Promocja Małych Regionalnych Browarów
Collapse
X
-
-
Wiesz dla czego rośnie zainteresowanie dobrymi piwami? Ponieważ taka jest ogólna tendencja. Ludzie mają dosyć plastikowego jedzenia i picia dlatego poszukują czasami na własną rękę a czasami przez media czegoś niepowtarzalnego.
Co raz częściej producenci chleba, wędlin czy produktów mleczarskich na naszym rynku odwołują się do tradycji, smaku który był dawniej. Podobnie się dzieje na rynku z piwami.
Myślisz, że przeciętny Kowalski który sięga po taki produkt wie o istnieniu naszego serwisu. Śmiem wątpić.
Przeciętny szef przeciętnego Kowalskiego (tzw klasa średnia) kupuje rzeczy "w przyzwoitej cenie", czyli nie najtańsze ale bez przesady, wierząc, że wyższa cena zawsze świadczy o lepszej jakości.
Przeciętny degustator wie o istnieniu browar.biz lub kieruje się radami kogoś, kto wie.
Są wyjątki oczywiście.
Teścik:
Ile mamy odwiedzin miesięcznie Arcie?
Ilu mamy świadomych piwoszy w Polsce Abernacko?
Comment
-
Wiesz dla czego rośnie zainteresowanie dobrymi piwami? Ponieważ taka jest ogólna tendencja. Ludzie mają dosyć plastikowego jedzenia i picia dlatego poszukują czasami na własną rękę a czasami przez media czegoś niepowtarzalnego.
Co raz częściej producenci chleba, wędlin czy produktów mleczarskich na naszym rynku odwołują się do tradycji, smaku który był dawniej. Podobnie się dzieje na rynku z piwami.
Myślisz, że przeciętny Kowalski który sięga po taki produkt wie o istnieniu naszego serwisu. Śmiem wątpić.
W przypadku piwa wśród tych kilku % świadomych piwoszy, browar.biz ma dość duże znaczenie, nie chodzi tylko o sam fakt znajomości czy korzystania z serwisu, ale także o to, że wielu browar.bizowiczów przekonuje otoczenie do dobrego piwa i stanowi jakiś tam drogowskaz dla wielu osób, co w konsekwencji wpływa na globalny popyt na piwa z małych i średnich browarów.golonka – główny powód, dla którego Bóg stworzył świnię
(...) do gospody wszedł Szwejk, który kazał sobie podać ciemne piwo, dodając znacząco:
- Bo w Wiedniu też dziś mają żałobę.Comment
-
Naprawdę nie pojmuję, czemu, z uporem godnym lepszej sprawy niektórzy uważają, że niepasteryzowane piwa koncernowe to nie są prawdziwie niepasteryzowane piwa. Czy tak trudno pojąć różnice między (mikro)filtracją a pasteryzacją?Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2010-12-22, 13:59."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Widzę, że dyskusja tu zaangażowana niczym nie przymierzając na zebraniu filareckim
W końcu i ja się odezwę na temat, co możemy robić , aby itp.
Moim zdaniem realnie to:
1. dzielić się z otoczeniem swoimi preferencjami piwnymi, aczkolwiek dyskretnie i z umiarem, w innym wypadku powiększymy grono nieszkodliwych postrzeleńców o niewielkiej sile przekonywania
2. pytac konsekwentnie w sklepach i - zwłaszcza - lokalach o regionalne piwa, z pełną świadomością że pytanie będzie w pierwszym efekcie daremne;
3. nie zamawiać w lokalach piw koncernowych, w zależności od sytuacji zamówić wówczas soczek, wino lub gorzałkę.Albo wyjść.
4. grzecznie,ale jednak odmawiać poczęstunku piwami koncernowymi, wyjąwszy jakieś szczególnie umotywowane przypadki
5. nie korzystać w jakikolwiek sposób z marketingu koncernów, nie łaszczyć się na "darmowe" piwo, kalendarz czy koszulkę lub inny długopis,
6. gości częstować wyłacznie wyrobami regionalnymi , niezależnie od tego czy zapraszamy ich do domu, czy do lokalu - w drugim wypadku trzeba wybrać odpowiedni lokal. Jeżeli takiego w okolicy brak, to już lepiej urządzić posiedzenie we własnym ogródku,
7. wszystkie wyżej wymienione czynności wykonywać nie demonstracyjnie, ale w taki sposób, by stały się widoczne dla możliwie największej liczby osób postronnych.
