Tak, o tą. Znam tylko rok...
Polska - Kraina Porterem Płynąca
Collapse
X
-
Tu jest trochę porterów
P O R T E R Y - Polska - 1304/ Zagranica - 1874 //Razem - 3178
http://porter-etykiety.web-album.org
https://www.facebook.com/pg/Etykiety...os/?tab=albums
Comment
-
-
No dobra, czas na oficjalny coming out . Jeśli ktoś jeszcze nie widział, to zapraszam na najlepszą polską stronę o porterach
http://www.portery.pl/
Jak ktoś lubi, to jest też profil na FB.JEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedziZna ktoś może (jeśli jest w ogóle znana) datę uwarzenia pierwszej warki portera w Żywcu?Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedziZnam tylko rok...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedziKtóry?JEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedziZna ktoś może (jeśli jest w ogóle znana) datę uwarzenia pierwszej warki portera w Żywcu?Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedziChodzi ci o tą dziewiętnastowieczną?Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedziTak, o tą. Znam tylko rok...Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi1881 rok
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedziHmm, ciekawe. Mogę poprosić o rozwinięcie wątku?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedziW 1873 r. odbyła się w Wiedniu Wystawa Światowa (takie obecne Expo), na której swoje wyroby prezentowały również firmy polskie. Z Polski był m.in. browar w Żywcu (Browar na Pawlusiu), który wystawiał swojego portera.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hedin Wyświetlenie odpowiedziPolska firma z Żywca w 1873 r.? To z Polski, czy z Żywca?
Comment
-
-
Autor jak widzę naciąga pewne fakty. Samo to, jak wspomina o browarniku, który nazywał się wg zapisu tutaj Jan Gótz, a w rzeczywistości nazywał się Johannes Albin Goetz. Dziwnym zbiegiem okoliczności znał tylko niemiecką literaturę o piwowarstwie, o czym napomknął autor. Myślę, że podobnie z żywieckim browarem. Dla mnie to mało istotne kim byli, jednak wkurza mnie takie naciąganie faktów jak w przypadku autora tych tekstów. Żywiecki browar akurat w tamtym czasie miał chyba mało wspólnego z Polską.
Jakiś dureń też kiedyś stwierdził, że Wit Stwosz był Polakiem i do dziś jeszcze niektórzy tak myślą.
Comment
-
-
Ano zgadza się. Dureń z tego względu, że nie wysilił się wystarczająco, by wymyślić teorię na jego starsze dzieła od tych z Krakowa, skąd wyraźny wpływ szkoły nadreńskiej, nie wspomnę już o kronikach.
Autor tego drugiego to Józef Kostrzewski z tego co pamiętam, bardziej na przekór swojemu nauczycielowi to chyba robił.
Pierwszy raz spotkałem się z taką formą zapisu gatunku piwa jak "bok", użyty wielokrotnie w tekście. Ciekaw jestem, na ile to było wówczas powszechne.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hedin Wyświetlenie odpowiedziPierwszy raz spotkałem się z taką formą zapisu gatunku piwa jak "bok", użyty wielokrotnie w tekście.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
Comment