Promocja Małych Regionalnych Browarów

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rohozecky
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2008.11
    • 1840

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marekj Wyświetlenie odpowiedzi
    widzę ,że pozostaję bez komentarzy tak wiec jeszcze raz wesołych świąt .A ja skromny żuczek będę robił swoje .
    Bardzo dziękuję. Wzajemnie miłych Świąt i sukcesów w Nowym roku dla całej ekipy lwówecko-ciechanowskiej . Nie ukrywam że liczę w 2011 na beczkowy lwówek we stolycy, a najlepiej na południowych obrzeżach
    ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

    Comment

    • marekj
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.03
      • 508

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
      Wesołych Świąt. Myślę, że wielu, tak jak ja, gryzie się w język, żeby nie zepsuć świątecznej atmosfery. Ale pozwolę sobie na małą refleksję. Jeżeli pisze pan coś takiego jak poniżej jako właściciel browaru, to...



      ... ja to odbieram jakby mi Pan napisał "jeszcze się taki nie urodził, który by wszystkim dogodził". Co nie do końca jest podejściem jakiego bym oczekiwał od otwartego na partnerskie relacje browaru. Zmiana smaku Lwówka Książęcego jest faktem. Obawiam się, że może wynikać z tego, żeby piwo smakowało wszystkim. Może i tak trzeba, my nie prowadzimy browaru, nie musimy sprzedać iluś tysięcy butelek tygodniowo, my tylko kochamy piwo. Na przekór przekonaniom milionów. Piwa importowane, które mam okazję pić, utwierdzają mnie w twierdzeniu, że jednak można warzyć piwa zdecydowane, charakterystyczne, konkretne i że one znajdą swojego klienta, właśnie przez swoje odróżnienie się od bezsmakowej masy. Jak narzekałem kiedyś na to, że Ciechan ma w sobie za mało chmielu i za mało goryczki, to dostałem odpowiedź, spokojnie, w Lwówku będzie inaczej. I na początku było. Chwaliłem piwo na blogu, dziś się zastanawiam czy w podsumowaniu roku powinienem wyróżnić Lwówek. Czy kierować się jego obecnym smakiem, czy miłymi wspomnieniami.

      My bardzo wiele wybaczamy, ciągle się łudzimy. Jeśli jednak piję 2 tygodnie temu Lwówka z beczki i mogę napisać, no ok, trochę nijakie, trochę żelaziste, ale można wypić. A tydzień później jestem w czeskim raju, piję 3 piwa czeskie i 1 niemieckie i z tych 3 czeskich 2 są genialne, jedno przeciętne, niemieckie bardzo dobre, to trochę płakać się chce.
      Denerwuje mnie to ,że w imieniu warzacych tylko ja piszę .Piłem tak samo Czeskie jak i Polskie piwa zepsute .Nad pojęciem stałej jakości browaru można pisać po około dziesięciu latach warzenia ( czytaj prób i błędów).Polskie prawo w Browarze nie przewiduje prób - od wszystkiego musimy płacić akcyzę ,czy się uda czy nie .DareK napisał ,że nie można otworzyć browaru rzemieśliczego .To prawda Od kilku lat mówię i piszę do decydentów nie traktujcie nas jak Browary traktujcie nas jak producentów podatków.I nie przeszkadzajcie.Ostatnia kontrola skarbowa w Ciechanie trwała siedem miesięcy - wiecie co to oznacza? Tylko organizacja pracy pozwoliła nam przetrwać. Jakość to jest stałe dążenie moich browarów i tylko moi piwowarzy wiedzą o czym piszę.To jest stała wojna z jakością słodu, chmielu i wody.W Ciechanie wywierciliśmy studnię ( chcąc uniezależnić się od miasta )i woda porażka .Teraz będziemy uzdatniać wodę z miasta z nadzieją ,że zmękczenie stała jakość wody da skutek pełności piwa za trzydzieści dni będziemy wiedzieć .I tak dalej ,,warzenie piwa w małym Browarze to nie jest bułka z masłem. Mimo,że maluchy nie piszą o tym to na pewno się starają i ja to wiem.Jeszcze jedno na stronie Ciechana ogłosiłem moją decyzję przyjaciół proszę o komentarze.
      Przepraszam za chaos ale jest już późno

