Poprawiam. Miałem na myśli Polską literaturę.
Polska - Kraina Porterem Płynąca
Collapse
X
-
Comment
-
W zimowym sezonie jednak wolę koźlaki wszelkiej maści, ale zawsze sobie przypominam akcję propagacyjną Promila i sięgam po portera. Na pierwszy ogień poszedł Grand Imperial i jest dużo fajniejszy w swojej klasie niż amberowski koźlak.\
Jednak mam pewne wątpliwości co do warzenia porterów w minibrowarach, szczególnie restauracyjnych. Chodzi o czasochłonność, bo większość piw są świeże, które prawie natychmiast muszą być sprzedawana. Tu portery blokują trochę moce.
W każdym razie pozdrawiam Promila porteremComment
-
Na przestrzeni ostatniego tygodnia spróbowałem Ciechana, Cieszyn i Witnicę czyli portery dobrze dostępne w sklepach specjalistycznych. Butelkowe Ciechan 22 i Black Boss były płytkie i słodkie, lany Żywiec Porter skumulował w moim pokalu chyba połowę żelastwa cieszyńskiego. Biorąc pod uwagę spadek jakości Łódzkiego to jakoś nie jest dobrze z tym naszym skarbem narodowym.
A może za dużo tych amerykańskich i duńsko-norweskich RISów i imperial porterów, i się w ... gardle poprzewracało?Comment
-
moim zdaniem porter ciechanowski 22% idzie w górę, zarówno w wersji beczkowej jak i w butelce, jest coraz lepszy, pełniejszy, smaczniejszy.
Cieszyn a'la Żywiec piję często z beczki i z butelki, jak dla mnie trzyma fason, Łódzki tak samo, nadal pyszny.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Ostatnio kupiłem promocyjnieprzeterminowany porter ciechanowski (ale 18,1 %) i muszę przyznać, że też jest świetny!
Kolekcja puszek piwnych:
http://puszkikrugera.web-album.org/Comment
-
To samo wrażenie odniosłem ostatnio w Omercie.
Pocieszające jest, że nowa wersja portera z Okocimia jest na całkiem przyzwoitym poziomie.
Mnie te wszystkie Imperiale, RISy i inne irysy tylko potwierdziły, że nasz porter to absoluten spitzenklasse (oczywiście nie każdy i nie zawsze).To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, CiechanówComment
-
Comment
-
Żywiec należał do I RP w ramach Księstwa Oświęcimskiego, potem chyba przyłączono go do Galicji i Lodomerii, co nie czyniło - jak w przypadku Księstwa Cieszyńskiego - różnicy, bo to też było Ces - Kr, gdzie również posługiwano się polszczyzną.Ostatnia zmiana dokonana przez LubieStrongi; 2018-04-19, 18:40.Comment
-
Ja nie byłem, ale jeśli pisze to Abernacka, który trochę niemieckich browarów zjeździł to mu wierzę. Na RB ani w pierwszej 50-tce niemieckich nie ma "bałtyka", ani w 50-tce "bałtyków" ze świata nie ma niemieckiego. Klasyczne browary niemieckie warzą piwa lekkie lub bocki. Prędzej krafciarze, ale tu nie ma uwarunkowania regionalnego.Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2018-04-19, 19:18.Comment
-
Ja nie byłem, ale jeśli pisze to Abernacka, który trochę niemieckich browarów zjeździł to mu wierzę. Na RB ani w pierwszej 50-tce niemieckich nie ma "bałtyka", ani w 50-tce "bałtyków" ze świata nie ma niemieckiego. Klasyczne browary niemieckie warzą piwa lekkie lub bocki. Prędzej krafciarze, ale tu nie ma uwarunkowania regionalnego.Comment