Promocja Małych Regionalnych Browarów

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mason
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2010.02
    • 3280

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
    Trwały smak można uzyskać "naprawiając" piwo enzymami, a chyba nie o to nam chodzi
    Nam nie, ale ile my tego piwa kupujemy? Według DP łącznie browarbizowicze spożyli 4795 litrów produktów browaru Ciechan, w 2010 wyszło na razie 1260 litrów. Normalny konsument, który kupuje piwo z jednego browaru na skrzynki chce trwałego smaku, chce żeby każde smakowało tak samo, nawet gdyby miało być przeciętne.
    JEDNO PIVKO NEVADI!

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12699

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
      Filtruje się żeby było klarowne. Pasteryzuje/mikrofiltruje żeby było... trwałe.
      Dlatego pytam. Czy zatem taki Ciechan jest w ogólnopolskiej sprzedaży?

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23975

        Wybacz, ale nie wiem co miałeś zatem na myśli.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12699

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
          Wybacz, ale nie wiem co miałeś zatem na myśli.
          przepraszam, pisząc "taki" miałem na myśli pytanie
          czy Ciechan w ogóle nie jest poddawany mikrofiltracji?

          Comment

          • Mason
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2010.02
            • 3280

            Ciechan jest filtrowany, ale nie jest pasteryzowany ani mikrofiltrowany. Czyli jest klarowny ale nie jest utrwalany
            JEDNO PIVKO NEVADI!

            Comment

            • darekd
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 12699

              dzięki za odpowiedź

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23975

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
                Ciechan jest filtrowany, ale nie jest pasteryzowany ani mikrofiltrowany. Czyli jest klarowny ale nie jest utrwalany
                Dotyczy to zapewne odpowiednio oznaczonych Ciechanów
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • darekd
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🍺🍺🍺
                  • 2003.02
                  • 12699

                  No więc właśnie, chyba trudno takie piwo sprzedawać na terenie całego kraju?

                  Comment

                  • ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 23975

                    Proponuję założyć nowy temat do tego rodzaju dociekań
                    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2010-12-24, 02:08.
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                      Nie demonizuj enzymów, pośrednio dzięki nim mamy piwo
                      Oczywiście miałam na myśli enzymy dostarczane zewnętrznie, które można dodawać do brzeczki w celu podrasowania piwa na każdym bodajże etapie produkcji, nawet już po fermentacji a nie te pochodzące ze słodu Mam nadzieję, że czegoś nie popierniczyłam - tak zapamiętałam z pamiętnego wykładu jakościowego w browarze Lech

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                      Dotyczy to zapewne odpowiednio oznaczonych Ciechanów
                      W Ciechanie nie ma urządzeń do mikrofiltracji przecież, z tego co pamiętam?
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23975

                        Dobrze pamiętasz.
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          nieutrwalony czyli nietrwały, też mam pierwszę skojarzenie jako coś marnego.

                          A ja dalej się zastanawiam, jak to robią Niemcy z Górnej Frankoni, że ich piwa tylko filtrowane mają półroczny okres do spożycia?
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 23975

                            Ot, nie mają obowiązku informować o metodzie utrwalenia.

                            Ups, miałem nie pisać.
                            Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2010-12-24, 14:59.
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                              Ot, nie mają obowiązku informować o metodzie utrwalenia.
                              W Mahr's pytaliśmy o to i odpowiedział, ale chyba do końca nie zrozumieliśmy. Na pewno nie pasteryzują, podobnie w Drei Kronen odpowiedział, że nie pasteryzuje.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • docent
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2002.10
                                • 5205

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marekj Wyświetlenie odpowiedzi
                                Jeszcze jedno na stronie Ciechana ogłosiłem moją decyzję przyjaciół proszę o komentarze.
                                Odważna decyzja. Nie wiem czy gra jest warta świeczki, słowo "Nieutrwalone" nie wyzwala tak pozytywnych skojarzeń jak "Niepasteryzowane", a wydaje mi się, że może być wręcz przeciwnie. A prawdziwie naturalne piwo to piwo niefiltrowane.
                                Inna sprawa, poruszana zresztą wielokrotnie: Mniej istotne czy piwo jest utrwalone czy nie, ważniejsze by posiadało charakter, a nie było kolejnym bezpłciowym lagerem pozbawionym goryczki.
                                Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                                Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                                Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                                Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X