      Comment

      • Twilight_Alehouse
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.06
        • 6310

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marekj Wyświetlenie odpowiedzi
        Jeszcze jedno na stronie Ciechana ogłosiłem moją decyzję przyjaciół proszę o komentarze.
        Komentarz nasuwa mi się prosty: brawo za taką decyzję i za inicjatywę!

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedzi
          Komentarz nasuwa mi się prosty: brawo za taką decyzję i za inicjatywę!
          Dla ślepych poproszę linka do decyzji Marka, o której, zdaje się, piszesz

          Fajnie by było, jakby inni siedzący "od środka" też się wypowiadali...
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marekj Wyświetlenie odpowiedzi
            Denerwuje mnie to ,że w imieniu warzacych tylko ja piszę .Piłem tak samo Czeskie jak i Polskie piwa zepsute
            Nas to też smuci, że inne browary nie dostrzegają najbardziej wymagających, ale często też najwierniejszych konsumentów.
            Też piłem wiele czeskich kiepskich piw, ale tym co jest gorsze jest fakt, że bardzo mało piłem genialnych piw polskich. Ja wolę, żeby raz na rok była wpadka, niż non stop przeciętność. Dlatego wyżej cenię Pszeniczne z Ciechana, niż Corneliusa. Dużo wyżej.

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marekj Wyświetlenie odpowiedzi
            Jeszcze jedno na stronie Ciechana ogłosiłem moją decyzję przyjaciół proszę o komentarze.
            Przepraszam za chaos ale jest już późno
            Co do piwa nieutrwalanego, jest to pomysł, ale... ja bym wolał żeby piwa z małych browarów broniły się smakiem, a nie etykietą.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • Candlekeep
              Porucznik Browarny Tester
              • 2007.11
              • 367

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marekj Wyświetlenie odpowiedzi
              Denerwuje mnie to ,że w imieniu warzacych tylko ja piszę .Piłem tak samo Czeskie jak i Polskie piwa zepsute .Nad pojęciem stałej jakości browaru można pisać po około dziesięciu latach warzenia ( czytaj prób i błędów).Polskie prawo w Browarze nie przewiduje prób - od wszystkiego musimy płacić akcyzę ,czy się uda czy nie .DareK napisał ,że nie można otworzyć browaru rzemieśliczego .To prawda Od kilku lat mówię i piszę do decydentów nie traktujcie nas jak Browary traktujcie nas jak producentów podatków.I nie przeszkadzajcie.Ostatnia kontrola skarbowa w Ciechanie trwała siedem miesięcy - wiecie co to oznacza? Tylko organizacja pracy pozwoliła nam przetrwać. Jakość to jest stałe dążenie moich browarów i tylko moi piwowarzy wiedzą o czym piszę.To jest stała wojna z jakością słodu, chmielu i wody.W Ciechanie wywierciliśmy studnię ( chcąc uniezależnić się od miasta )i woda porażka .Teraz będziemy uzdatniać wodę z miasta z nadzieją ,że zmękczenie stała jakość wody da skutek pełności piwa za trzydzieści dni będziemy wiedzieć .I tak dalej ,,warzenie piwa w małym Browarze to nie jest bułka z masłem. Mimo,że maluchy nie piszą o tym to na pewno się starają i ja to wiem.Jeszcze jedno na stronie Ciechana ogłosiłem moją decyzję przyjaciół proszę o komentarze.
              Przepraszam za chaos ale jest już późno
              Brawa także ode mnie
              I też mnie denerwuje, że w imieniu warzących tylko marekj ma chęć i odwagę zabierać głos. Dobrze jest znać punkt widzenia każdej ze stron - a przez to i zrozumienia wzajemnych racji byłoby więcej.
              Życzę sukcesów i wytrwałości!

