Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03
Wyświetlenie odpowiedzi
Polska - Kraina Porterem Płynąca
Collapse
X
-
"Przykład dobry, problem w tym, że butla ta pojawia się tylko w specjalistycznych sklepach z piwem. Ja osobiście jeszcze jej nie spotkałem (choć też specjalnie nie szukałem).
Porter z Witnicy można dostać chociażby w sieciach Intermarche, PiP czy Bomi.
Nie mogliby tam wstawić po kilka sztuk?"
W PiP w Gorzowie te 2 litrowe butle są regularnie. Wszystko chyba zależy od inwencji kierowników poszczególnych sklepów, w ramach sieci współpracujących z Witnicą.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Christof Wyświetlenie odpowiedziW PiP w Gorzowie te 2 litrowe butle są regularnie. Wszystko chyba zależy od inwencji kierowników poszczególnych sklepów, w ramach sieci współpracujących z Witnicą.
Chociaż ostatni czytałem na stronie Witnicy zapytania ofertowe na rożnej maści gadżety reklamowo promocyjne więc może znajdzie się coś dla BB. Co ciekawe były tam o ile pamiętam zapytania na temat strategi podboju rynków zagranicznych USA, Niemcy i Kanada oraz projekty nowych opakowań na ww. rynki. Także Witnica rusza do boju
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedziSłuchajcie, czy to naprawdę takie ważne czy porter ma 18% czy 17%? Czy to ważne, że można go nazywać bałtyckim lub nie?
Nikt nie zabrania producentom nazywania swoich piw porterami czy koźlakami, ale - umówmy się - 17tka zrobiona wg tej samej receptury będzie mniej porterowa niż 24ka.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedziDla mnie nie ma to najmniejszego znaczenia. Jeśli pity przeze mnie porter mi smakuje to wracam do niego potem wielokrotnie. (...)
Generalnie zgadzam się ze skifotem, że trzeba na każdym kroku podkreślać wyjątkowość naszych porterów, a jak je będziemy nazywać my lub inni, to drugorzędna sprawa.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedziSeta, a koźlak dubeltowy, to jaki ma mieć wg ciebie ekstrakt?
Wymieniłem 5 głównych piwnych "grup mocy" używanych kiedyś w Polsce. Tak naprawdę lekkie, pełne i mocne to "stylowo" to samo. Nie zawsze ma to duże znaczenie - można nawet przyjąć, że koźlak dubeltowy to każdy koźlak powyżej 18blg.
Comment
-
-
Seta, skoro porter, czy koźlak jest dla ciebie "grupą mocy piwa", to ja nie mam pytań
Podaj proszę skąd zaczerpnąłeś taki podział.Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2010-12-03, 10:25."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Mój podział to oczywiste uproszczenie, bez zabawy w podgatunki. Tym niemniej coś w tym stylu funkcjonowało powiedzmy w latach 80-tych. Mniej więcej takie kategorie są podczas głosowania na piwo roku browar.biz; lagery mamy takie:
poniżej 13blg
powyżej 13blg
porter
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedziWiem o jednej promocyjnej porterowej ciekawostce, która podobno ma się pojawić za rok. Nic więcej zdradzić nie mogę, ale już się nie mogę doczekaćOstatnia zmiana dokonana przez YouPeter; 2010-12-03, 14:22.Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika YouPeter Wyświetlenie odpowiedziJuż wiadomo kto wygra Grand Championa 2011?
Zresztą nawet gdyby w Żywcu zwyciężył porter, chyba nie byłoby sensu warzyć w Cieszynie dwóch porterów.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedziNie, nie o to chodzi
Zresztą nawet gdyby w Żywcu zwyciężył porter, chyba nie byłoby sensu warzyć w Cieszynie dwóch porterów.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziW 2011 nie ma porteru wśród kategorii KPD w Żywcu. Jest za to RIS.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedziPorteru nie ma po raz pierwszy od 6 lat. Ale oczywiście RIS uzasadnia (chyba raczej) wyjątek.
Comment
-
-
Do wcześniejszej list porterów zagranicznych, tworzę listę porterów z Polski (również tych, których już nie ma wśród nas ).
Uzbierałem 27 pozycji:
1. Amber, Grand Imperial Porter
2. Ciechanów, Porter
3. Ciechanów, Porter 22º
4. Dojlidy, Jakt 9,0 Porter (Niestety przeszedł do historii)
5. Dojlidy, Porter (Niestety przeszedł do historii)
6. EB, Porter (Niestety przeszedł do historii)
7. Fortuna, Komes Porter
8. Fortuna, Porter Benedyktyński (W rzeczywistości Fortuna - Komes Porter)
9. Kormoran, Porter Warmiński
10. Krajan, Bearnard Porter (W rzeczywistości Krajan - Porter)
11. Krajan, Porter
12. Krajan, Porter Miodowy
13. Królewskie, Porter (Niestety przeszedł do historii)
14. Lech, Porter (Niestety przeszedł do historii, brak opisu na Browar.biz)
15. Łódzkie, Porter
16. Okocim, Porter (od 2009)
17. Okocim, Porter 22° (do 2009)
18. Płock Minibrowar, Porter
19. Spiż - Katowice, Porter
20. Staropolski, Porter
21. Strzelec, Porter Medalista (Niestety przeszedł do historii)
22. Sulimar, Cornelius Baltic Porter
23. Witnica (BOSS), Black Boss Porter (W rzeczywistości Witnica (BOSS) - Porter)
24. Witnica (BOSS), Haust Ciemny Porter (W rzeczywistości Witnica (BOSS) - Porter dla Haust, Zielona Góra)
25. Witnica (BOSS), Porter
26. Zamkowy, Żywiecki Porter
27. Żywiec, Porter (Niestety przeszedł do historii)
Pamiętacie jeszcze jakieś portery. Chodzi mi oczywiście o piwa w miarę "nowożytne".
Nie wypisujcie porterów, których nazwy znajdziecie na etykietach w dziale kolekcjonerstwo.
Całą lista dostępna w Excelu (zainteresowanych proszę o email na PW).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedzi14. Lech, Porter (Niestety przeszedł do historii, brak opisu na Browar.biz)
Pamięcią sięgam jeszcze do porterów:
28. Niechanowo, Pelikan Porter
29. Namysłów, Porter
30. Krotoszyn
31. Piast, Porter
32, Słupsk, Brok Porter
33. Soma, Porter Imbirowy
34-36. Jędrzejów, Porter + Brok Porter + Rybnicki Porter
37. Suwałki
to tak na szybko, jak sobie coś przypomnę napiszęGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedziW rzeczywistości warzony w Ostrowcu Wielkopolskim
Pamięcią sięgam jeszcze do porterów:
28. Niechanowo, Pelikan Porter
29. Namysłów, Porter
30. Krotoszyn
31. Piast, Porter
32, Słupsk, Brok Porter
33. Soma, Porter Imbirowy
34-36. Jędrzejów, Porter + Brok Porter + Rybnicki Porter
37. Suwałki
to tak na szybko, jak sobie coś przypomnę napiszę
Super, szkoda tylko, że wszystkie już historyczne.
Jeśli chodzi o Brok Porter. Mam rozumieć, że był warzony kiedyś w Słupsku, a potem po mariażu również jako Brok Porter przez Jędrzejów?
38. Krajan, Bearnard Porter z Miodkiem (w rzeczywistości Krajan - Porter Miodowy)
Comment
-
Comment