Polska - Kraina Porterem Płynąca

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Hedin
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.02
    • 370

    Poprawiam. Miałem na myśli Polską literaturę.
    Last edited by Hedin; 2012-05-23, 23:28.

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hedin Wyświetlenie odpowiedzi
      Pierwszy raz spotkałem się z taką formą zapisu gatunku piwa jak "bok", użyty wielokrotnie w tekście. Ciekaw jestem, na ile to było wówczas powszechne.
      Było powszechne w języku poslkim w 1 połowie XX w., wystarczy przejrzeć etykiety.

      Comment

      • Promil03
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2007.10
        • 2833

        Lista porterów zagranicznych rozrosła się do 345 pozycji (+60 polskich).
        Jeśli ktoś reflektuje na listę, proszę o adres e-mail na PW.

        Comment

        • Promil03
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2007.10
          • 2833

          Brovaria, BrowArmia, Piwna, Słociak, Czenstochovia - cieszą kolejne portery na rynku!

          Comment

          • Mason
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2010.02
            • 3280

            Porter ze Słociaka dopiero będzie, parę dni temu go uwarzyli. Pocieszymy się z niego jak już będzie
            JEDNO PIVKO NEVADI!

            Comment

            • Promil03
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2007.10
              • 2833

              Zakładam, że go nie spartolą i nie wyleją w kanał.

              Comment

              • darekd
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍺🍺🍺
                • 2003.02
                • 12565

                W zimowym sezonie jednak wolę koźlaki wszelkiej maści, ale zawsze sobie przypominam akcję propagacyjną Promila i sięgam po portera. Na pierwszy ogień poszedł Grand Imperial i jest dużo fajniejszy w swojej klasie niż amberowski koźlak.\

                Jednak mam pewne wątpliwości co do warzenia porterów w minibrowarach, szczególnie restauracyjnych. Chodzi o czasochłonność, bo większość piw są świeże, które prawie natychmiast muszą być sprzedawana. Tu portery blokują trochę moce.

                W każdym razie pozdrawiam Promila porterem

                Comment

                • leona
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.07
                  • 5853

                  Na przestrzeni ostatniego tygodnia spróbowałem Ciechana, Cieszyn i Witnicę czyli portery dobrze dostępne w sklepach specjalistycznych. Butelkowe Ciechan 22 i Black Boss były płytkie i słodkie, lany Żywiec Porter skumulował w moim pokalu chyba połowę żelastwa cieszyńskiego. Biorąc pod uwagę spadek jakości Łódzkiego to jakoś nie jest dobrze z tym naszym skarbem narodowym.

                  A może za dużo tych amerykańskich i duńsko-norweskich RISów i imperial porterów, i się w ... gardle poprzewracało?

                  Comment

                  • becik
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🍼🍼
                    • 2002.07
                    • 14999

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                    A może za dużo tych amerykańskich i duńsko-norweskich RISów i imperial porterów, i się w ... gardle poprzewracało?
                    Poprzewracało się

                    moim zdaniem porter ciechanowski 22% idzie w górę, zarówno w wersji beczkowej jak i w butelce, jest coraz lepszy, pełniejszy, smaczniejszy.
                    Cieszyn a'la Żywiec piję często z beczki i z butelki, jak dla mnie trzyma fason, Łódzki tak samo, nadal pyszny.
                    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                    Comment

                    • kruger_nr1
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      🍼
                      • 2005.11
                      • 802

                      Ostatnio kupiłem promocyjnie przeterminowany porter ciechanowski (ale 18,1 %) i muszę przyznać, że też jest świetny!
                      Kolekcja puszek piwnych:
                      http://puszkikrugera.web-album.org/

                      Comment

                      • MarcinKa
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼🍼
                        • 2005.02
                        • 2736

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                        ...Black Boss były płytkie i słodkie...
                        To samo wrażenie odniosłem ostatnio w Omercie.
                        Pocieszające jest, że nowa wersja portera z Okocimia jest na całkiem przyzwoitym poziomie.
                        Mnie te wszystkie Imperiale, RISy i inne irysy tylko potwierdziły, że nasz porter to absoluten spitzenklasse (oczywiście nie każdy i nie zawsze).
                        To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

                        Comment

                        • LubieStrongi
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2016.02
                          • 197

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
                          Niestety Niemcy nie warzą klasycznego porteru.
                          Na pewno nie mają bałtyków na Meklemburgii?

                          Comment

                          • LubieStrongi
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2016.02
                            • 197

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
                            No tak, to mógłby być problem, gdyby patrzeć stricte politycznie. Ale weź pod uwagę, że sam autor pisze o Polsce i wyrobach polskich.
                            Żywiec należał do I RP w ramach Księstwa Oświęcimskiego, potem chyba przyłączono go do Galicji i Lodomerii, co nie czyniło - jak w przypadku Księstwa Cieszyńskiego - różnicy, bo to też było Ces - Kr, gdzie również posługiwano się polszczyzną.
                            Last edited by LubieStrongi; 2018-04-19, 18:40.

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19260

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LubieStrongi Wyświetlenie odpowiedzi
                              Na pewno nie mają bałtyków na Meklemburgii?
                              Ja nie byłem, ale jeśli pisze to Abernacka, który trochę niemieckich browarów zjeździł to mu wierzę. Na RB ani w pierwszej 50-tce niemieckich nie ma "bałtyka", ani w 50-tce "bałtyków" ze świata nie ma niemieckiego. Klasyczne browary niemieckie warzą piwa lekkie lub bocki. Prędzej krafciarze, ale tu nie ma uwarunkowania regionalnego.
                              Last edited by e-prezes; 2018-04-19, 19:18.

                              Comment

                              • abernacka
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2003.12
                                • 10861

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                                Ja nie byłem, ale jeśli pisze to Abernacka, który trochę niemieckich browarów zjeździł to mu wierzę. Na RB ani w pierwszej 50-tce niemieckich nie ma "bałtyka", ani w 50-tce "bałtyków" ze świata nie ma niemieckiego. Klasyczne browary niemieckie warzą piwa lekkie lub bocki. Prędzej krafciarze, ale tu nie ma uwarunkowania regionalnego.
                                Pisałem te słowa osiem lat temu. Od tego czasu natknąłem się na dosłownie kilka niemieckich bałtyków. Z bardziej dostępnych to m.in. Stortebeker Porter z Stralsundu.
                                Piwna turystyka według abernackiego

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X