Promocja Małych Regionalnych Browarów
Collapse
X
-
"nie traćcie ani sekundy, zmarnowany jest czas, którego nie spędzacie w gospodzie", Ladislav Klima "Tragikomedia ludzka" -
Proszę nie kontynuować wątków "osobistych".- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Jeżeli ktoś obraża ludzi tylko dlatego, że nie stać ich na coś innego niż tanie piwo marketowe to nie sposób tak po ludzku zareagować"nie traćcie ani sekundy, zmarnowany jest czas, którego nie spędzacie w gospodzie", Ladislav Klima "Tragikomedia ludzka"Comment
-
Ciekawe piwo w polskich warunkach to wszystko, co nie jest jasnym lagerem, z zastrzeżeniem, że gdzieś powyżej 50 IBU lager również może być ciekawy.Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.Comment
-
Wiecie co, Panowie (i czasem Panie)? Czytam ten temat i (uogólniając) ścierają się w dyskusji dwa nurty. Z jednej strony duże samozadowolenie, jakie to fajne piwa pijają użytkownicy tego forum, a z drugiej - czegóż to lokalne browary NIE robią, że nie zdobywają rynku. A mam wrażenie, że ten wątek powstał z nieco innym zamierzeniem. Tu chodzi o to, co MY robimy, i co MOŻEMY zrobić, żeby piwa z lokalnych browarów trafiły do tych właśnie przeciętnych Kowalskich, których tak z góry się tu traktuje.
To, że wśród użytkowników tego forum prym wiedzie Kormoran, Ciechan, Amber i tego rodzaju browary - to jest oczywiste i nikogo nie dziwi. Ale jak już spojrzymy na statystyki spożycia - powiedzmy - w całej Polsce, to wyniki będą się prezentować zgoła odmiennie.
Może właśnie gdyby TomkowiPeisertowi chciało się wymienić dwa zdania i uświadomić panów czerwononosych, że Harde też potrafi sponiewierać, ale kac nie jest taki okrutny - to być może byłoby o dwóch nawróconych więcej?
Może pioterb4 niepotrzebnie zżyma się, że to my uczymy sprzedawców, co mają mieć w swojej ofercie? Przecież to nic złego, że ta wiedza płynie od nas. Sprzedawca jest przede wszystkim biznesmenem - on prowadzi interes, a nie misję. Jeśli będzie widział, że może na dobrych piwach zarobić - to będzie je sprzedawał. Ale to właśnie my jako kupujący możemy tych sprzedawców przekonać, że warto.
I już podsumowując - nie chodzi mi o pouczanie kogolowiek - jeśli tak ktoś odbiera moje słowa, to przepraszam. Po prostu może pomyślmy, co jeszcze możemy zrobić (MY, nie browary czy sklepikarze), żeby ten nieświadomy Kowalski stał się świadomym konsumentem piwa i wiedział, czego w nim szukać? Bo skoro ja jeszcze niedawno byłem tak samo nieświadomym Kowalskim, dla któego jedyny piwny dylemat polegał na rozstrzygnięciu, czy na imprezę kupić Żubra, czy Lecha - a dziś od 3 lat nie kupiłem żadnego koncernowego piwa, to sądzę, że jeszcze wielu ludzi można nawrócić.Comment
-
Comment
-
Ale każdy ma swój gust i swój smak. "Obiektywnie" to nie jesteś wcale stwierdzić czy coś jest dobre dla kogoś innego.
Najlepiej chyba można to wytłumaczyć na przykładzie kuchni. To co może być dla Ciebie nie tyle, że nie dobre, ale wręcz obrzydliwe, z racji kultury z której się wywodzisz , dla innych może być rarytasem, a nawet dziedzictwem narodowym.
Ciekawy, czyli wzbudzający zainteresowanie, interesujący. Jak piwo, które jest w każdym sklepie może być interesujące? To mniej więcej tak jakby Coca-Cola była interesująca, albo ziemniaki. Ja nie wiem jak możemy w ogóle dyskutować o tym, co to znaczy ciekawe piwo. Otóż ciekawe piwo jest to piwo interesujące, rzadko spotykane, wyróżniające się smakiem. Jestem w stanie założyć, że dla kogoś może być ciekawa Corona, Asahi Dry, ba nawet EDI Czekoladowe, o konsystencji szlamu ze stawu. To mogą być piwa ciekawe, ale nie piwa kompletnie nie wyróżniające się smakiem, dostępne w każdym sklepie, które zdecydowana większość ludzi pijących piwo w Polsce miała okazję nie raz spróbować. Jeżeli Krzysiu nie zgadzasz się z moim wywodem, to proszę powal mnie swoją argumentacją i podaj w jaki sposób przejawia się ciekawość Tyskiego. Co jest w nim interesujące?Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2010-12-20, 22:03.Comment
-
1. Tu chodzi o to, co MY robimy, i co MOŻEMY zrobić, żeby piwa z lokalnych browarów trafiły do tych właśnie przeciętnych Kowalskich, których tak z góry się tu traktuje.
2.. Ale jak już spojrzymy na statystyki spożycia - powiedzmy - w całej Polsce, to wyniki będą się prezentować zgoła odmiennie.
3. Może właśnie gdyby TomkowiPeisertowi chciało się wymienić dwa zdania i uświadomić panów czerwononosych, że Harde też potrafi sponiewierać, ale kac nie jest taki okrutny - to być może byłoby o dwóch nawróconych więcej?
4. sądzę, że jeszcze wielu ludzi można nawrócić.