To chyba tyle. Reszta to sprawa włascicieli browarów.... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.Comment
-
Comment
-
Dlatego ponad 90% rynku to piwa koncernowe. Proste.Comment
-
Comment
-
A ktoś twierdził inaczej? Zanegowałeś wpływ browarbizu, to się z tym nie zgadzam
Tak wiem, jestem stronniczy.Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2010-12-22, 14:45.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
W 2009, po 7 latach galopującego wzrostu, piwo z mikrobrowarów osiągnęło 3,5% rynku, w porównianiu do 0,5% 6 lat wcześniej. Nie wiem, jaką definicję mikrobrowaru przyjęto na potrzeby badania.
Źródło:
Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.Comment
-
Napisałem tylko, że statystyczny degustator ZNA stronę www.browar.biz. Oczywiście nie koniecznie się zgadza z poglądami tu głoszonymi, ale zna. Napisałem też, że są wyjątki.
Nadal nie podaliście polskiego przykładu oddziaływania skuteczniejszego niż niniejszej strony.Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-12-22, 15:26.Comment
-
W 2009, po 7 latach galopującego wzrostu, piwo z mikrobrowarów osiągnęło 3,5% rynku, w porównianiu do 0,5% 6 lat wcześniej. Nie wiem, jaką definicję mikrobrowaru przyjęto na potrzeby badania.
Źródło:
http://ipaper.ipapercms.dk/Bryggerig...test/Tall2010/Comment
-
I dlatego nie ma żadnej ogólnej tendencji, proste. Jest, owszem, jakiś tam trend wśród znikomej części społeczeństwa, ale startuje to z tak niskiego poziomu i ma tyle niesprzyjających uwarunkowań zewn., że o tendencji sobie będziemy jeszcze mówić i przez kolejnych 30 lat a przełożenie na rynek makro będzie znikome (pytanie czy chodzi nam o to, żeby było lepiej czy żeby było dobrze, bo dobrze nie będzie na pewno, a lepiej pewnie tak, już to się zresztą dzieje, choć nie wszyscy na browar.bizie się zgadzają).golonka – główny powód, dla którego Bóg stworzył świnię
(...) do gospody wszedł Szwejk, który kazał sobie podać ciemne piwo, dodając znacząco:
- Bo w Wiedniu też dziś mają żałobę.Comment
-
Faktycznie na tą chwilę nasz rynek piwowarski wygląda jak na Białorusi, ale mimo wszystko mając w pamięci to, co się działo u nas jeszcze sześć/siedem lat temu można powiedzieć, że jest trochę lepiej. Jeżeli tego nie widzisz to trudno.Comment
-
Oczywiście, że widzę. Jest lepiej. Niewiele lepiej, ale lepiej.golonka – główny powód, dla którego Bóg stworzył świnię
(...) do gospody wszedł Szwejk, który kazał sobie podać ciemne piwo, dodając znacząco:
- Bo w Wiedniu też dziś mają żałobę.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam,
Chciałem poinformować, że właśnie wyszła moja najnowsza książka „Historia gliwickich browarów działających w XIX i XX wieku”. Jest to moja własna, niezależna inicjatywa i projekt (również finansowy). Tak więc dostępna jest tylko i wyłącznie u mnie (odbiór...2020-03-11, 18:59 -
Witam,
Kupię powojenne etykiety browarów Gdańsk, Elbląg, Braniewo, Starogard...-
Channel: Giełda: kupię - sprzedam - zamienię
2023-07-16, 20:51 -
-
11,5% ekstr.
4,6% alk.
Aromat - na przedzie chmiel w tonach ziołowo-korzennych, dość nijaki (zboże) słód
Piana - dość wysoka, umiarkowana trwałość, nie znika całkiem i zostaje na szkle
Barwa - jasne złoto, klarowne
Wysycenie - łagodne, niewyraźnie...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-11-26, 19:58 -
-
Owszem, hotel, ale barek w nim też jest.
Gablota przy recepcji nie wygląda obiecująco. Kilka dni temu były tam tylko dwie butelki: Żywiec i Lech (oraz inne, często potrzebne ludziom rzeczy takie jak gumki i Apap na rano). Natomiast w znajdującym się w pomieszczeniu obok barze sytuacja...
-
Channel: Pomorskie
2020-07-27, 09:15 -
-
Wracamy po 2 latach! 12. edycja Warszawskiego Festiwalu Piwa – najważniejszej imprezy dedykowanej miłośnikom piw rzemieślniczego – odbędzie się 7-9 października na Stadionie Legii Warszawa.
Małe, lokalne, innowacyjne. Jeszcze przed paroma laty mało kto słyszał o rzemieślniczym...2021-09-23, 19:47 - Loading...
- Koniec listy.
Comment