To w Polsce warzą wyśmienite pilsy?
Polska - Kraina Porterem Płynąca
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi(...) z prawdziwego zdarzenia jak niemicki Jever (...)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziTaka Witnica czy Łódź to poza porterem w moim odczuciu nie ma nic więcej interesującego do zaoferowania (no może jeszcze witnicki Koźlak..). Obecnie znacznie łatwiej mi dostać dobrego polskiego portera niż trafić na wyśmienitego rodzimego pilsa. Cieszyński i okocimski ciemniak jest do dostania tuż za rogiem, a po pilsa trzeba już zrobić małą wyprawę.
Comment
-
-
Zauważyłem, że o ile w Polsce porter trzyma się w cenie, to jedyny praktycznie czeski z Pardubic jest do nabycia za śmieszne pieniadze. Podczas gdy wiele jasnych piw ,,markowych" kosztuje ok. 20 koron, to taki porter swobodnie mogę kupić za 15 - 17 koron...z czego oczywiście przy każdej okazji korzystamKolekcja puszek piwnych:
http://puszkikrugera.web-album.org/
Comment
-
-
Butelka 0,33 witnickiego portera kosztuje w Gorzowie w polomakrecie 2,49zł co uważam za świetną cenę. Droższy jest Black Boss, kosztuje między 4 a 5 zł
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika baania Wyświetlenie odpowiedziBlack Boss
Comment
-
-
O gustach się się nie dyskutuje ale Jever to jedynie blady cień piw z północnych Niemiec.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedziDarekd, zgadzam się z Tobą, że w Polsce portery spożywają głównie tacy maniacy jak my.
Generalnie w całej dyskusji chodzi mi o to, że na piwnej mapie Europy, Polska jeśli chodzi o ilość i co najważniejsze jakość porterów jest w ścisłej czołówce.
A jeśli chodzi o Hoepfner Porter pisałem o nim wyżej. Na giełdzie w Żywcu był nawet do kupienia w Alei Piw Świata.
Kupiłem i spróbowałem: http://www.browar.biz/forum/showthre...oepfner+Porter
Z marketingowego punktu widzenia to jest jednak trudny temat, potrzeba więcej kreatywności, ładnego opakowania, odpowiedniego szkła. Opisany przez Ciebie kiepskawy Hoepfner ma do porterów odpowiednie szkło, zadbał o promocje, wystawia się na konkursach.
Kruger wspomniał o porterze pardubickim. Również tam zainwestowano parę lat temu w odświeżenie wizerunku, nowe szkło, opakowania, nawet osobną stronę internetową:
Zobacz na same zestawy podarunkowe:
Takie wszystkie rzeczy powinny działać w naszych porterach. To piwo ewidentnie "zimowe". Takie zestawy mogą się sprawdzać na święta, prezenty. Brakuje kreatywności w promowaniu tego produktu, który wymaga tego - bo jest droższy, inny, niecodzienny.
Takie próby /jak wspomniałem - Ciechan, Amber/ były prowadzone. Nie wiem czy się nie sprawdziły czy wypaliły, jednak w przypadku Łodzi, to tak jak piszesz - piwo dla maniaków Nie dlatego, że coś z nim nie tak. Wręcz przeciwnie, ale co z tego, kiedy fatalnie opakowane. Pardubice stworzyły dla Portera dedykowaną stronę, w Łodzi strony nie mają...
Póki co w promocji porterów u nas nie zaangażowały się browary tylko...:
Comment
-
-
Ja w tym roku wypiłem ponad 50 porterów. Na mojej liście jest 17 polskich i 15 zagranicznych. Wciąż szukam nowych zagranicznych, ale cholernie ciężko je dostać.
Pozostaje praktycznie import własny lub niezawodna giełda w Żywcu.
Nie raz się naciąłem (tak jak w przypadku "Porterów" z Bergquell-Brauerei). Ale co tam.
Pocieszam się tym, że zawsze na stałe mam w piwniczce ok. 30 sztuk słusznie odleżakowanych.
O domowych nawet nie myślę, bo zaraz bym musiał do piwnicy lecieć.
Comment
-
-
Heniek na Słowacji wypuszcza na święta limitowaną edycję Złotego Bażanta - Porter 19% - ZlatyBazant_Porter.jpg niestety nie miałem okazji spróbować...
[Edit] to była edycja zeszłoroczna, w tym roku uwarzyli Koźlaka...Last edited by Myszon007; 2010-11-28, 21:32.♪♫
♫
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Myszon007 Wyświetlenie odpowiedziHeniek na Słowacji wypuszcza na święta limitowaną edycję Złotego Bażanta - Porter 19% - ZlatyBazant_Porter.jpg niestety nie miałem okazji spróbować...
[Edit] to była edycja zeszłoroczna, w tym roku uwarzyli Koźlaka...
A tak w ogóle to proszę wypiszcie tutaj znane Wam portery zagraniczne, które można dostać w Polsce (nie chodzi mi raczej o prywatne importy z całej galaktyki ).
Ja w Polsce dostałem:
[Czechy] Náchod - Primator Double 24%
[Czechy] Pardubice - Pardubický Porter
[Litwa] Utenos - Utenos Porteris
[Niemcy] Bergquell - Erdbeer-Porter
[Niemcy] Bergquell - Lausitzer Porter
[Niemcy] Hoepfner - Hoepfner Porter
[Ukraina] Lwiwska Piwowarnia - Lwowskie Porter
[Wielka Brytania] St. Peter´s - Old-Style Porter
Dodatkowo na giełdach (głównie w Żywcu nabyłem kilka innych, głównie ze wschodu).
Hoepfner - Hoepfner Porter i St. Peter´s - Old-Style Porter kupiłem z kolei w Żywcu w Alei Piw Świata.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Myszon007 Wyświetlenie odpowiedziHeniek na Słowacji wypuszcza na święta limitowaną edycję Złotego Bażanta - Porter 19% - ZlatyBazant_Porter.jpg niestety nie miałem okazji spróbować...
[Edit] to była edycja zeszłoroczna, w tym roku uwarzyli Koźlaka...
Jestem po weekendowej konsumpcji 2 porterów, nie ukrywam, że już mam lekką zadyszkę
Czy nie uważacie, że w promocji portera jako piwa ekskluzywnego - mocnego powinny lepiej służyć butelki 0,33 l.? Tak jak sprzedaje je Żywiec? Oczywiście zdaje sobie sprawę, że takie opakowanie nie są w Polsce popularne, ale w przypadku tak mocnych piw wydaje mi się to rozsądnym rozwiązaniem. Sam pijąc portera z przyjemnością wypijałem 3/4 piwa, potem już było ciężej (to oczywiście kwestia szerzej rozumianego gustu...)
Comment
-
-
Ja też wolę 0,33 i cieszę się, że w takich jest Żywiec i Witnica
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedziA tak w ogóle to proszę wypiszcie tutaj znane Wam portery zagraniczne, które można dostać w Polsce (nie chodzi mi raczej o prywatne importy z całej galaktyki ).
Ja w Polsce dostałem:
[Czechy] Náchod - Primator Double 24%
Comment
-
Comment