Debiuty 2010 - małe podsumowanie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • skitof
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2007.11
    • 2484

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
    To znaczy co?
    Browary restauracyjne typu Bierhalle mnie nie interesują. One już pokazały, że ich nie interesuje piwna edukacja a jedynie szybki zysk.
    Do czasu aż nie będzie poluźniona polityka gospodarcza nic w naszym kraju się nie ruszy.
    Żeby była jakakolwiek edukacja to musi być nauczyciel. U nas niestety wszystko tworzy się od samego początku, metodą prób i błędów. Browarnicy, piwowarzy, barmani i piwosze dopiero się uczą. Sami.

    Comment

    • abernacka
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.12
      • 10861

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
      Żeby była jakakolwiek edukacja to musi być nauczyciel. U nas niestety wszystko tworzy się od samego początku, metodą prób i błędów. Browarnicy, piwowarzy, barmani i piwosze dopiero się uczą. Sami.
      Co stoi na przeszkodzie, aby czerpać wiedzę od innych? Przecież świat stoi otworem!

      Po drugie z takim optymizmem mówiło się tutaj, że rok rocznie będzie powstawało minimum 5 browarów restauracyjnych. Niestety, ale jak na razie w roku 2010 nie powstał ŻADEN.
      Piwna turystyka według abernackiego

      Comment

      • becik
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍼🍼
        • 2002.07
        • 14999

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
        Po drugie z takim optymizmem mówiło się tutaj, że rok rocznie będzie powstawało minimum 5 browarów restauracyjnych. Niestety, ale jak na razie w roku 2010 nie powstał ŻADEN.
        A ten w Łodzi nie wystartował 04.12?
        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

        Comment

        • abernacka
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.12
          • 10861

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
          A ten w Łodzi nie wystartował 04.12?
          Czy ktokolwiek pił już te piwo? Wiedziałem, że na dniach ma być otwarty, ale jak na razie w stosownym temacie cisza.
          Piwna turystyka według abernackiego

          Comment

          • skitof
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2007.11
            • 2484

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
            Co stoi na przeszkodzie, aby czerpać wiedzę od innych? Przecież świat stoi otworem!

            Po drugie z takim optymizmem mówiło się tutaj, że rok rocznie będzie powstawało minimum 5 browarów restauracyjnych. Niestety, ale jak na razie w roku 2010 nie powstał ŻADEN.
            Z 19 istniejących browarów tylko 2 nie powstały w ostatnich 6 latach.

            Comment

            • rohozecky
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2008.11
              • 1839

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
              Co stoi na przeszkodzie, aby czerpać wiedzę od innych? Przecież świat stoi otworem!
              Co tam świat, my nie gęsi i wszelkie możliwe błędy musimy najpierw przećwiczyć na własnej skórze aby dojść do wniosków, które inni sformułowali już dawno
              ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

              Comment

              • abernacka
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.12
                • 10861

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
                Z 19 istniejących browarów tylko 2 nie powstały w ostatnich 6 latach.
                Niemienia to postaci rzeczy. Gdzie ten lawinowy wysyp browarów? Gdzie się podziała szeroka gama gatunków oferowana w tychże browarach? Do znudzenia jasne, ciemne i pszeniczne
                Last edited by abernacka; 2010-12-06, 15:43.
                Piwna turystyka według abernackiego

                Comment

                • abernacka
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.12
                  • 10861

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
                  (...)czy Rosja jest może trochę lepiej niż u nas, ale nie jest to sytuacja dla nas nieosiągalna.
                  No nie wiem?! W Kaliningradzie działają trzy browary restauracyjne, jeden minibrowar i jeden przemysłowy. Jak na nasze warunki to bardzo dużo porównując miasto o podobnej ilości mieszkańców.
                  Piwna turystyka według abernackiego

                  Comment

                  • darekd
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🍺🍺🍺
                    • 2003.02
                    • 12565

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
                    Z 19 istniejących browarów tylko 2 nie powstały w ostatnich 6 latach.
                    Tworzą się piwne mcdonaldy. W ciągu roku w Czechach powstało prawie tyle minibrowarów co u nas w ogóle funkcjonuje. W Spiżu jak obsługa się nie zmieniła, tak się nie zmieni.
                    Niektórzy właściciele małych browarów popadli już dawno w somouwielbienie... w lokalach, które już jakiś czas leją czeskie niefiltry uważają, że piwo jak jest "kvasnicowe" to może być kwaśne. W sklepach podobne piwa trzymana są notorycznie w złych miejscach, na słońcu w zmiennej temperaturze. Hurtownie i dystrybutorzy się tym nie interesują. Nawet za komuny w niektórych browarach pracowali specjaliści zza granicy. Ostatni (Ota Dvorsky z Vratislavic) ewakuował się z Bojanowa... Czy nasi piwowarzy biorą udział w szkoleniach, kształcą się, czytają podpatrują świat, który naprawdę ucieka.

