Piwa "wzorcowe"
Collapse
X
-
Comment
-
Kurka fiks. Po jakiego więc na Lubelszczyźnie chmiel sadzą? Dla piwowarów domowych? Mimo moich bardzo kiepsko wyrobionych i słabo czułych kubeczków smakowych czuję różnicę w goryczy między takim Bernardem a Łomżą Export. Jedna jest przyjemna, jakaś taka ziołowa, druga cierpka, raczej podobna do goryczy piołunowej.Comment
-
Kurka fiks. Po jakiego więc na Lubelszczyźnie chmiel sadzą? Dla piwowarów domowych? Mimo moich bardzo kiepsko wyrobionych i słabo czułych kubeczków smakowych czuję różnicę w goryczy między takim Bernardem a Łomżą Export. Jedna jest przyjemna, jakaś taka ziołowa, druga cierpka, raczej podobna do goryczy piołunowej.Mniej książków więcej piwaComment
-
W Łomży akurat obstawiam że wlewają do kadzi koncentrat zizomeryzowanych alfa-kwasów otrzymywany z chmielu sadzonego na Lubelszczyźnie. Mniejsze browary raczej używają granulatu, czyli już ciut bliżej natury (na zdjęciach z rozruchu Lwówka widać jak sypią granulat). Szyszek do kotła to chyba nikt przemysłowo nie stosuje (u nas).Comment
-
W koncernowych to tak: albo chmielu prawie nie czuć, albo to jest tępa , cierpka gorycz. Tak jest też w Warce. Nie wiem, czy Bernard to koncernówka, nie potrafię wyguglać do jakiego koncernu należy. Ale jest w 100% inaczej chmielona/ inny chmiel. Budweiser też ma inny.
W Łomży akurat obstawiam że wlewają do kadzi koncentrat zizomeryzowanych alfa-kwasów otrzymywany z chmielu sadzonego na Lubelszczyźnie. Mniejsze browary raczej używają granulatu, czyli już ciut bliżej natury (na zdjęciach z rozruchu Lwówka widać jak sypią granulat). Szyszek do kotła to chyba nikt przemysłowo nie stosuje (u nas).Ostatnia zmiana dokonana przez Feti; 2011-01-30, 22:43.Comment
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
JEDNO PIVKO NEVADI!Comment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
4,5 % alk. (pewnie z racji laktozy gęstości nie podali). Termin do 20.04.2025
Akurat za milk stoutami nie przepadam i pewnie dlatego nie będę obiektywny. Stouty wszelakie jednak lubię i co jakiś czas do milka wracam.
Już po nalaniu piana znika do zera, nagazowanie minimalne...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-02-12, 15:35 -
-
Znany wiedeński browar.
Piwo półciemne,
11,8% ekstr.
4,8% alk.
https://www.ottakringerbrauerei.at/d...ger-gmischtes/
Aromat - kakaowe herbatniki, palone słodowość, trochę razowca
Piana - wysoka, zwarta, umiarkowana trwałość...-
Channel: Austria
2025-01-19, 01:56 -
-
Stuttgarter Hofbräu to browar należący do grupy Radeberger
Helles
11,2% ekstr.
4,7% alk.
Butelka mini Euro 0,33 l.
https://www.stuttgarter-hofbraeu.de/...ment/kaepsele/
Aromat - jest chmiel i słód,...-
Channel: Niemcy
2024-12-09, 00:22 -
-
Browar z Dolnej Bawarii niedaleko granicy z Czechami
https://schremser.at/produkt/schremser-vienna-ip/
Vienna lager, do chmielenia na zimno dodano Cascade
4,8% alk.
Aromat - bezpośrednio po otwarciu butelki wyraźny chmiel z tonami trawy cytrynowej, po czasie...-
Channel: Austria
2024-12-05, 16:23 -
-
Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie
„Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...-
Channel: Islandia
2024-11-03, 01:56 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment