystkim walić emotki, żeby było widzieć ironię? A tak ogólnie to reformowani to nie to samo co luteranie.

Comment

• Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

Kościoły reformowane, czyli prostestanckie, dzielą się na:
              - kościoły ewangelickie: luterański, kalwiński, prezbiteriańskii metodystyczny,
              - kościoły ewangeliczne: baptystyczny, adwentystyczny i zielonoświątkowy.

Dalej nie odpowiedziałeś na pytanie.

Żeby nie było, że jest nie na temat: na "ziemiach odzyskanych" desakralizacji świątyń nie było. Po prostu mieszkańcy zostali wygnani, archiwa zniszczone lub wywiezione. Przybyła ludność najczęściej zagospodarowywała kościół katolicki, drugi pozostawiając swemu losowi. Rzedziej, gdy katolicki był za mały lub w gorszym stanie, zajmowano kościół protestancki. Takich opuszczonych i zrujnowanych kościołów jest wiele, o niektórych już nikt nie pamięta, że pełniły funkcje sakralne.

W Świdnicy np. była zrujnowana kaplica św. Ducha. W latach siedemdziesiątych adaptowano ją na biurowiec, obecnie są tam mieszkania. Chyba nikt poza mną nie pamięta, że była tam kaplica. A ja tam łaziłem, jak byłem łebkiem, mieszkałem 100 metrów od niej. A nawet mieszkający bliżej nie pamiętają, że była kaplica - dla nich to była zwykła ruina.

Jak pierwszy raz poszedłem do tego kościoła w Długopolu, też miałem stres. Tak, jak becik. Następnym razem piwo zamawiałem na zewnątrz, w ogródku. Szczerze mówiąc, mimo że przebudowa na knajpę uratowała ten obiekt, czułem się tam niezręcznie.

Comment

• kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                Tak samo się ma nijak, jak Twoje uogólnianie mojej wypowiedzi, przyganiał kocioł garnkowi.

A tak w ogóle, to dalibyście sobie spokój, bo to żenujące jest, jak usiłujecie wygrzebać z pamięci coś na temat, o którym dawno zapomnieliście - pierwszy z brzegu porządnie obeznany z obrządkiem PRAWDZIWY katolik pewnie się tarza ze śmiechu albo załamuje ręce
                To zabrzmiało jakby PRAWDZIWY katolik to było jakieś pół promila społeczeństwa. Wg statystyk 30% Polaków to praktykujący katolicy, nawet jeśliby podzielić to przez 3, to zostaje 10% społeczeństwa. Wobec czego prawdziwych katolików, powinno być na tym forum z 10% + 20% takich ciutkę mniej gorliwych. To wychodzi co trzeci. To chyba całkiem sporo.
                blog.kopyra.com

Comment

• Feti
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.10
                  • 801

Kościoły reformowane, czyli prostestanckie, dzielą się na:
                  - kościoły ewangelickie: luterański, kalwiński, prezbiteriańskii metodystyczny,
                  - kościoły ewangeliczne: baptystyczny, adwentystyczny i zielonoświątkowy..
                  Patrz. A u mnie w domu na kalwinów mówiono reformowani. No, ale co ja durny luter moge wiedzieć.
                  Dalej nie odpowiedziałeś na pytanie.
                  .
                  Każdy został wychowany w przekonaniu, że jego wyznanie jest najprawdziwsze. To jest odpowiedź.

Comment

• kopyr
                    • 2004.06
                    • 9475

Żeby nie było, że jest nie na temat: na "ziemiach odzyskanych" desakralizacji świątyń nie było. Po prostu mieszkańcy zostali wygnani, archiwa zniszczone lub wywiezione. Przybyła ludność najczęściej zagospodarowywała kościół katolicki, drugi pozostawiając swemu losowi. Rzedziej, gdy katolicki był za mały lub w gorszym stanie, zajmowano kościół protestancki. Takich opuszczonych i zrujnowanych kościołów jest wiele, o niektórych już nikt nie pamięta, że pełniły funkcje sakralne.
                    W Obornikach Śl. (Obernigk) przed wojną był kościół katolicki i dwa ewangelickie. Po wojnie katolicy przejęli tylko ten pierwszy. Nowy ewangelicki został przejęty przez państwo, nie wiem co było w nim zaraz po wojnie, ale na początku lat 80-tych był tam magazyn. Wtedy KK wystąpił o przekazanie tego kościoła. No i odbyła się normalna konsekracja, tak jakby był nowo wybudowany. Ten stary kościół ewangelicki został zniszczony, nie wiem czy w czasie wojny, czy po niej. Parę lat temu podzielono parafię i wydzielono drugą w tym nowym ewangelickim.
                    blog.kopyra.com

Comment

• zgroza
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2008.03
                      • 3606

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedzi
                      Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić. Zaprawdę bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni. (Mt 5, 17-18)
                      A św. Paweł pisał "Litera zabija, a Duch ożywia" (2Kor 3,6).
                      Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• jacer
                        • 2006.03
                        • 9875

Jedni robią browar w byłym kościele inni robią kościół w byłej kotłowni a z komina mina.. znaczy się wieżę kościelną. To Polska jakby kto pytał.
                        Attached Files
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

Comment

• kiszot
                          🍼🍼
                          • 2001.08
                          • 8115

I żeby było jasne, jestem ateista z rodziny niekatolickiej od stuleci. ( nie jestem Zydem).

Patrz. A u mnie w domu na kalwinów mówiono reformowani. No, ale co ja durny luter moge wiedzieć.
                          W końcu jesteś ateistą czy ewangelikiem?
                          Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                          1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                          Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                          So von Natur, Natur in alter Weise,
                          Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                          Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• Feti
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2010.10
                            • 801

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedzi
                            W końcu jesteś ateistą czy ewangelikiem?
                            Ateista z rodziny ewangelickiej. Teraz jasne? Każdy z nas jest wychowywany w jakims tam swiatopogladzie. Jak nawet go zmieni, to nadal resztki tego wychowania w nas zostają. Po wojnie spychacze zrównałe ziemią masę cmentarzy żydowskich i ewangelickich. Katolickie były traktowane inaczej. Niby komuniści to byłi ateiści, ale katolicyzm traktowali całkiem inaczej.

Comment

• abernacka
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.12
                              • 10862

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                              (...)na dniach otworzono browar w byłym kościele.

(...)
                              Już od jakiegoś czasu w Pittsburghu działa browar The Church Brew Works: http://www.churchbrew.com/
                              Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19274

Kiedyś to był hejt... teraz to sami nieznajomi piszą

Comment

Przetwarzanie...
                                X