Polska - Kraina Porterem Płynąca
Collapse
X
-
Różnica zdań pomiędzy nami, a BJCP wynika IMO z różnicy w zakładanej genezie porteru bałtyckiego. Oni twierdzą, że to jest porter angielski, który uległ wpływom russian imperial stout. My/ja twierdzimy, że to jest RIS, który został zaadaptowany do drożdży lagerowych. Oczywiście są różnice pomiędzy porterem bałtyckim, a RIS, ten drugi bardzo często ma całkiem bogate aromaty chmielowe, no i oczywiście górnafermentacja.Comment
-
Ja ten ekstrakt widzę tak:
8-10,9 - lekkie
11-12,9 - pełne
13-15,9 - mocne
16-17,9 - koźlak
18-24 - porter
Edit: oczywiście sam ekstrakt nie jest warunkiem wystarczającym, aby piwo uznać np za rasowego portera, ale jest warunkiem (moim zdaniem) koniecznym.Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-12-02, 16:52.Comment
-
Słuchajcie, czy to naprawdę takie ważne czy porter ma 18% czy 17%? Czy to ważne, że można go nazywać bałtyckim lub nie?
Dla mnie nie ma to najmniejszego znaczenia. Jeśli pity przeze mnie porter mi smakuje to wracam do niego potem wielokrotnie.
Jeśli mi nie smakuje (tak jak ostatnio Porter Miodowy z Krajana) to skreślam go i tyle.
O ile mogę wyobrazić sobie sytuację z odróżnieniem czeskiej 10% od 12%, tak nie wyobrażam sobie, że ktoś odróżnia portera 17% od 18% i na podstawie tego kwalifikuje go jako bałtycki.
Generalnie zgadzam się ze skifotem, że trzeba na każdym kroku podkreślać wyjątkowość naszych porterów, a jak je będziemy nazywać my lub inni, to drugorzędna sprawa.Comment
-
Seta, a koźlak dubeltowy, to jaki ma mieć wg ciebie ekstrakt?"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
W kwestii promocji polskich porterów - co byście powiedzieli na to żeby spróbować namówić ludzi prowadzących sklepy z ciekawym piwem żeby specjalnie wypromowali portery? Mam taką ideę żeby zrobić coś w rodzaju etykiety na półki z naszymi porterami. Ustawić je wszystkie razem i dać im etykietę ze złotymi literami na czarnym tle (albo srebrnymi, albo jak kto lubi) i ów napis dumnie by głosił "Portery Bałtyckie - piwowarski skarb Polski". Za tym mogłaby iść strona promująca portery (adres np. www.portery.pl - nie ma jeszcze takiej strony), całość akcji mogłaby być finansowana przez polskie browary warzące owe piwa. Kormoran i Ciechan są otwarte na promocję przez internet, gdyby zorganizować coś w rodzaju petycji poprzez browar.biz to możliwe że głos piwnych smakoszy mógłby ich do tego przekonać
To taka moja szalona wizja, powstała po konsumpcji KomesaJEDNO PIVKO NEVADI!Comment
-
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Jak tak od siebie dodam, że każdy produkt spożywczy specjalny\prestiżowy ma bardzo restrykcyjne procedury produkcji. Tak jest np. z szynką parmeńską, francuskimi serami czy chociażby piwa trapistów. Producenci muszą zwykle spełnić jakieś normy czy wręcz dostać certyfikaty uprawniające do produkcji. Dlatego uważam że jeśli chcemy żeby porter bałtycki był naszym polskim specjałem to takie reguły musza zostać narzucone (czy to będzie 17% czy 18%). Powinno się doprowadzić do zarejestrowania porteru jako produktu regionalnego w UE, tak jak zrobili to polscy miodosytnicy ze swoimi produktami. Czesi, Niemcy i Belgowie już dawno się tym zajęli i ich piwa znajdują się na liście produktów regionalnych chronionych prawem UE.Ostatnia zmiana dokonana przez bobza; 2010-12-02, 21:36.Comment
-
W kwestii promocji polskich porterów - co byście powiedzieli na to żeby spróbować namówić ludzi prowadzących sklepy z ciekawym piwem żeby specjalnie wypromowali portery? Mam taką ideę żeby zrobić coś w rodzaju etykiety na półki z naszymi porterami. Ustawić je wszystkie razem i dać im etykietę ze złotymi literami na czarnym tle (albo srebrnymi, albo jak kto lubi) i ów napis dumnie by głosił "Portery Bałtyckie - piwowarski skarb Polski".
