Poprawiam. Miałem na myśli Polską literaturę.
Polska - Kraina Porterem Płynąca
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hedin Wyświetlenie odpowiedziPierwszy raz spotkałem się z taką formą zapisu gatunku piwa jak "bok", użyty wielokrotnie w tekście. Ciekaw jestem, na ile to było wówczas powszechne.
Comment
-
-
W zimowym sezonie jednak wolę koźlaki wszelkiej maści, ale zawsze sobie przypominam akcję propagacyjną Promila i sięgam po portera. Na pierwszy ogień poszedł Grand Imperial i jest dużo fajniejszy w swojej klasie niż amberowski koźlak.\
Jednak mam pewne wątpliwości co do warzenia porterów w minibrowarach, szczególnie restauracyjnych. Chodzi o czasochłonność, bo większość piw są świeże, które prawie natychmiast muszą być sprzedawana. Tu portery blokują trochę moce.
W każdym razie pozdrawiam Promila porterem
Comment
-
-
Na przestrzeni ostatniego tygodnia spróbowałem Ciechana, Cieszyn i Witnicę czyli portery dobrze dostępne w sklepach specjalistycznych. Butelkowe Ciechan 22 i Black Boss były płytkie i słodkie, lany Żywiec Porter skumulował w moim pokalu chyba połowę żelastwa cieszyńskiego. Biorąc pod uwagę spadek jakości Łódzkiego to jakoś nie jest dobrze z tym naszym skarbem narodowym.
A może za dużo tych amerykańskich i duńsko-norweskich RISów i imperial porterów, i się w ... gardle poprzewracało?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedziA może za dużo tych amerykańskich i duńsko-norweskich RISów i imperial porterów, i się w ... gardle poprzewracało?
moim zdaniem porter ciechanowski 22% idzie w górę, zarówno w wersji beczkowej jak i w butelce, jest coraz lepszy, pełniejszy, smaczniejszy.
Cieszyn a'la Żywiec piję często z beczki i z butelki, jak dla mnie trzyma fason, Łódzki tak samo, nadal pyszny.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Ostatnio kupiłem promocyjnie przeterminowany porter ciechanowski (ale 18,1 %) i muszę przyznać, że też jest świetny!Kolekcja puszek piwnych:
http://puszkikrugera.web-album.org/
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi...Black Boss były płytkie i słodkie...
Pocieszające jest, że nowa wersja portera z Okocimia jest na całkiem przyzwoitym poziomie.
Mnie te wszystkie Imperiale, RISy i inne irysy tylko potwierdziły, że nasz porter to absoluten spitzenklasse (oczywiście nie każdy i nie zawsze).To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedziNiestety Niemcy nie warzą klasycznego porteru.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedziNo tak, to mógłby być problem, gdyby patrzeć stricte politycznie. Ale weź pod uwagę, że sam autor pisze o Polsce i wyrobach polskich.Last edited by LubieStrongi; 2018-04-19, 18:40.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LubieStrongi Wyświetlenie odpowiedziNa pewno nie mają bałtyków na Meklemburgii?Last edited by e-prezes; 2018-04-19, 19:18.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziJa nie byłem, ale jeśli pisze to Abernacka, który trochę niemieckich browarów zjeździł to mu wierzę. Na RB ani w pierwszej 50-tce niemieckich nie ma "bałtyka", ani w 50-tce "bałtyków" ze świata nie ma niemieckiego. Klasyczne browary niemieckie warzą piwa lekkie lub bocki. Prędzej krafciarze, ale tu nie ma uwarunkowania regionalnego.
Comment
-
Comment