              Comment

              • rohozecky
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2008.11
                • 1840

                Ciekawa sprawa. Na dziś raczej dla wtajemniczonych, ale kto wie...

                W szerszym odbiorze może pierwotnie wywołać wrażenie takie: widać coś kombinują, skoro nie mogą napisać normalnie "niepasteryzowane". Ale myślę że Ciechan może sobie już na to pozwolić, ma dość sporą wierną klientelę.
                ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                  Dla ślepych poproszę linka do decyzji Marka, o której, zdaje się, piszesz
                  Sorry - już doczytałam - na stronie Ciechana, a ja szukałam na lwóweckiej

                  Ciekawe, czy nazwa się przyjmie - sama inicjatywa jak najbardziej chwalebna
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • skitof
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼🍼
                    • 2007.11
                    • 2485

                    Teoretycznie określenie nieutrwalone jest najbardziej precyzyjne, ale mam duże wątpliwości czy się przyjmie, bo to wszystko idzie już bardzo głęboko. Przeciętny piwosz po prostu zgłupieje mając przed sobą piwo niepasteryzowane i nieutrwalone.
                    Z drugiej strony - dyskutujemy o tym w tym temacie - problemem małych browarów jest stabilność, powtarzalność, własny, trwały smak. Pasteryzacja w tym nie przeszkadza. Pojęcie nieutrwalone nie rozwiąże wszystkich bolączek.

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
                      problemem małych browarów jest stabilność, powtarzalność, własny, trwały smak.
                      To brzmi jak kontrola jakości w fabryce Wiem, co masz na myśli, ale sformułowanie do bani

                      Jeśli w małym browarze będzie naturalny proces warzenia, to różnice będą się pojawiały między warkami, choćby ze względu na różną jakość surowców. Trwały smak można uzyskać "naprawiając" piwo enzymami, a chyba nie o to nam chodzi
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • skitof
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼🍼
                        • 2007.11
                        • 2485

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                        To brzmi jak kontrola jakości w fabryce Wiem, co masz na myśli, ale sformułowanie do bani

                        Jeśli w małym browarze będzie naturalny proces warzenia, to różnice będą się pojawiały między warkami, choćby ze względu na różną jakość surowców. Trwały smak można uzyskać "naprawiając" piwo enzymami, a chyba nie o to nam chodzi
                        Ale jest różnica pomiędzy tym, czy piwo jest dobre czy złe, a tym czy jest dobre czy bardzo dobre. W Niemczech w piwach nie ma żadnych enzymów i są one powtarzalne. W Polsce jest karuzela albo enzymy.

                        Comment

                        • przemo70
                          † 1970-2019 Piwosz w Raju
                          • 2007.05
                          • 1501

                          A mi to słowo "nieutrwalone" nasuwa zupełnie odmienne skojarzenia niż zamierzone, kojarzy mi się z piwem nie trzymającym wysokiego poziomu, takim dla żuli, marketowym. Będzie to długa droga z uświadamianiem zanim się przyjmie
                          Save water, drink beer ...

                          http://www.parowozy.com.pl/
                          http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                          https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                          Comment

                          • ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 23975

                            Nie demonizuj enzymów, pośrednio dzięki nim mamy piwo
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                            Comment

                            • darekd
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🍺🍺🍺
                              • 2003.02
                              • 12699

                              Czyli piwa z Ciechana będą niefiltrowane? Chyba nie zrozumiałem o co chodzi...

                              Comment

                              • ART
                                mAD'MINd
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.02
                                • 23975

                                Filtruje się żeby było klarowne. Pasteryzuje/mikrofiltruje żeby było... trwałe.
                                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X