Ad. 2 jakby statystyki były odmienne to taki Czarnków byłby koncernem a Żywiec browarem regionalnymi co by to zmieniło. Proszę o odrobinę logiki
Ad.3. No stary z taką wiedzą tajemną to mógłbyś się dzielić z klientami izb wytrzeźwień. Czy mógłbyś przedstawić jakieś konkretne dane dotyczące Hardego? Kapitalna myśl
Ad. 4. no właśnie... sekciarstwo. Bez urazyComment
-
Może pioterb4 niepotrzebnie zżyma się, że to my uczymy sprzedawców, co mają mieć w swojej ofercie? Przecież to nic złego, że ta wiedza płynie od nas. Sprzedawca jest przede wszystkim biznesmenem - on prowadzi interes, a nie misjęComment
-
Ostatnio byłem świadkiem jak starsza pani kupowała w PiP portera i pyta się ekspedienki czym się te dwa między sobą różnią (wskazała na Warmiński i Black Bossa). W odpoiwedzi dowiedziała się żę producentem. Gdyby pracodawca zadbał o sowitą edukację personelu to ten mógłby łatwo wytłumaczyć klientowi, że piwa mają różny ekstrakt, że mają inną treściwość, że tradycyjny porter bałtycki warzony w Polsce powinien mieć 22% a ten z Witnicy ma 18% itp itd. Taki zastrzyk wiadomośći pomógł by właścicielom tych lokali w pierwszej kolejności, bo nie ma nic lepszego niż fachowa obsługa dla kogoś kto rozeznanie ma średnie albo wcale go nie ma.Post dnia. Totalna imaginacja.
Ja rozumiem, że mógłbyś mieć takie zastrzeżenia w sklepie specjalistycznym, typu ZOFMAR, ale w supermarkecie???
Uważam się za dobrze wyedukowanego jeżeli chodzi o towary, które mam w sklepie, ale zabij mnie, na pytanie czym się różni herbata Tetley Earl Grey, od Lipton Earl Grey mogę odpowiedzieć jedynie, że producentem i ceną.Comment
-
Dlatego potrzebni są wolontariusze, którzy będą krążyć po marketach i wyciągać klientom s koszyka żuberka i wkładać harde dodając informację, że skutki "sponiewierania" są przyjemne, wręcz kojące jak wiosenna bryza. Sorry ale nie mogę się powstrzymaćComment
-
Comment
-
Niedawno w PiP w Jankach trafiłem na promocję Gniewosza. Pani mówiła ludziom, że koźlak to styl typowo irlandzki, o. Zacząłem z nią rozmawiać, z zamiarem delikatnego naprostowania. Przy okazji dowodziłem też, że do piwa nie stosuje się żółci bydlęcej, bo pani twierdziła że owszem. Ale przy najbliższej okazji zakupów w delikatesach spróbuję wypytać pracownika o jakieś egzotyczne piwoJEDNO PIVKO NEVADI!Comment
-
. Ciekawe bo inne, nietypowe, nieznane. A to co nieznane wzbudza ciekawość bądź strach. Byłbyś zaciekawiony czy przestraszony?
JEDNO PIVKO NEVADI!Comment
-
Post dnia. Totalna imaginacja.
Ja rozumiem, że mógłbyś mieć takie zastrzeżenia w sklepie specjalistycznym, typu ZOFMAR, ale w supermarkecie???
Nie wymagasz zbyt wiele?
Niedawno w PiP w Jankach trafiłem na promocję Gniewosza. Pani mówiła ludziom, że koźlak to styl typowo irlandzki, o. Zacząłem z nią rozmawiać, z zamiarem delikatnego naprostowania. Przy okazji dowodziłem też, że do piwa nie stosuje się żółci bydlęcej, bo pani twierdziła że owszem. Ale przy najbliższej okazji zakupów w delikatesach spróbuję wypytać pracownika o jakieś egzotyczne piwoComment
Related Topics
Collapse
-
Witam,
Chciałem poinformować, że właśnie wyszła moja najnowsza książka „Historia gliwickich browarów działających w XIX i XX wieku”. Jest to moja własna, niezależna inicjatywa i projekt (również finansowy). Tak więc dostępna jest tylko i wyłącznie u mnie (odbiór...2020-03-11, 18:59 -
Witam,
Kupię powojenne etykiety browarów Gdańsk, Elbląg, Braniewo, Starogard...-
Channel: Giełda: kupię - sprzedam - zamienię
2023-07-16, 20:51 -
-
11,5% ekstr.
4,6% alk.
Aromat - na przedzie chmiel w tonach ziołowo-korzennych, dość nijaki (zboże) słód
Piana - dość wysoka, umiarkowana trwałość, nie znika całkiem i zostaje na szkle
Barwa - jasne złoto, klarowne
Wysycenie - łagodne, niewyraźnie...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-11-26, 19:58 -
-
Owszem, hotel, ale barek w nim też jest.
Gablota przy recepcji nie wygląda obiecująco. Kilka dni temu były tam tylko dwie butelki: Żywiec i Lech (oraz inne, często potrzebne ludziom rzeczy takie jak gumki i Apap na rano). Natomiast w znajdującym się w pomieszczeniu obok barze sytuacja...
-
Channel: Pomorskie
2020-07-27, 09:15 -
-
Wracamy po 2 latach! 12. edycja Warszawskiego Festiwalu Piwa – najważniejszej imprezy dedykowanej miłośnikom piw rzemieślniczego – odbędzie się 7-9 października na Stadionie Legii Warszawa.
Małe, lokalne, innowacyjne. Jeszcze przed paroma laty mało kto słyszał o rzemieślniczym...2021-09-23, 19:47 - Loading...
- Koniec listy.
Comment