Piwa "wzorcowe"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Feti
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.10
    • 801

    Piwa "wzorcowe"

    Jako typowy "tyskopiwosz", który niedawno odkrył, że piwo to szlachetny trunek , chciałbym się douczyć. I jak powszechnie wiadomo, najlepsza edukacja jest na egzemplifikacji, wiem, że to moze prowadzić do symplifikacji , ale co tam. Chciałbym więc dowiedzieć się, nie jakie sa cechy pilsnera, tylko " wypij piwo x, ono ma cechy pilsnera, to będziesz wiedział już jaki to styl piwa. '. Więc mam pytania: jakie dośc łatwo dostępne piwa mają dominujące w smaku DMS, diacetyl, jaki jest klasyczny pilsner, dark lager. I uprzejmie proszę o marki dość dostępne.
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedzi
    Jako typowy "tyskopiwosz", który niedawno odkrył, że piwo to szlachetny trunek , chciałbym się douczyć. I jak powszechnie wiadomo, najlepsza edukacja jest na egzemplifikacji, wiem, że to moze prowadzić do symplifikacji , ale co tam. Chciałbym więc dowiedzieć się, nie jakie sa cechy pilsnera, tylko " wypij piwo x, ono ma cechy pilsnera, to będziesz wiedział już jaki to styl piwa. '. Więc mam pytania: jakie dośc łatwo dostępne piwa mają dominujące w smaku DMS, diacetyl, jaki jest klasyczny pilsner, dark lager. I uprzejmie proszę o marki dość dostępne.
    Wzorzec diacetylu to Lubuskie z Witnicy.

    DMS jest IMO częsty w Gościszewie, Fortunie i Kormoranie. Najlepszym jednak wzorcem jest wlanie do piwa powiedzmy 20ml wody z kukurydzy konserwowej.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • skitof
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2007.11
      • 2485

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedzi
      najlepsza edukacja jest na egzemplifikacji, wiem, że to moze prowadzić do symplifikacji
      Trochę to skomplikowane
      A z wzorcowymi czy referencyjnymi piwami sprawa prosta nie jest. Im mniej popularny i znany gatunek tym łatwiej o wzorcowe piwo, bo mniej będzie kontrowersji i dyskusji. W przypadku znanych gatunków i stylów można dawać jedynie przykłady, bo rozpiętość profilu smakowo-zapachowego, a nawet barwy może być duża. Wiele udanych przykładów znajdziesz na stronie głównej Browar.bizu w dziale: Piwo Roku 2009.

      Comment

      • Feti
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.10
        • 801

        #4
        Wiem, że jest to skomplikowane. Już Kopyrowy przykład nam to pokazuje. Lubuskie faktycznie jest piwem nierównym. I czasami jest świetnym piwem. I Kopyr. Zmartwiłeś mnie. Lubie Fortune i Kormorana i wodę z kukurydzy. Czyli DMS jest też w ciechanowskim Wybornym.
        Last edited by Feti; 2010-12-15, 14:33.

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedzi
          Wiem, że jest to skomplikowane. Już Kopyrowy przykład nam to pokazuje. Lubuskie faktycznie jest piwem nierównym. I czasami jest świetnym piwem. I Kopyr. Zmartwiłeś mnie. Lubie Fortune i Kormorana i wodę z kukurydzy. Czyli DMS jest też w ciechanowskim Wybornym.
          Czy jest równym czy nierównym, to nie ma znaczenia. Istotne jest to, że jest w nim diacetyl. Praktycznie zawsze, raz mocniejszy, raz słabszy, ale jest.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • Feti
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2010.10
            • 801

            #6
            Dobra. To już wiem, jak smakuje piwo z diacetylem lub DMS. A teraz poproszę o pilsnera.

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedzi
              Dobra. To już wiem, jak smakuje piwo z diacetylem lub DMS. A teraz poproszę o pilsnera.
              Z polskich będzie ciężko. To co mi przychodzi do głowy to Pils z Hausta, pamiętam też, że chyba ten z Bierhalle mi smakował. Z zagranicznych dobrym przykładem pilsa niemieckiego, czyli mocno wytrawny, ze sporą ilością chmielu będą Jever i Flensburger Pilsner.