Dziwi mnie też, że polskie portery w zdecydowanej większośći nie mają nawet swojego dedykowanego szkła. Belgowie o swoje mocne ale, czy Niemcy o swe doppelbocki dbają pod tym względem znacznie bardziej, wypuszczają szklanki/pokale, fikuśne butelki itp..Comment
-
Jeśli chodzi o opakowanie promocyjne, to np. Browar Witnica rozlewa swój porter do takich fajnych 2 litrowych butli. http://www.browar-witnica.pl/cms/ind...d=19&Itemid=34
Dobra rzecz na świąteczny prezent dla np. szwagra NiemcaComment
-
Wiem o jednej promocyjnej porterowej ciekawostce, która podobno ma się pojawić za rok. Nic więcej zdradzić nie mogę, ale już się nie mogę doczekaćComment
-
Jeśli chodzi o opakowanie promocyjne, to np. Browar Witnica rozlewa swój porter do takich fajnych 2 litrowych butli. http://www.browar-witnica.pl/cms/ind...d=19&Itemid=34
Dobra rzecz na świąteczny prezent dla np. szwagra Niemca
Porter z Witnicy można dostać chociażby w sieciach Intermarche, PiP czy Bomi.
Nie mogliby tam wstawić po kilka sztuk? Inne piwa pojawiają się tam w zestawach ze szkłem, pięciopakach, itp.
Może to wina dystrybutorów, którzy dostarczają produkty do tych sieci?Comment
-
Comment
-
Nawet literatura (wielka literatura) promuje zalety porteru:
..."Co prawda, od samego początku był trochę anemiczny; stwierdził to również doktor Heidekind i kazał mu
co dzień na trzecie śniadanie po szkole dawać dużą szklankę porteru, napoju, jak wiadomo, odżywczego,
któremu doktor Heidekind przypisywał krwiotwórcze własności; w każdym bądź razie trunek ten mile
oddziaływał na umysł chłopca i sprzyjał jego skłonności do "zagapiania się", jak to nazywał wuj Tienappel;
Hans Castorp zwykł był mianowicie, z ustami na wpół otwartymi i nie trzymając się żadnego określonego
wątku, zamyślać się o niebieskich migdałach."
Tomasz Mann "Czarodziejska góra"
Ja osobiście nie przepadałem za porterem, ale po tych wszystkich Waszych wpisach z pewnością zacznę spożywać go częściej, szczególnie teraz w ten zimowy czas.Comment
Related Topics
Collapse
-
Szukam polskich porterów z lat 90+ np dojlidy,lech,tyskie strzelec itp
jezeli ktoś posiada to chętnie kupię lub zamienię-
Channel: Giełda: kupię - sprzedam - zamienię
2023-01-13, 17:07 -
-
W środkowej części północnej Islandii - w osadzie liczącej ledwie stu kilku mieszkańców - powstał pierwszy w tym kraju (o surowym klimacie) mikrobrowar.
Árskógssandur (zamiennie: Litli-Árskógssandur) to niewielka miejscowość na zachodnim wybrzeżu najdłuższego (około 60 km długości...-
Channel: Islandia
2024-09-29, 00:39 -
-
poszukuje całych piw typu porter takich jak np: dojlidy tyskie okocim pelikan elbląg. chętnie odkupię lub zamienię za coś
-
Channel: Giełda: kupię - sprzedam - zamienię
-
-
Majowe szlajanie się po Dolnym Śląsku oczywiście obfitowało w wizyty w browarach już znanych, jak i dla mnie nowych. Z tym w Obornikach był pewien problem gdyż w "internetach" nie było żadnego kontaktu do właścicieli. Jechać "w ciemno" nie lubię, jednak przecież na...
-
Channel: Browary polskie
-
-
Piwo pod tą nazwą zadebiutowało gdzieś chyba coś koło 2019 roku, ale nie miałem możliwości spróbowania przez ostatnie lata. Z tego co pamiętam zawsze był to porter bałtycki dużego kalibru i leżakowany z drewnem/w beczkach. Wczoraj miałem możliwość spróbowania z kranu w warszawskiej...1 Photo
-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-01-19, 16:40 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment