Piwa "wzorcowe"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10782

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedzi
    Bernard, Sváteční Ležák, to nie jest kapsel, tylko "korek na druciane zamknięcie".
    czyli krachla i taka cena ?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Feti
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.10
      • 801

      #17
      Za drogo?

      Comment

      • dreads
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2009.09
        • 520

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedzi
        Za drogo?
        wręcz odwrotnie

        Comment

        • Feti
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.10
          • 801

          #19
          Są różne rodzaje chmielu. Możecie podać piwa, w których dominuje chmielenie konkretną odmianą. Marynką, magnum, chmielem lubelskim i tak dalej? I czy różnice są mocno widoczne?

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10782

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedzi
            Są różne rodzaje chmielu. Możecie podać piwa, w których dominuje chmielenie konkretną odmianą. Marynką, magnum, chmielem lubelskim i tak dalej? I czy różnice są mocno widoczne?
            Większość nie widzi chmielu
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • Feti
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2010.10
              • 801

              #21
              "czuć" różnicę. Może teraz być?
              Last edited by Feti; 2011-01-30, 21:21.

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10782

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedzi
                "czuć" różnicę. Może teraz być?
                Nie ważne czy napiszesz "widać" czy "czuć" , browary chmielu używają tylko w reklamach
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • Feti
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.10
                  • 801

                  #23
                  Kurka fiks. Po jakiego więc na Lubelszczyźnie chmiel sadzą? Dla piwowarów domowych? Mimo moich bardzo kiepsko wyrobionych i słabo czułych kubeczków smakowych czuję różnicę w goryczy między takim Bernardem a Łomżą Export. Jedna jest przyjemna, jakaś taka ziołowa, druga cierpka, raczej podobna do goryczy piołunowej.

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10782

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedzi
                    Kurka fiks. Po jakiego więc na Lubelszczyźnie chmiel sadzą? Dla piwowarów domowych? Mimo moich bardzo kiepsko wyrobionych i słabo czułych kubeczków smakowych czuję różnicę w goryczy między takim Bernardem a Łomżą Export. Jedna jest przyjemna, jakaś taka ziołowa, druga cierpka, raczej podobna do goryczy piołunowej.
                    I wszystko to czujesz w produktach koncernowych ?
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • TomX
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.09
                      • 1035

                      #25
                      W Łomży akurat obstawiam że wlewają do kadzi koncentrat zizomeryzowanych alfa-kwasów otrzymywany z chmielu sadzonego na Lubelszczyźnie. Mniejsze browary raczej używają granulatu, czyli już ciut bliżej natury (na zdjęciach z rozruchu Lwówka widać jak sypią granulat). Szyszek do kotła to chyba nikt przemysłowo nie stosuje (u nas).

                      Comment

                      • Feti
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2010.10
                        • 801

                        #26
                        W koncernowych to tak: albo chmielu prawie nie czuć, albo to jest tępa , cierpka gorycz. Tak jest też w Warce. Nie wiem, czy Bernard to koncernówka, nie potrafię wyguglać do jakiego koncernu należy. Ale jest w 100% inaczej chmielona/ inny chmiel. Budweiser też ma inny.
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TomX Wyświetlenie odpowiedzi
                        W Łomży akurat obstawiam że wlewają do kadzi koncentrat zizomeryzowanych alfa-kwasów otrzymywany z chmielu sadzonego na Lubelszczyźnie. Mniejsze browary raczej używają granulatu, czyli już ciut bliżej natury (na zdjęciach z rozruchu Lwówka widać jak sypią granulat). Szyszek do kotła to chyba nikt przemysłowo nie stosuje (u nas).
                        Wiem, że ekstrakty, granulaty. Ale produkowane z chmielu. I pytanie mam, z jakiego które piwo zawiera.
                        Last edited by Feti; 2011-01-30, 22:43.

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23960

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                          Nie ważne czy napiszesz "widać" czy "czuć" , browary chmielu używają tylko w reklamach
                          Oj Anteks Anteks...
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10782

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                            Oj Anteks Anteks...
                            Tak Prezesie ?
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • Mason
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2010.02
                              • 3280

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedzi
                              Nie wiem, czy Bernard to koncernówka, nie potrafię wyguglać do jakiego koncernu należy.
                              Bernard należy do grupy Duvel Moortgat. Marki w niej skupione to: Duvel, Vedett, Maredsous, Liefmans, Bel-Pils, La Chouffe, Bernard, Ommegang, De Koninck
                              JEDNO PIVKO NEVADI!

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                                Tak Prezesie ?
                                Znając Prezesa to chodziło mu o to, że "nieważne" piszemy razem jeśli występuje jako przymiotnik, bo to jedno słowo jest, a nie dwa.
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X