Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof
Wyświetlenie odpowiedzi
Polska - Kraina Porterem Płynąca
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo Wyświetlenie odpowiedziNa mojej liście porterów zagranicznych które kupiłem w Polsce są, (pomijając te co wymieniłeś):
[Litwa] SENASIS Porteris
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedziWedług mnie kojarzenie tego piwa z porterem do duże nadużycie. To po prostu bardzo mocny, ciemny lager.
Nie upieram się jednak.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedziMoim zdaniem Erdbeer-Porter ma jeszcze mnie wspólnego z porterem, ale Promil wymienił wszystkie "okołoporterowe" produkcje
Te dwa przykłady "porterów" z Czech i Niemiec potwierdzają tylko moją tezę zawartą w tytule tego tematu.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi...
Czy nie uważacie, że w promocji portera jako piwa ekskluzywnego - mocnego powinny lepiej służyć butelki 0,33 l.? Tak jak sprzedaje je Żywiec? Oczywiście zdaje sobie sprawę, że takie opakowanie nie są w Polsce popularne, ale w przypadku tak mocnych piw wydaje mi się to rozsądnym rozwiązaniem. Sam pijąc portera z przyjemnością wypijałem 3/4 piwa, potem już było ciężej (to oczywiście kwestia szerzej rozumianego gustu...)
Tak przy okazji, upolowałem dzisiaj kolejnego portera z Polski (Porter Miodowy z Krajana). Kupiłem u Koczubika w Katowicach.
Przetestuję dzisiaj o 21.00
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedziPamiętasz może kiedy i gdzie go kupiłeś? Piłem go w Żywcu i pamiętam, że mi smakował.
Comment
-
-
Bez wątpienia rasowym porterem jest Tmavý Master."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Skoro jest tak:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedziJak to kilka? Cieszyn, Witnica, Amber, Krajan, Ciechan x2, Zduńska Wola, Kormoran, Fortuna, Łódź, Okocim, Cornelius. Do tego minibrowary: Spiż Katowice i Płock. Nie liczę wariacji porterów z Witnicy i Fortuny. Razem 14.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziMyslę, że można spokojnie stwierdzić, że Polska porterem stoi...Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedzi... Nie zgodzę się, że portery z Litwy (a także Łotwy i Estonii) są "be". Miałem okazję pić całkiem sporo z nich i po prostu uważam je za zupełnie odrębny podgatunek. Mają zdecydowanie niższy ekstrakt (16-18 Blg) i jak dla mnie, pod względem koloru oraz smaku są bliższe koźlakom ...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedziBez wątpienia rasowym porterem jest Tmavý Master.
Dopisałem do prywatnej listy poszukiwanych.
Dostałem dzisiaj PW od naszego forumowicza Hrustgurda z Rosji, że w lutym 2011 odbędzie się kolejna edycja PrimaPorterFest'11.
Coś dla maniaków. Szczegóły tutaj: http://www.primaporterfest.spb.ru/ppf4_spisok.html
Comment
-
-
No to do imprez z tym- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedziDzięki, RateBeer zakwalifikowało go jako Porter Bałtycki.
Dopisałem do prywatnej listy poszukiwanych.JEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedziW zwykłych czeskich marketach go nie maDalekosiężny
Obserwator
Obiektów
Dynamicznie
Epatujących
Ciekawymi
Koncepcjami
Comment
-
-
Ciemny Master z beczki zdarza się w Krakowie w Non-Iron, a butelkowy jest aktualnie do dostania w Strefie Piwa."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Doodeck Wyświetlenie odpowiedziPozwolę się z Tobą nie zgodzić. W sierpniu kupiłem je w TESCO w Ostravie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedziNa święta wybieram się do siostry do Warszawy. Będę jechał "8". To chyba nie daleko Ciebie
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Doodeck Wyświetlenie odpowiedziPozwolę się z Tobą nie zgodzić. W sierpniu kupiłem je w TESCO w Ostravie.JEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedziO, to dobra wiadomość. Wszystkie trzy Master'y tam były?Dalekosiężny
Obserwator
Obiektów
Dynamicznie
Epatujących
Ciekawymi
Koncepcjami
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedziCzy nie uważacie, że w promocji portera jako piwa ekskluzywnego - mocnego powinny lepiej służyć butelki 0,33 l.? Tak jak sprzedaje je Żywiec? Oczywiście zdaje sobie sprawę, że takie opakowanie nie są w Polsce popularne, ale w przypadku tak mocnych piw wydaje mi się to rozsądnym rozwiązaniem. Sam pijąc portera z przyjemnością wypijałem 3/4 piwa, potem już było ciężej (to oczywiście kwestia szerzej rozumianego gustu...)
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedziCholera, u mnie jest wręcz przeciwnie. Jak piję portera 0,33l zawsze brakuje mi tych 2-3 łyczków do pełni szczęścia.
Comment
-
Comment