Witam! Pytanie z pozoru łatwe, ale wujek "google" mi nie pomógł. Pomyślałem, że w serwisie browar.biz ktoś mi udzieli odpowiedzi. Najlepiej szczegółowej. Co, gdzie, kiedy i jak. Pamiętam kiedyś jako ciekawostka było to w jakimś piwie, ale teraz już nie pamiętam jakim i nie mogę tego znaleźć. Pozdrawiam!
Kiedy wynaleziono butelkowanie piwa?
Collapse
X
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Fiestor2 Wyświetlenie odpowiedziDziękuje bardzo! Co specjalistyczne forum, to specjalistyczne Pozdrawiam i polecam wszystkim piwo Koźlak z browaru AMBER
Comment
-
-
Pozwolę sobie zadać to jakże błahe pytanie tutaj:
Krzysiu, czemu mówisz tylko o "Ost-Pommern" w kontekście Ziem Utraconych? Przecież Pommern jest Ost, West i Vor, i Westpommern jak najbardziej jest Ziemią Utraconą.Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.
Comment
-
-
Przeoczenie. Jak był czas na dyskusję, nikt na to nie zwrócił uwagi.
Używam niekiedy, acz niechętnie, określenia "Ziemie Odzyskane", ponieważ geografia Polski nie wykształciła innego, krótkiego określenia tych terenów. "Ziemie Odzyskane" to określenie bardziej polityczne, niż geograficzne". Urzędowa nazwa, używana już od 1945 r., to "Ziemie zachodnie i północne" i takie określenie znajduje się w słowniku Rosponda z 1948 i 1950 r.
Comment
-
-
Ziemie nazywają się Odzyskane, bo to jest jedyna rzecz, która łączy Ełk, Świnoujście i Namysłów geograficznie. Potrzeba takiego określenia wychodzi właśnie z faktu ich odzyskania i moim zdaniem dziś to wyrażenie już nie powinno budzić emocji.Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.
Comment
-
-
Pojęcie "odzyskane" jest stwierdzeniem politycznym i na dodatek wartościującym, sugerującym, że ktoś nam coś zabrał. W stosunku do części tych terenów określenie "odzyskane" jest całkowicie nieprawdziwe, więc cała nazwa "Ziemie Odzyskane" ma wątpliwe znaczenie.
Comment
-
Comment