              Z czeskich jako wzorzec pilsa czeskiego polecałbym Svijansky Rytir, Krakonos 12tka, Moravskie Sklepni z Cernej Hory też bywa genialne, Bernard Svatecni Lezak też jest moim zdaniem super.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • pioterb4
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.05
                • 4322

                #8
                Czyli DMS jest też w ciechanowskim Wybornym.
                Często nabywam Ciechana Wybornego, ale DMSu jeszcze w nim nie uświadczyłem. Warzywka wręcz dominują w Srebrnym Smoku, są też odczuwalne w Rześkim, ale w produktach z Ciechanowa tego smaku jeszcze nigdy nie odkryłem. Co do typowych pilsnerów to te co wymienił Kopyr nadają się idealnie, Jever nawet nie jest cięzko dostępny.

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10782

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                  Z polskich będzie ciężko. To co mi przychodzi do głowy to Pils z Hausta, pamiętam też, że chyba ten z Bierhalle mi smakował. Z zagranicznych dobrym przykładem pilsa niemieckiego, czyli mocno wytrawny, ze sporą ilością chmielu będą Jever i Flensburger Pilsner.

                  Z czeskich jako wzorzec pilsa czeskiego polecałbym Svijansky Rytir, Krakonos 12tka, Moravskie Sklepni z Cernej Hory też bywa genialne, Bernard Svatecni Lezak też jest moim zdaniem super.
                  Te piwa to wzorzec a cala reszta to nie udane podróbki ?
                  Last edited by anteks; 2010-12-15, 17:41.
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

                    #10
                    Jeszcze jedno. Jest bardzo niewiele takich związków, które są jednoznacznie negatywne. W przypadku zdecydowanej większości aromatów to wszystko zależy. Diacetyl np. nie jest taki straszny jak go malują w pilsie czeskim jest dopuszczalny. DMS jest dopuszczalny w niektórych stylach, opartych w 100% na słodzie pilzneńskim, np. Helles. Wszystko zależy od stylu, no i od stężenia.
                    blog.kopyra.com

                    Comment

                    • Feti
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.10
                      • 801

                      #11
                      Masz rację. Zresztą każdy z nas ma inne podniebienie i inny gust. Jakby wszyscy mieli taki sam, to prawa rynku by spowodowały, że mielibyśmy tylko jeden gatunek chleba, kiełbasy, piwa , sera i tak dalej. Nikt by przecież nie kupiłby szynki gotowanej, jeśli tylko polędwica wędzona by była uważana za dobrą. Nie ma więc odpowiedzi, czy DMS to wada ( a ja lubię Srebnego Smoka czy piwa z Kormorana, chociaż mają DMS [ i tak są lepsze od koncernowych g..n o smaku wody z alkoholem i jakąs obrzydliwą goryczą]), która musi dyskwalifikować. No, ale nie o to chodzi.
                      Dzięki za przykłady z pilsami. Teraz już wiem.
                      A co do Bernarda. Warto być gadułą . Zagadałem kiedyś pracownika Auchan, iż Bernard ma śmieszną cenę 7.99. Jak byłem nasŧępnym razem, było już za 4.00

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10782

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedzi
                        A co do Bernarda. Warto być gadułą . Zagadałem kiedyś pracownika Auchan, iż Bernard ma śmieszną cenę 7.99. Jak byłem nasŧępnym razem, było już za 4.00
                        Czyli wystarczy zwrócić uwagę że drogo i obniżają ?
                        Po 4 to chyba jest w Czechach
                        Last edited by anteks; 2010-12-15, 18:24.
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • Feti
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2010.10
                          • 801

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                          Czyli wystarczy zwrócić uwagę że drogo i obniżają ?
                          Po 4 to chyba jest w Czechach
                          Nie, bo w PiP było po 4.49, to Auchan musiał być lepszy . Teraz jest po 4.99.

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10782

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedzi
                            Nie, bo w PiP było po 4.49, to Auchan musiał być lepszy . Teraz jest po 4.99.
                            Butelka z kapslem ? Oszołm z reguły ma drogie piwa .
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • Feti
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2010.10
                              • 801

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                              Butelka z kapslem ? Oszołm z reguły ma drogie piwa .
                              Bernard, Sváteční Ležák, to nie jest kapsel, tylko "korek na druciane zamknięcie".

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X