Muenchner / Munchner / Munich Export ...

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • delvish
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.11
    • 3508

    #46
    Ten OT jest przecież o stosowaniu nazwy pils w Szwajcarii. Ty wyjeżdżasz nie dość, że z warzeniem, to jeszcze na całym świecie. Czyli zupełnie nie na temat OT
    Last edited by delvish; 2010-12-31, 13:59.
    "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
    (Frank Zappa)

    "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mihai
      raczej blado wypada przy piwach z Konstancina
      Chyba dawno nie piłeś konstancińskich wyrobów
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13952

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
        Chyba dawno nie piłeś konstancińskich wyrobów
        Konstanciny są obecnie tak bardzo charakterystyczne, że cała reszta wypada blado

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • Mihai
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.02
          • 186

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
          Chyba dawno nie piłeś konstancińskich wyrobów
          No tak z ponad miesiąc będzie, ale mam w pamięci smak np. "Dawnego", jako jednego z fajniejszych polskich piw, ale rozumiem, że zgodnie z duchem czasu tempo zmian jest duże, a asortyment coraz większy, więc trudno być na bieżąco Będzie trzeba obadać.

          Comment

          • leona
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2009.07
            • 5853

            #50
            Przez dwa dni robiliście sobie z nowego kolegi jaja, on udowadniał swoją tezę, wyszło, że z tym pilznerem w Szwajcarii ma rację a teraz wszyscy buźki w ciup?

            Comment

            • rohozecky
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2008.11
              • 1839

              #51
              Podejrzewam, że to klasyczne obrzędy inicjacyjne
              ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

              Comment

              • pioterb4
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.05
                • 4322

                #52
                Przez dwa dni robiliście sobie z nowego kolegi jaja, on udowadniał swoją tezę, wyszło, że z tym pilznerem w Szwajcarii ma rację a teraz wszyscy buźki w ciup?
                Kolega utrzymywał, że:

                - Lwówek Książęcy to piwo w stylu Munchen Helles i w tej kategorii powinno być rozpatrywane
                - MH nie powinien być w ogóle goryczkowy/gorzki, wyłącznie słodowy
                - A Anglii/USA jako lager rozumie się każde piwo jasne bez względu na jego fermentację
                - sprzedawanie w Szwajcarii piw s tylu pilsa mija się z celem

                No i w końcu okazało się, że z tym pilsem miał rację co do porozumień między Szwajcarami a Czechosłowacją i faktycznie sam termin nie jest tam używany. Raz miał rację na 5 przypadków, skuteczność prawie jak u Grzesia Rasiaka.

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #53
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zloczi
                  Sprzedawanie i reklamowanie w Polsce monachijskiego jasnego jest marketingowo tak samo absurdalne
                  Jeszcze się odniosę do tego.

                  Przecież jeszcze do początku epoki Edwarda Gierka piwa monachijskie były sprzedawane w Polsce. I jakoś ludzie wiedzieli o co biega.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • Seta
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #54
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona
                    Przez dwa dni robiliście sobie z nowego kolegi jaja, on udowadniał swoją tezę, wyszło, że z tym pilznerem w Szwajcarii ma rację a teraz wszyscy buźki w ciup?
                    Jak to? Przecież się przyznałem do błędu:
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                    Muszę jednak przyznać rację, że Szwajcarzy nie stosują słowa pils/pilsner
                    Nie robiłem jaj, tylko poprosiłem o źródło i (ku mojemu zdziwieniu - przyznaję) je otrzymałem.
                    Poza tym popieram Pioterba. Uważam np, że więcej Amerykanów niż Polaków jest w stanie odróżnić koelscha od pilsa...
                    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                    Comment

                    • zgoda
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 3516

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                      Uważam np, że więcej Amerykanów niż Polaków jest w stanie odróżnić koelscha od pilsa...
                      Ostatnimi czasy nawet Niemcy mają z tym problemy. Teraz z całej tej paczki tylko jeden czy dwa na tyle odróżniają się od zwykłych "vollbier hell", że można je odróżnić bez patrzenia na etykietę.
                      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                      Comment

                      • Seta
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #56
                        No nie wiem... W sumie nigdy nie robiłem ślepej próby z pilsem, ale te kolsze, które próbowałem, były dość charakterystyczne. Ale dawno nie próbowałem komercyjnego, czas odświeżyć pamięć...
                        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                        Comment

                        Przetwarzanie...