Promocja Małych Regionalnych Browarów

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mason
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2010.02
    • 3280

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
    Trwały smak można uzyskać "naprawiając" piwo enzymami, a chyba nie o to nam chodzi
    Nam nie, ale ile my tego piwa kupujemy? Według DP łącznie browarbizowicze spożyli 4795 litrów produktów browaru Ciechan, w 2010 wyszło na razie 1260 litrów. Normalny konsument, który kupuje piwo z jednego browaru na skrzynki chce trwałego smaku, chce żeby każde smakowało tak samo, nawet gdyby miało być przeciętne.
    JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12699

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
      Filtruje się żeby było klarowne. Pasteryzuje/mikrofiltruje żeby było... trwałe.
      Dlatego pytam. Czy zatem taki Ciechan jest w ogólnopolskiej sprzedaży?

Comment

• ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23975

Wybacz, ale nie wiem co miałeś zatem na myśli.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• darekd
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12699

Wybacz, ale nie wiem co miałeś zatem na myśli.
          przepraszam, pisząc "taki" miałem na myśli pytanie
          czy Ciechan w ogóle nie jest poddawany mikrofiltracji?

Comment

• Mason
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2010.02
            • 3280

Ciechan jest filtrowany, ale nie jest pasteryzowany ani mikrofiltrowany. Czyli jest klarowny ale nie jest utrwalany
            JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• darekd
              🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 12699

dzięki za odpowiedź

Comment

• ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23975

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
                Ciechan jest filtrowany, ale nie jest pasteryzowany ani mikrofiltrowany. Czyli jest klarowny ale nie jest utrwalany
                Dotyczy to zapewne odpowiednio oznaczonych Ciechanów

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• darekd
                  🍺🍺🍺
                  • 2003.02
                  • 12699

No więc właśnie, chyba trudno takie piwo sprzedawać na terenie całego kraju?

Comment

• ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 23975

Proponuję założyć nowy temat do tego rodzaju dociekań
                    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2010-12-24, 02:08.

Comment

• Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

Nie demonizuj enzymów, pośrednio dzięki nim mamy piwo
                      Oczywiście miałam na myśli enzymy dostarczane zewnętrznie, które można dodawać do brzeczki w celu podrasowania piwa na każdym bodajże etapie produkcji, nawet już po fermentacji a nie te pochodzące ze słodu Mam nadzieję, że czegoś nie popierniczyłam - tak zapamiętałam z pamiętnego wykładu jakościowego w browarze Lech

Dotyczy to zapewne odpowiednio oznaczonych Ciechanów
                      W Ciechanie nie ma urządzeń do mikrofiltracji przecież, z tego co pamiętam?
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23975

Dobrze pamiętasz.

Comment

• jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

nieutrwalony czyli nietrwały, też mam pierwszę skojarzenie jako coś marnego.

A ja dalej się zastanawiam, jak to robią Niemcy z Górnej Frankoni, że ich piwa tylko filtrowane mają półroczny okres do spożycia?
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

Comment

• ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 23975

Ot, nie mają obowiązku informować o metodzie utrwalenia.

Ups, miałem nie pisać.
                            Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2010-12-24, 14:59.

Comment

• jacer
                              • 2006.03
                              • 9875

Ot, nie mają obowiązku informować o metodzie utrwalenia.
                              W Mahr's pytaliśmy o to i odpowiedział, ale chyba do końca nie zrozumieliśmy. Na pewno nie pasteryzują, podobnie w Drei Kronen odpowiedział, że nie pasteryzuje.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

Comment

• docent
                                • 2002.10
                                • 5205

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marekj Wyświetlenie odpowiedzi
                                Jeszcze jedno na stronie Ciechana ogłosiłem moją decyzję przyjaciół proszę o komentarze.
                                Odważna decyzja. Nie wiem czy gra jest warta świeczki, słowo "Nieutrwalone" nie wyzwala tak pozytywnych skojarzeń jak "Niepasteryzowane", a wydaje mi się, że może być wręcz przeciwnie. A prawdziwie naturalne piwo to piwo niefiltrowane.
                                Inna sprawa, poruszana zresztą wielokrotnie: Mniej istotne czy piwo jest utrwalone czy nie, ważniejsze by posiadało charakter, a nie było kolejnym bezpłciowym lagerem pozbawionym goryczki.
                                Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                                Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                                Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                                Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

Przetwarzanie...
                                X