Planując jedną z przyszłorocznych wycieczek zaciekawiły mnie mikrusy działające na terenie Łotwy. Przeglądając zasoby browar.bizu nie znalazłem ani jednej wzmianki o tych browarach co może zastanawiać. Kraj, który leży w pobliżu naszych granic nie był nigdy w kręgu naszych zainteresowań. Opisy dwóch browarów z Bauski i jednego w Rydze może powodować lekki niedosyt.
Szkoda, że i Łotysze nie chwalą się nimi a przecież mają kilka perełek.
Największą ciekawostką moim zdaniem jest maufaktura Brenguļu Alus. Podobno warzą na sprzęcie z początku XX wieku a piwo fermentuje w drewnianych beczkach. Zero nowoczesności. Więcej o tym browarze można poczytać tutaj: http://labsalus.lv/brengulu/
Oprócz Brengulu działają również inne rzemieślnicze browary jak: Krāslavas czy minibrowar Brālis .
Gdyby nie ta zima z początkiem roku już bym się tam wybrał na piwną eksplorację. Warto odnotować również, że Łotysze nie są tak restrykcyjni jak ich sąsiedzi i pozwalają kierowcom prowadzić z 0,49 promila w wydychanym powietrzu.
Szkoda, że i Łotysze nie chwalą się nimi a przecież mają kilka perełek.
Największą ciekawostką moim zdaniem jest maufaktura Brenguļu Alus. Podobno warzą na sprzęcie z początku XX wieku a piwo fermentuje w drewnianych beczkach. Zero nowoczesności. Więcej o tym browarze można poczytać tutaj: http://labsalus.lv/brengulu/
Oprócz Brengulu działają również inne rzemieślnicze browary jak: Krāslavas czy minibrowar Brālis .
Gdyby nie ta zima z początkiem roku już bym się tam wybrał na piwną eksplorację. Warto odnotować również, że Łotysze nie są tak restrykcyjni jak ich sąsiedzi i pozwalają kierowcom prowadzić z 0,49 promila w wydychanym powietrzu.
Comment