Jako typowy "tyskopiwosz", który niedawno odkrył, że piwo to szlachetny trunek , chciałbym się douczyć. I jak powszechnie wiadomo, najlepsza edukacja jest na egzemplifikacji, wiem, że to moze prowadzić do symplifikacji , ale co tam. Chciałbym więc dowiedzieć się, nie jakie sa cechy pilsnera, tylko " wypij piwo x, ono ma cechy pilsnera, to będziesz wiedział już jaki to styl piwa. '. Więc mam pytania: jakie dośc łatwo dostępne piwa mają dominujące w smaku DMS, diacetyl, jaki jest klasyczny pilsner, dark lager. I uprzejmie proszę o marki dość dostępne.
Piwa "wzorcowe"
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedziJako typowy "tyskopiwosz", który niedawno odkrył, że piwo to szlachetny trunek , chciałbym się douczyć. I jak powszechnie wiadomo, najlepsza edukacja jest na egzemplifikacji, wiem, że to moze prowadzić do symplifikacji , ale co tam. Chciałbym więc dowiedzieć się, nie jakie sa cechy pilsnera, tylko " wypij piwo x, ono ma cechy pilsnera, to będziesz wiedział już jaki to styl piwa. '. Więc mam pytania: jakie dośc łatwo dostępne piwa mają dominujące w smaku DMS, diacetyl, jaki jest klasyczny pilsner, dark lager. I uprzejmie proszę o marki dość dostępne.
DMS jest IMO częsty w Gościszewie, Fortunie i Kormoranie. Najlepszym jednak wzorcem jest wlanie do piwa powiedzmy 20ml wody z kukurydzy konserwowej.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedzinajlepsza edukacja jest na egzemplifikacji, wiem, że to moze prowadzić do symplifikacji
A z wzorcowymi czy referencyjnymi piwami sprawa prosta nie jest. Im mniej popularny i znany gatunek tym łatwiej o wzorcowe piwo, bo mniej będzie kontrowersji i dyskusji. W przypadku znanych gatunków i stylów można dawać jedynie przykłady, bo rozpiętość profilu smakowo-zapachowego, a nawet barwy może być duża. Wiele udanych przykładów znajdziesz na stronie głównej Browar.bizu w dziale: Piwo Roku 2009.
Comment
-
-
Wiem, że jest to skomplikowane. Już Kopyrowy przykład nam to pokazuje. Lubuskie faktycznie jest piwem nierównym. I czasami jest świetnym piwem. I Kopyr. Zmartwiłeś mnie. Lubie Fortune i Kormorana i wodę z kukurydzy. Czyli DMS jest też w ciechanowskim Wybornym.Last edited by Feti; 2010-12-15, 14:33.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedziWiem, że jest to skomplikowane. Już Kopyrowy przykład nam to pokazuje. Lubuskie faktycznie jest piwem nierównym. I czasami jest świetnym piwem. I Kopyr. Zmartwiłeś mnie. Lubie Fortune i Kormorana i wodę z kukurydzy. Czyli DMS jest też w ciechanowskim Wybornym.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedziDobra. To już wiem, jak smakuje piwo z diacetylem lub DMS. A teraz poproszę o pilsnera.
Z czeskich jako wzorzec pilsa czeskiego polecałbym Svijansky Rytir, Krakonos 12tka, Moravskie Sklepni z Cernej Hory też bywa genialne, Bernard Svatecni Lezak też jest moim zdaniem super.
Comment
-
-
Czyli DMS jest też w ciechanowskim Wybornym.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziZ polskich będzie ciężko. To co mi przychodzi do głowy to Pils z Hausta, pamiętam też, że chyba ten z Bierhalle mi smakował. Z zagranicznych dobrym przykładem pilsa niemieckiego, czyli mocno wytrawny, ze sporą ilością chmielu będą Jever i Flensburger Pilsner.
Z czeskich jako wzorzec pilsa czeskiego polecałbym Svijansky Rytir, Krakonos 12tka, Moravskie Sklepni z Cernej Hory też bywa genialne, Bernard Svatecni Lezak też jest moim zdaniem super.Last edited by anteks; 2010-12-15, 17:41.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Jeszcze jedno. Jest bardzo niewiele takich związków, które są jednoznacznie negatywne. W przypadku zdecydowanej większości aromatów to wszystko zależy. Diacetyl np. nie jest taki straszny jak go malują w pilsie czeskim jest dopuszczalny. DMS jest dopuszczalny w niektórych stylach, opartych w 100% na słodzie pilzneńskim, np. Helles. Wszystko zależy od stylu, no i od stężenia.
Comment
-
-
Masz rację. Zresztą każdy z nas ma inne podniebienie i inny gust. Jakby wszyscy mieli taki sam, to prawa rynku by spowodowały, że mielibyśmy tylko jeden gatunek chleba, kiełbasy, piwa , sera i tak dalej. Nikt by przecież nie kupiłby szynki gotowanej, jeśli tylko polędwica wędzona by była uważana za dobrą. Nie ma więc odpowiedzi, czy DMS to wada ( a ja lubię Srebnego Smoka czy piwa z Kormorana, chociaż mają DMS [ i tak są lepsze od koncernowych g..n o smaku wody z alkoholem i jakąs obrzydliwą goryczą]), która musi dyskwalifikować. No, ale nie o to chodzi.
Dzięki za przykłady z pilsami. Teraz już wiem.
A co do Bernarda. Warto być gadułą . Zagadałem kiedyś pracownika Auchan, iż Bernard ma śmieszną cenę 7.99. Jak byłem nasŧępnym razem, było już za 4.00
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedziA co do Bernarda. Warto być gadułą . Zagadałem kiedyś pracownika Auchan, iż Bernard ma śmieszną cenę 7.99. Jak byłem nasŧępnym razem, było już za 4.00
Po 4 to chyba jest w CzechachLast edited by anteks; 2010-12-15, 18:24.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziCzyli wystarczy zwrócić uwagę że drogo i obniżają ?
Po 4 to chyba jest w Czechach
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedziNie, bo w PiP było po 4.49, to Auchan musiał być lepszy . Teraz jest po 4.99.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziButelka z kapslem ? Oszołm z reguły ma drogie piwa .
Comment
-
Comment