Deutsches Porter to było piwo mające 15 blg z hakiem i niewiele ponad 4vol wg Encyklopedii Rolnictwa z końca XIX-go wieku.
Natomiast wg Kunze'a z 1975 ten sam Deutsches Porter to piwo warzone w widełkach 17,7-18,3 blg i 6,2-6,9vol, wymagane było dobarwiane tego porteru karminem. Na ile Deutsches Porter bałtykiem to pytanie do historyków.
Browary zaś warzące ten rodzaj porteru to Eibau, Schultheiss, Th. Krepper, Sternburg, Schmiedefeld, Meiningen, Krampf, Braugold, Riebeck, Rose, Halle, Freyberg, Lübz i Erich Weltz. Ile z tych browarów przetrwało i ile nadal warzy jakiś porter to też kwestia otwarta.
Natomiast wg Kunze'a z 1975 ten sam Deutsches Porter to piwo warzone w widełkach 17,7-18,3 blg i 6,2-6,9vol, wymagane było dobarwiane tego porteru karminem. Na ile Deutsches Porter bałtykiem to pytanie do historyków.
Browary zaś warzące ten rodzaj porteru to Eibau, Schultheiss, Th. Krepper, Sternburg, Schmiedefeld, Meiningen, Krampf, Braugold, Riebeck, Rose, Halle, Freyberg, Lübz i Erich Weltz. Ile z tych browarów przetrwało i ile nadal warzy jakiś porter to też kwestia otwarta.
Comment