Polska - Kraina Porterem Płynąca

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • abernacka
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.12
    • 10869

    #151
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03
    Jesteś pewien, że 10%? Oficjalna strona browaru oraz RateBeer podają wartość alkoholu 7,5%.
    Na swoim blogu zamieściłem skan ulotki reklamowej, dostarczonej mi przez browar:
      Ze względu na liczne wątpliwości dotyczącej zawartości alkoholu w porterze warzonego przez Ricklinger Landbrauerei, poniżej przedstawiam wam skan ulotki reklamowej wydanej przez browar.
    Ostatnia zmiana dokonana przez abernacka; 2011-01-22, 15:15.
    Piwna turystyka według abernackiego

    Comment

    • Promil03
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2007.10
      • 2833

      #152
      Dzięki, dodałem go do listy zagranicznych porterów. Jest już na niej 169 pozycji. Sukcesywnie dodaję nowe.
      Jeśli chodzi o Portera z Ricklinger Landbrauerei to kiedyś miał on rzeczywiście 7,5%, stąd może to zamieszanie.
      Jako dowód zdjęcie z RateBeer z 2006 roku.
      Attached Files

      Comment

      • abernacka
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.12
        • 10869

        #153
        Co było a nie jest nie pisze się w rejestr
        Piwna turystyka według abernackiego

        Comment

        • abernacka
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.12
          • 10869

          #154
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03
          Dzięki, dodałem go do listy zagranicznych porterów. Jest już na niej 169 pozycji. Sukcesywnie dodaję nowe.
          (...).
          Czy jest na niej również Porter z gruzińskiego browaru Kazbegi?
          Ekstrakt 15%, alkohol min. 5,8%.
          Piwna turystyka według abernackiego

          Comment

          • Promil03
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2007.10
            • 2833

            #155
            Dzięki, dodałem go do listy.
            Na liście są wszystkie portery opisane na Browar.biz (wraz z odnośnikami). Dodaję również te z RateBeer, ale robię to w wolnych chwilach, więc pracy przede mną jeszcze masa.

            Comment

            • Hrustgurd
              Porucznik Browarny Tester
              • 2007.05
              • 431

              #156
              gdzie mozna przeczytac ten list?

              Comment

              • Promil03
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2007.10
                • 2833

                #157
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hrustgurd
                gdzie mozna przeczytac ten list?
                Lista jest u mnie na twardym dysku
                Proszę podaj adres e-mail to Ci podeślę wieczorem.

                Comment

                • Promil03
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2007.10
                  • 2833

                  #158
                  Prośba do Was.
                  Postanowiłem do mojej listy porterów dodać podstawowe parametry (ekstrakt i alkohol) oraz gatunek.
                  I tu mam problem jakiej kategoryzacji użyć. Bałtycki, Brown Porter (Klasyczny) i Specjalny?
                  Czy rozróżniać Specjalne na smaki (Honey, Coffee, Vanilia itp.)
                  Jak zakwalifikować portery z dodatkiem słodu wędzonego tzw. Smoked Porter?
                  Czy może zastosować podział taki jak w BJCP: Brown, Robust, Bałtycki, Smoked i Specialty?

                  Comment

                  • zgroza
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2008.03
                    • 3607

                    #159
                    Wydaje mi się, że lepiej pozostać przy 3kategoriach. Wyróżnianie Robusta jest zbyt niejasne, a smaki nikogo aż tak bardzo nie obchodzą i w 90% są w nazwie.
                    Lotna ekspozytura browaru

                    Też Was kocham.

                    Comment

                    • Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #160
                      Ja bym dał dwie kategorie - bałtycki i angielski. Jeżeli byłby wędzony lub miodowy, to dałbym to gdzieś w uwagach. Często są to piwa na bazie "normalnych" z dodatkiem jakiegoś syropu (oprócz wędzonych, ale nie ma sensu ich chyba wyróżniać).

                      Comment

                      • Promil03
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2007.10
                        • 2833

                        #161
                        Trafiłem na taką aukcję: http://allegro.pl/lomza-porter-2-ety...863766259.html
                        Nigdzie nie mogę znaleźć informacji o tym piwie. Słabo szukam? W tym temacie nikt o tym piwie nie wspominał.

                        Comment

                        • pioterb4
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.05
                          • 4322

                          #162
                          Jesli się nie mylę to ten porter warzony był w Kętrzynie - w latach 90-tych oba browary współpracowały ze sobą i Łomża część swojego asortymentu warzyła w Kętrzynie.

                          Comment

                          • Promil03
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2007.10
                            • 2833

                            #163
                            Rzeczywiście są pod Kętrzynem te etykiety. Dzięki.

                            Comment

                            • Mason
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2010.02
                              • 3280

                              #164
                              Zna ktoś może (jeśli jest w ogóle znana) datę uwarzenia pierwszej warki portera w Żywcu?
                              JEDNO PIVKO NEVADI!

                              Comment

                              • delvish
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.11
                                • 3508

                                #165
                                Chodzi ci o tą dziewiętnastowieczną?
                                "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                                (Frank Zappa)

                                "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                Przetwarzanie...