Promocja Małych Regionalnych Browarów
Collapse
X
-
Ostatnia zmiana dokonana przez podswierkiem; 2010-12-22, 19:07."Ruszaj się Bruno, idziemy na piwo;
Niechybnie brakuje tam nas!
Od stania w miejscu niejeden już zginął,
Niejeden już zginął kwiat!" -
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
...a może, faktycznie, jak pisze wielu szacownych przedmówców: "dobre piwo obroni się samo".
Przepraszam za porównanie: jak muzyka alternatywna lat 80-tych. Grana była w garażach i na niszowych koncertach, które sami organizowaliśmy (czasem też graliśmy). Wspierała nas tylko Harcerska Rozgłośnia. Teraz są reedycje płyt, których np. słucha mój nastoletni syn.Ostatnia zmiana dokonana przez podswierkiem; 2010-12-22, 19:15."Ruszaj się Bruno, idziemy na piwo;
Niechybnie brakuje tam nas!
Od stania w miejscu niejeden już zginął,
Niejeden już zginął kwiat!"Comment
-
Srebrny Smok i Złoty Smok to dwa przykłady DMSu. Silny warzywny aromat, także w smaku czuć tą nutę która mnie szczególnie irytuje i nie pozwala cieszyć się innymi składowymi smaku. Zgoda pisał też że trafił na DMS w Czerwonym Smoku, ja jakoś zawsze miałem szczęście (tak to trzeba nazwać) bo czerwony zawsze trafiał mi się z ładnym karmelowo-palonym aromatem i nieskażonym smakiem.Comment
-
A swoją drogą, usłyszenie tego fragmentu wyryczanego przez rzeszę Kutnowian na koncercie Kultu tamże w sierpniu - bezcenne
To co, wracamy do tematu?Ostatnia zmiana dokonana przez Twilight_Alehouse; 2010-12-22, 20:03.Comment
-
Comment
-
No to wracamy.
Tak, duża w tym rola browar.bizu, ale jak Art wspomniał - przeciętny Kowalski pewnie nawet na niego nie trafi. Trzeba promować i pokazywać palcem, ot co.Comment
-
No to teraz wyjaśnij mi, świadomemu konsumentowi, dlaczego to ja mam uświadamiać nieświadomych, a nie ci, którzy żyją ze sprzedaży? Co ja z tego będę miał? Dodam, że tzw. moralna satysfakcja mnie nie interesuje w sytuacji, gdy ktoś z mojej pracy korzysta komercyjnie.Comment
-
Właśnie w ramach promocji wypiłem dziś Chmielowe ze Zduńskiej Woli. Opis zamieszczony.
Krzysiu ma rację, mam uświadamiać kogoś do produktów, do których nie jestem przekonany? Promować różna buble? Na tym forum chcecie grać hasłem - dobre bo małe, na innym dobre bo polskie, to nie o to chodzi.Comment
-
Piwo bez smaku i zapachu jest lepsze od piwa niesmacznego i śmierdzącego, choć i tak jest gorsze od wody mineralnej.
Dopóki decydenci w browarach będą nas traktować jak frajerów i górą puszczać oko a dołem dymać, dopóty jedyna różnica między "małymi" a "dużymi" będzie jedynie różnicą skali. Warzywa, masło i karton to nie są efekty czarów, tylko oczywistych błędów w sztuce, pierwszy lepszy piwowar domowy wie skąd się biorą. Ludzie w browarach wiedzą że w butelki leją syf, a jednak puszczają to do sklepów. Potem w gazetach pojawiają się przechwałki, jakie to ich piwo nie jest fantastyczne, tradycyjne i pełne smaku.
Ja to nazywam dymaniem.Comment
-
Comment
-
Jaka inna przyczyna? Np. satysfakcja, że nie kupujemy tego, co oferują wielkie koncerny i dzięki nam coraz więcej osób odrzuca ten marketingowy bełkot. Cóż, można to traktować jako swoistą prywatną zemstę (jak zwał, tak zwał), jako odpowiedź na politykę wielkich koncernów polegającą na likwidacji piw i browarów, które kiedyś lubliliśmy, a któe dziś są jedynie wspomnieniem.
