Polska - Kraina Porterem Płynąca

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Promil03
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.10
    • 2833

    Polska - Kraina Porterem Płynąca

    W związku z dyskusją jaka się wywiązała w tym temacie: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=90245 postanowiłem założyć nowy temat odnośnie porterów.
    Uważam w przeciwieństwie do abernackiego, że Polska jest bardzo bogata w portery i każdy fan tego rodzaju piwa może być zadowolony.
    Na moje pytanie o kraj z taką ilością porterów jak w Polsce, abernacka wymienia min. Danię i Szwecję.
    Razi mnie tutaj brak konsekwencji Marcina, ponieważ portery ze Skandynawii uważa, że są "ok", natomiast portery z Ukrainy, Litwy są już "be".
    Zgroza, którego nie można raczej posądzać o brak znajomości tamtejszego rynku, jasno napisał, że bałtyckich porterów w Danii jest 8-10 (więc mniej niż w Polsce).
    Jeśli chodzi o Szwecję to prosimy Marcinie o konkrety. Wiem, że Browar.biz nie może być wykładnikiem, ale coś u nas mało tych porterów ze Szwecji opisanych.
    Jak słusznie zauważył Becik trochę bałtyckich porterów jest w Rosji (w tym kilka opisanych na naszym forum).
    Co sądzicie o stwierdzeniu, że Polska to Kraina Porterem Płynąca?
    Ja się w pełni z tym zgadzam i bardzo się cieszę z takiego stanu rzeczy.
  • zgroza
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2008.03
    • 3605

    #2
    Dodajmy, że na Łotwie, na Litwie, w Estonii i w Finlandii jest po jednym-dwa portery bałtyckie, nie więcej. Ktoś się spotkał z niemieckim bałtykiem?
    Lotna ekspozytura browaru

    Też Was kocham.

    Comment

    • abernacka
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.12
      • 10861

      #3
      Niestety Niemcy nie warzą klasycznego porteru.
      Piwna turystyka według abernackiego

      Comment

      • Twilight_Alehouse
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.06
        • 6310

        #4
        Pomimo tego, że od początku mojej świadomej przygody z piwem kilka pitych przeze mnie porterów zniknęło z rynku (Królewski, EB, Rybnicki, Brok), niektórych cenionych nie miałem okazji nigdy wypić (Tyski, Dojlidzki, Okocimski 22 Blg), a jeszcze nad innymi zbierają się czarne chmury (Łódzki), to i tak mamy w Polsce mnóstwo świetnych porterów.
        Są to zarówno te najklasyczniejsze, o ekstrakcie 22 Blg, jak i słabsze warianty - 18 Blg. Jest ich sporo, w większości przypadków są bardzo dobre i uważam, że naprawdę nie mamy na co narzekać.
        Porterów skandynawskich nie miałem niestety okazji pić i nie wiem, ile procent z nich jest górnych, a ile dolnych, jak wiele jest na rynku ani jak są ekstraktywne.
        Nie zgodzę się, że portery z Litwy (a także Łotwy i Estonii) są "be". Miałem okazję pić całkiem sporo z nich i po prostu uważam je za zupełnie odrębny podgatunek. Mają zdecydowanie niższy ekstrakt (16-18 Blg) i jak dla mnie, pod względem koloru oraz smaku są bliższe koźlakom niż porterom bałtyckim w naszym rozumieniu, ale i tak są ciekawe. Oczywiście jeśli pamiętać, że są odmienne.
        Nikt nie wspomniał dotąd o kolejnym porterowym raju, jakim są USA. W tamtejszych licznych małych browarach powstają najprzeróżniejsze piwa, często przewyższające swe europejskie odpowiedniki. Oprócz słabych "górnych" porterów i ciekawych porterów wędzonych, tworzy się też tam przecież imperial stouty, będące bezpośrednimi przodkami naszego porteru, a także ekstraktywne portery podobne do naszych.

        Comment

        • skitof
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼🍼
          • 2007.11
          • 2484

          #5
          Na pewno portery bałtyckie są dla nas wielką szansą. Jest to jak na razie jedyny gatunek piwa, który jesteśmy w stanie wypromować, a tym samym zaistnieć w świadomości innych nacji, że Polacy warzą dobre portery bałtyckie. Może to być nasza specjalność, tym bardziej, że inne kraje typu Szwecja, Dania są dużo mniejsze i mają też mniejszy potencjał. Z drugiej strony trzeba nad tym mocno pracować, bo jednak portery w Polsce są pite jedynie w marginalnych ilościach, a w świadomości przeciętnego piwosza niemal nie istnieją.

          Comment

          • Twilight_Alehouse
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.06
            • 6310

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedzi
            Dodajmy, że na Łotwie, na Litwie, w Estonii i w Finlandii jest po jednym-dwa portery bałtyckie, nie więcej.
            Skąd to przypuszczenie? Przyjrzyj się liście porterów z Pribałtyki opisanych na browar.bizie.