                    Nasze piwa wciąż najwięcej treści mają na swoich etykietach a nie w środku. Wypisuje się peany nad każdym ledwie przyzwoitym pilsem, nawet kiepściutką pszenicą. Ale jak wypada porównanie z innymi to każdy wie.

                    Abernacka ma rację - co stoi na przeszkodzie zatrudnienie nawet na rok dobrego piwowara, który wykształci kadrę. Tak robią w Chinach, na Syberii, Karaibach.
                    Ano niechęć do kroku naprzód, lepiej klepać co się klepie niż planować coś na kolejne dziesięciolecia. Powstają jakieś Gontyńce, którego właściciel mówi wprost, że z piwa najlepiej lubi pieniądze... to ewentualnie jakie piwo i kto mu to piwo uwarzy za parę lat?
                    Nawet pomysł /bączki/ zerżnął ze swojej dawnej firmy. Sam pewnie browaru nie uruchomi ale może uda mu się dorżnąć inny.

                    Jedno Żytnie wiosny nie czyni

                    Comment

                    • skitof
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼🍼
                      • 2007.11
                      • 2484

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
                      No nie wiem?! W Kaliningradzie działają trzy browary restauracyjne, jeden minibrowar i jeden przemysłowy. Jak na nasze warunki to bardzo dużo porównując miasto o podobnej ilości mieszkańców.
                      A w cztery razy mniejszym Płocku są dwa browary restauracyjne
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
                      ...Jedno Żytnie wiosny nie czyni
                      Cały czas brakuje wiedzy i kultury piwnej. To się niestety wolno zmienia. Abernacka - sam dopiero niedawno założyłeś ogólnodostępny blog dla wszystkich, a podróżujesz już od lat.

                      Comment

                      • abernacka
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.12
                        • 10861

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
                        A w cztery razy mniejszym Płocku są dwa browary restauracyjne
                        Jedna jaskółka wiosny nie czyni.

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
                        (...)
                        Cały czas brakuje wiedzy i kultury piwnej. To się niestety wolno zmienia. Abernacka - sam dopiero niedawno założyłeś ogólnodostępny blog dla wszystkich, a podróżujesz już od lat.
                        Wybacz ale nie widzę związku.
                        Podróżuję ale dla własnej satysfakcji a blog to tylko dodatkowa możliwość powspominania dobrych chwil.
                        Piwna turystyka według abernackiego

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23928

                          #42
                          Ja tam sądzę że od samego zrzędzenia świat się nie zmienia
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • abernacka
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.12
                            • 10861

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                            Ja tam sądzę że od samego zrzędzenia świat się nie zmienia
                            Masz rację
                            Ale to nie my zarządzamy browarami. A zrzedzenie to nasza powinność, ponieważ nigdy nie jest tak dobrze, żeby nie mogło być lepiej.
                            Piwna turystyka według abernackiego

                            Comment

                            • TomX
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2004.09
                              • 1035

                              #44
                              Nie da się ukryć, że obiektywnie patrząc jesteśmy piwnym ciemnogrodem i czwartym światem - dokładnie tak jak pisze abrenacka.

                              Z drugiej jednak strony trzeba zauważyć że tempo zmian wzrasta, i o ile teraz jest źle to jeszcze rok temu było gorzej.

                              Comment

                              • darekd
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🍺🍺🍺
                                • 2003.02
                                • 12565

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TomX Wyświetlenie odpowiedzi

                                Z drugiej jednak strony trzeba zauważyć że tempo zmian wzrasta, i o ile teraz jest źle to jeszcze rok temu było gorzej.
                                Tomie, tempo zmian wzrasta, ale czy możesz napisać w porównaniu z kim?
                                Ja się interesuję Czechami i muszę przyznać, że w tym roku różnice jeszcze bardziej się pogłębiły.
                                W piłce kopanej też robimy postępy, tylko spadamy w rankingach. Ale nawet w tej dziedzinie ściągamy zagranicznych specjalistów - Nigeria, Brazylia, Francja, Niemcy, całkiem realnie myśli się o Kolumbii.
                                A w piwowarstwie bronimy "polskości" jak Lwówek swoich piastowskich korzeni. Tyle, że Piast Kołodziej już nie warzy Wiem, że to teza dla wielu nie do zaakceptowania, ale tylko szersze zatrudnienie zagranicznych piwowarów może sprawić, że może być u nas ciekawiej.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X