Można też "uświadamiać nieświadomych" z czysto altruistycznych pobudek. Na zasadzie: "skoro ktoś kiedyś mnie uświadomił, to może teraz dzięki mnie ktoś inny dowie się, że można pić lepsze piwa od tych reklamowanych w mediach"? Czemu nie - przecież to nic nie kosztuje.
Takie powody można mnożyć. To, co napisałem, to pierwsze z brzegu przykłady. Moim zdaniem lepsze to, niż zamknąć się w grupie kilku osób i wzajemnie poklepywać się po plecach, "jacy to my jesteśmy lepsi od przecietnych Kowalskich, bo znamy fajne piwa, a oni, ciemna masa, nie".
Comment
-
Z tego, co piszesz, wynika, że małe browary co do jednego warzą kiepskie piwo, niewarte polecenia znajomym. Czemu więc je pijesz? Czemu nie pijesz Tyskiego, Harnasia i innych równie "porządnych", skoro tak srodze jesteś zawiedziony jakością piw z małych browarów? Wybacz, ale piszesz bzdury. Bo piwa z małych browarów - z tym chyba jednak się zgodzisz - SĄ lepsze od konceniaków. Ale to wciąż nie gwarantuje sukcesu na rynku. Przykładem historia np. browaru z Lwówka Śl. (który upadł pomimo niezłego piwa) czy z Łodzi, który ledwo przędzie. Jak widać - jednak te wyśmiewane przez Ciebie "kaganki" chyba są potrzebne. A może ktoś nie dość mocno namawiał właścicieli, żeby uwarzyli porządne piwo?
Ale znajdzie się taki jak Ty, kto wie lepiej, co JA piszę. Ba, nawet wie co konsumujęOtóż zawiodę Cie, piwa z polskich browarów regionalnych nie zajmują w mojej diecie tyle miejsca, ile bym sobie życzył. Wyobraź sobie, że poza Polską też są małe browary, wyobraź sobie, że są też duże browary, które potrafią uwarzyć piwo, które mi smakuje. Również w Polsce są takie, ubolewam jednak, że jest ich tak mało. Kiedy sięgam po czeskie czy niemieckie piwo z małych regionalnych browarów, to najczęściej są to produkty niesztampowe, wysokiej jakości. W przypadku naszych browarów tak wcale nie musi być.
Zanim napiszesz nieprawdę na temat tego co JA piszę, zanim określisz to jako "bzdury" to proszę Cię zastanów się. Tymczasem z czystej ciekawości odświeżę sobie pamięć o browarach koncernowych po nowym roku. Dzięki TobieComment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam,
Chciałem poinformować, że właśnie wyszła moja najnowsza książka „Historia gliwickich browarów działających w XIX i XX wieku”. Jest to moja własna, niezależna inicjatywa i projekt (również finansowy). Tak więc dostępna jest tylko i wyłącznie u mnie (odbiór...2020-03-11, 18:59 -
Witam,
Kupię powojenne etykiety browarów Gdańsk, Elbląg, Braniewo, Starogard...-
Channel: Giełda: kupię - sprzedam - zamienię
2023-07-16, 20:51 -
-
11,5% ekstr.
4,6% alk.
Aromat - na przedzie chmiel w tonach ziołowo-korzennych, dość nijaki (zboże) słód
Piana - dość wysoka, umiarkowana trwałość, nie znika całkiem i zostaje na szkle
Barwa - jasne złoto, klarowne
Wysycenie - łagodne, niewyraźnie...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-11-26, 19:58 -
-
Owszem, hotel, ale barek w nim też jest.
Gablota przy recepcji nie wygląda obiecująco. Kilka dni temu były tam tylko dwie butelki: Żywiec i Lech (oraz inne, często potrzebne ludziom rzeczy takie jak gumki i Apap na rano). Natomiast w znajdującym się w pomieszczeniu obok barze sytuacja...
-
Channel: Pomorskie
2020-07-27, 09:15 -
-
Wracamy po 2 latach! 12. edycja Warszawskiego Festiwalu Piwa – najważniejszej imprezy dedykowanej miłośnikom piw rzemieślniczego – odbędzie się 7-9 października na Stadionie Legii Warszawa.
Małe, lokalne, innowacyjne. Jeszcze przed paroma laty mało kto słyszał o rzemieślniczym...2021-09-23, 19:47 - Loading...
- Koniec listy.
Comment