Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
Wyświetlenie odpowiedzi
Debiuty 2010 - małe podsumowanie
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedziŻeby była jakakolwiek edukacja to musi być nauczyciel. U nas niestety wszystko tworzy się od samego początku, metodą prób i błędów. Browarnicy, piwowarzy, barmani i piwosze dopiero się uczą. Sami.
Po drugie z takim optymizmem mówiło się tutaj, że rok rocznie będzie powstawało minimum 5 browarów restauracyjnych. Niestety, ale jak na razie w roku 2010 nie powstał ŻADEN.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedziPo drugie z takim optymizmem mówiło się tutaj, że rok rocznie będzie powstawało minimum 5 browarów restauracyjnych. Niestety, ale jak na razie w roku 2010 nie powstał ŻADEN.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedziA ten w Łodzi nie wystartował 04.12?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedziCo stoi na przeszkodzie, aby czerpać wiedzę od innych? Przecież świat stoi otworem!
Po drugie z takim optymizmem mówiło się tutaj, że rok rocznie będzie powstawało minimum 5 browarów restauracyjnych. Niestety, ale jak na razie w roku 2010 nie powstał ŻADEN.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedziCo stoi na przeszkodzie, aby czerpać wiedzę od innych? Przecież świat stoi otworem!... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedziZ 19 istniejących browarów tylko 2 nie powstały w ostatnich 6 latach.Last edited by abernacka; 2010-12-06, 15:43.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi(...)czy Rosja jest może trochę lepiej niż u nas, ale nie jest to sytuacja dla nas nieosiągalna.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedziZ 19 istniejących browarów tylko 2 nie powstały w ostatnich 6 latach.
Niektórzy właściciele małych browarów popadli już dawno w somouwielbienie... w lokalach, które już jakiś czas leją czeskie niefiltry uważają, że piwo jak jest "kvasnicowe" to może być kwaśne. W sklepach podobne piwa trzymana są notorycznie w złych miejscach, na słońcu w zmiennej temperaturze. Hurtownie i dystrybutorzy się tym nie interesują. Nawet za komuny w niektórych browarach pracowali specjaliści zza granicy. Ostatni (Ota Dvorsky z Vratislavic) ewakuował się z Bojanowa... Czy nasi piwowarzy biorą udział w szkoleniach, kształcą się, czytają podpatrują świat, który naprawdę ucieka.
Nasze piwa wciąż najwięcej treści mają na swoich etykietach a nie w środku. Wypisuje się peany nad każdym ledwie przyzwoitym pilsem, nawet kiepściutką pszenicą. Ale jak wypada porównanie z innymi to każdy wie.
Abernacka ma rację - co stoi na przeszkodzie zatrudnienie nawet na rok dobrego piwowara, który wykształci kadrę. Tak robią w Chinach, na Syberii, Karaibach.
Ano niechęć do kroku naprzód, lepiej klepać co się klepie niż planować coś na kolejne dziesięciolecia. Powstają jakieś Gontyńce, którego właściciel mówi wprost, że z piwa najlepiej lubi pieniądze... to ewentualnie jakie piwo i kto mu to piwo uwarzy za parę lat?
Nawet pomysł /bączki/ zerżnął ze swojej dawnej firmy. Sam pewnie browaru nie uruchomi ale może uda mu się dorżnąć inny.
Jedno Żytnie wiosny nie czyni
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedziNo nie wiem?! W Kaliningradzie działają trzy browary restauracyjne, jeden minibrowar i jeden przemysłowy. Jak na nasze warunki to bardzo dużo porównując miasto o podobnej ilości mieszkańców.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi...Jedno Żytnie wiosny nie czyni
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedziA w cztery razy mniejszym Płocku są dwa browary restauracyjne
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi(...)
Cały czas brakuje wiedzy i kultury piwnej. To się niestety wolno zmienia. Abernacka - sam dopiero niedawno założyłeś ogólnodostępny blog dla wszystkich, a podróżujesz już od lat.
Podróżuję ale dla własnej satysfakcji a blog to tylko dodatkowa możliwość powspominania dobrych chwil.
Comment
-
-
Ja tam sądzę że od samego zrzędzenia świat się nie zmienia- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziJa tam sądzę że od samego zrzędzenia świat się nie zmienia
Ale to nie my zarządzamy browarami. A zrzedzenie to nasza powinność, ponieważ nigdy nie jest tak dobrze, żeby nie mogło być lepiej.
Comment
-
-
Nie da się ukryć, że obiektywnie patrząc jesteśmy piwnym ciemnogrodem i czwartym światem - dokładnie tak jak pisze abrenacka.
Z drugiej jednak strony trzeba zauważyć że tempo zmian wzrasta, i o ile teraz jest źle to jeszcze rok temu było gorzej.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TomX Wyświetlenie odpowiedzi
Z drugiej jednak strony trzeba zauważyć że tempo zmian wzrasta, i o ile teraz jest źle to jeszcze rok temu było gorzej.
Ja się interesuję Czechami i muszę przyznać, że w tym roku różnice jeszcze bardziej się pogłębiły.
W piłce kopanej też robimy postępy, tylko spadamy w rankingach. Ale nawet w tej dziedzinie ściągamy zagranicznych specjalistów - Nigeria, Brazylia, Francja, Niemcy, całkiem realnie myśli się o Kolumbii.
A w piwowarstwie bronimy "polskości" jak Lwówek swoich piastowskich korzeni. Tyle, że Piast Kołodziej już nie warzy Wiem, że to teza dla wielu nie do zaakceptowania, ale tylko szersze zatrudnienie zagranicznych piwowarów może sprawić, że może być u nas ciekawiej.
Comment
-
Comment