            Comment

            • abernacka
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.12
              • 10861

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedzi
              (...)ponieważ portery ze Skandynawii uważa, że są "ok", natomiast portery z Ukrainy, Litwy są już "be".
              (...)
              Czytaj proszę uważnie!
              Miałem na myśli portery, które można dostać z powodzeniem w naszych polskich sklepach.
              Wschodnio europejskie portery są w mojej ocenie najwyższych lotów.
              Piwna turystyka według abernackiego

              Comment

              • Mason
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2010.02
                • 3280

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedzi
                Uważam w przeciwieństwie do abernackiego, że Polska jest bardzo bogata w portery i każdy fan tego rodzaju piwa może być zadowolony.
                Zgadzam się z tym twierdzeniem. Biorąc pod uwagę ilość browarów w Polsce i ich ofertę to portery są reprezentowane bardzo licznie a co najlepsze są to piwa wysokiej jakości.

                Co sądzicie o stwierdzeniu, że Polska to Kraina Porterem Płynąca?
                Mi się bardziej podoba hasło "Porter bałtycki - piwowarski skarb Polski". Gdyż Polska jest krainą płynącą jasnym pełnym, piwami miodowymi i smakowymi ulepkami. Porter jest gdzieś z tyłu, w cieniu, nie znajduje wielu kupców. Jest jak ładna i inteligentna koleżanka stada rozdartych lafirynd - przewyższa je pod każdym względem ale nie może się przebić do świadomości ogółu bo wymaga czegoś więcej niż BMW i żelu na włosach
                JEDNO PIVKO NEVADI!

                Comment

                • docent
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2002.10
                  • 5205

                  #9
                  To już dawno doszliśmy na browar.biz do tego wniosku, a wielu z nas dumnie nosi porterowe koszulki.
                  Ja ubolewam tylko nad faktem, że gatunek ten jest nieobecny w ofercie rodzimych browarów restauracyjnych. Mamy porter z Płocka ale to górna fermentacja. Podejrzewam, że ten w Somie też był tego typu. Cieszy, ze ofertę pod tym względem wzbogaca katowicki Spiż, jednakże restauracyjni piwowarzy piwem "zimowo-świątecznym" obrali niemieckiego koźlaka (choć z drugiej strony prawdziwych polskich koziołków w butelce brak).
                  Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                  Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                  Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                  Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                  Comment

                  • Promil03
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2007.10
                    • 2833

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
                    Niestety Niemcy nie warzą klasycznego porteru.
                    Właśnie, rozmawialiśmy na ten temat na Zlocie. Nie umieliśmy dać praktycznie żadnych argumentów dlaczego portery nie są warzone w Niemczech, Czechach lub Belgii.
                    Ze znanych mi wyjątków: w Czechach Pardubice, ewentualnie Primator Double 24%, a w Niemczech: Hoepfner Porter.
                    O porterach z Bergquell-Brauerei nie wspominam, bo wiadomo, że ładne mają tylko blaszane szyldy na Allegro.

                    Comment

                    • skitof
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼🍼
                      • 2007.11
                      • 2484

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedzi
                      Nie umieliśmy dać praktycznie żadnych argumentów dlaczego portery nie są warzone w Niemczech, Czechach lub Belgii.
                      Nie bez kozery portery te nazywane są bałtyckimi. Tradycja ich warzenia była i jest w basenie morza bałtyckiego. A i siła alkoholu bardziej odpowiada ludom do niego przywykłym od małego. No i kwestie finansowe - portery bałtyckie są droższe w produkcji niż jasne leżaki.

                      Comment

                      • abernacka
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.12
                        • 10861

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedzi
                        (...)
                        O porterach z Bergquell-Brauerei nie wspominam, bo wiadomo, że ładne mają tylko blaszane szyldy na Allegro.
                        Ok, jeżeli o takich porterach myślałeś to mogę kilka słodkich ulepków wymienić.
                        Mimo wszystko dość ciekawym porterem jest porter z Miśni.
                        Piwna turystyka według abernackiego

                        Comment

                        • abernacka
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.12
                          • 10861

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
                          Nie bez kozery portery te nazywane są bałtyckimi. Tradycja ich warzenia była i jest w basenie morza bałtyckiego. (...)
                          A Niemcy, przepraszam to gdzie leży? Nad morzem śródziemnym?
                          Last edited by abernacka; 2010-11-26, 17:25.
                          Piwna turystyka według abernackiego

                          Comment

                          • kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
                            A Niemcy, przepraszam to gdzie leży? Nad morzem śródziemnym?
                            Nie, nad Morzem Wschodnim, po niemiecku Ostsee, tudzież z drugiej mańki nad Morzem Północnym, czyli Nordsee, choć w ich nomenklaturze powinno to być Westsee.
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • Promil03
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2007.10
                              • 2833

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
                              Nie bez kozery portery te nazywane są bałtyckimi. Tradycja ich warzenia była i jest w basenie morza bałtyckiego. A i siła alkoholu bardziej odpowiada ludom do niego przywykłym od małego. No i kwestie finansowe - portery bałtyckie są droższe w produkcji niż jasne leżaki.
                              Ja to wszystko rozumiem, ale w tych trzech krajach jest pewnie z 1500 browarów. Niektóre browary powinny go warzyć chociażby ze względu na to, że nie ma takiego piwa w mieście obok.
                              Ale to nie nasz problem.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X