Ten OT jest przecież o stosowaniu nazwy pils w Szwajcarii. Ty wyjeżdżasz nie dość, że z warzeniem, to jeszcze na całym świecie. Czyli zupełnie nie na temat OT
Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2010-12-31, 13:59.
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
No tak z ponad miesiąc będzie, ale mam w pamięci smak np. "Dawnego", jako jednego z fajniejszych polskich piw, ale rozumiem, że zgodnie z duchem czasu tempo zmian jest duże, a asortyment coraz większy, więc trudno być na bieżąco Będzie trzeba obadać.
Przez dwa dni robiliście sobie z nowego kolegi jaja, on udowadniał swoją tezę, wyszło, że z tym pilznerem w Szwajcarii ma rację a teraz wszyscy buźki w ciup?
Przez dwa dni robiliście sobie z nowego kolegi jaja, on udowadniał swoją tezę, wyszło, że z tym pilznerem w Szwajcarii ma rację a teraz wszyscy buźki w ciup?
Kolega utrzymywał, że:
- Lwówek Książęcy to piwo w stylu Munchen Helles i w tej kategorii powinno być rozpatrywane
- MH nie powinien być w ogóle goryczkowy/gorzki, wyłącznie słodowy
- A Anglii/USA jako lager rozumie się każde piwo jasne bez względu na jego fermentację
- sprzedawanie w Szwajcarii piw s tylu pilsa mija się z celem
No i w końcu okazało się, że z tym pilsem miał rację co do porozumień między Szwajcarami a Czechosłowacją i faktycznie sam termin nie jest tam używany. Raz miał rację na 5 przypadków, skuteczność prawie jak u Grzesia Rasiaka.
Sprzedawanie i reklamowanie w Polsce monachijskiego jasnego jest marketingowo tak samo absurdalne
Jeszcze się odniosę do tego.
Przecież jeszcze do początku epoki Edwarda Gierka piwa monachijskie były sprzedawane w Polsce. I jakoś ludzie wiedzieli o co biega.
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Przez dwa dni robiliście sobie z nowego kolegi jaja, on udowadniał swoją tezę, wyszło, że z tym pilznerem w Szwajcarii ma rację a teraz wszyscy buźki w ciup?
Jak to? Przecież się przyznałem do błędu:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
Muszę jednak przyznać rację, że Szwajcarzy nie stosują słowa pils/pilsner
Nie robiłem jaj, tylko poprosiłem o źródło i (ku mojemu zdziwieniu - przyznaję) je otrzymałem.
Poza tym popieram Pioterba. Uważam np, że więcej Amerykanów niż Polaków jest w stanie odróżnić koelscha od pilsa...
Uważam np, że więcej Amerykanów niż Polaków jest w stanie odróżnić koelscha od pilsa...
Ostatnimi czasy nawet Niemcy mają z tym problemy. Teraz z całej tej paczki tylko jeden czy dwa na tyle odróżniają się od zwykłych "vollbier hell", że można je odróżnić bez patrzenia na etykietę.
No nie wiem... W sumie nigdy nie robiłem ślepej próby z pilsem, ale te kolsze, które próbowałem, były dość charakterystyczne. Ale dawno nie próbowałem komercyjnego, czas odświeżyć pamięć...
Piana - więcej na starcie potem niepełna warstewka.
Lacing - nie za dużo.
Gaz - średni.
Barwa - jasny bursztyn.
Aromat - zbożowość, lekka piwnica, ziołowy chmiel. Niepokojąca ostrość w kierunku octowym....
Comment