Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
Wyświetlenie odpowiedzi
Czy Brackie Pale Ale można nazwać koncerniakiem?
Collapse
X
-
Czy Brackie Pale Ale można nazwać koncerniakiem?
Tagi: brak
-
-
Koncerniak - wyprodukowany przez koncern, więc nic dziwnego, że pojęcie jest pejoratywne. Ale np. taki porter Żywca też jest koncerniakiem, a z pewnością wart jest uwagi.
Czesi, na określenie piw pozbawionych smaku i charakteru, (w dużej mierze importowanych z Polski) używają określenia "europiwo". Może i u nas się to przyjmie, choć Tatry i inne Żubry pochodzą z naszego podwórka, a nie z zagranicy.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nonFelix Wyświetlenie odpowiedziKoncerniak - wyprodukowany przez koncern, więc nic dziwnego, że pojęcie jest pejoratywne. Ale np. taki porter Żywca też jest koncerniakiem, a z pewnością wart jest uwagi.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziKoncerniak to jest określenie pejoratywne, na piwo bezsmakowe, typowe, produkowane w ogromnych ilościach.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nonFelix Wyświetlenie odpowiedziKoncerniak - wyprodukowany przez koncern,
"Produkowany przez koncern". Gdyby produkowali cały czas, można by już tak mówić, np. Mastne.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziNo tak, tylko dla mnie taka np. Perła czy Łomża smakuje jak koncerniak, a BPAB nie.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nonFelix Wyświetlenie odpowiedziCzesi, na określenie piw pozbawionych smaku i charakteru, (w dużej mierze importowanych z Polski) używają określenia "europiwo".Last edited by Seta; 2010-12-29, 09:44.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi90% czeskich piw sprzedawanych w Czechach to obecnie niestety takie "europiwa"...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziChyba przesadziłeś. Myślę, że z 80%.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziMożliwe, nie analizowałem nigdy ich rynku, ale generalnie uważam Czechów za hipokrytów, kiedy chleją swoje Staroprameny i inne Gambacze mówiąc z pogardą o polskich koncerniakach (doświadczyłem tego osobiście wielokrotnie). Naprawdę ich koncerniaki nie są lepsze (chociaż bywają wyjątki).
Odniosę się jeszcze do wcześniejszego postu...
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziBPAB jest po prostu koncerniakiem, który nie smakuje jak typowy koncerniak; podobnie można wymieniać marki z małych browarów, które nie smakują w ogóle tak jak powinny, a niektóre zaczynają smakować jak koncerniaki...
Comment
-
-
Nie widzę powodów, żeby nie chwalić dobrego piwa z koncernu (czyli jednak jak dla mnie "koncerniaka"), ani nie krytykować spierniczonego piwa z małego browaru (czyli jednak piwa z małego browaru ). Póki co jednak, większość koncerniaków jest gorsza od większości piw z małych browarów (moim zdaniem). BPAB jest tu jednym z wyjątków. Perła (moim zdaniem) jest pomiędzy - jednak lepsza od Żywca, ale gorsza od udanego piwa np z Lwówka.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziNie widzę powodów, żeby nie chwalić dobrego piwa z koncernu (czyli jednak jak dla mnie "koncerniaka"), ani nie krytykować spierniczonego piwa z małego browaru (czyli jednak piwa z małego browaru ). Póki co jednak, większość koncerniaków jest gorsza od większości piw z małych browarów (moim zdaniem). BPAB jest tu jednym z wyjątków. Perła (moim zdaniem) jest pomiędzy - jednak lepsza od Żywca, ale gorsza od udanego piwa np z Lwówka.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziŻeby była jasność, koncerniak to nie jest dla mnie synonim złego, a tym bardziej zepsutego piwa, tylko bezpłciowego, bezsmakowego.JEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
-
-
Panowie, jak można nazywać to piwo koncernakiem? Ja wiem że zostało wyprodukowane w browarze który należy do koncernu, ale czy jest to piwo podobne do tych pozostałych które w tym koncernie są produkowane? Ja zachwalając to piwo, mówię że gdyby takie piwa w Polsce warzono, to nie sięgałbym po inne produktu z poza naszego kraju (oczywiście w sensie piw sesyjnych). Może nie jest idealne, porównując do belgijskich przedstawicieli tego stylu, ale i tak jest to najlepsze piwo (według mojej oceny) które zostało uwarzone i jest w stałej dystrybucji (oczywiście do czasu) w naszym pięknym, aczkolwiek ubogim stylowo kraju.
Prosiłbym Dori o wypowiedź, czy bardzo różni się od oryginału, a jeśli tak, to czym?
Comment
-
Comment